Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan cilt sanatı hayat buluyor. Akademisyen Songül Ergün, öğrencileriyle birlikte cilt sanatının derinliklerini keşfe çıkıyor. Deforme olan eserler, usta ellerde restore ediliyor. Kursiyerler, merkezde cilt sanatında ihtisaslaşıyor.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan cilt sanatı hayat buluyor. Sanatta ihtisaslaşmak, bu alanda çalışma yapmak isteyenlerin alanında uzman isimlerle bir araya geldiği kurslarda, ortaya çok özel eserler çıkıyor. Merkezde devam eden 12 branştan biri olan cilt sanatı için hem geleneksel hem de modern teknikler kullanılıyor.
İslam medeniyeti kitap medeniyeti demektir
Akademisyen Songül Ergün, öğrencileriyle birlikte cilt sanatının derinliklerini keşfe çıkıyor. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat dalında eğitim yapmanın çok değerli olduğunu paylaşan Ergün, “Cilt sanatına başlamadan önce kitap sanatından başlamak gerekir. Türk-İslam medeniyetinin var olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. İslam medeniyeti kitap medeniyeti demektir. Kitabın yazılmasından okunmasına, korunmasından süslenmesine bizim için çok önemlidir. Korunması kapsamında da cilt sanatının ortaya çıkışı böylelikle başlıyor. Kursiyerlerimizin çoğunluğunu üniversiteli öğrenciler oluşturuyor ve bunlarda sanatla ilgilenen öğrenciler oluyor. Kendilerine yeni bir dal, meslek öğrenmiş oluyorlar” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür
Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde sanata sunulan katkıdan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Songül Ergün, cilt sanatı için bazı ekipmanlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, kurs merkezinin önemli olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Ergün, ortaya çok güzel eserlerin çıktığını dile getirdi.
3-4 yıldır eğitim alıyorum
Cilt sanatıyla uğraşmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Merve Süel, “Cilt sanatıyla 10 sene çalıştım. Sakarya’daki bir atölyede modern cilt üzerine işler yaptım. Sonrasında Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde bir kurs açıldığını öğrendim. 3-4 senedir eğitim görmekteyim” dedi. Süel, modern ciltte şirazeleri hazır kullandıklarını, klasik ciltte öyle olmadığını eğitmenleri tarafından öğretildiğini belirtti.
Öğrendiklerimizi artık bireysel uygulayabiliyoruz
3 seneden beri cilt eğitimi alan resim öğretmeni Selman Temiz, yaptıkları çalışmaları detaylandırdı: “Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde 3 yıldır devam ettiğim bir serüvenim oldu. Bu serüven içerisinde öğrendiklerimizi artık kendimiz uygulayabiliyoruz. Sahaflardan temin ettiğimiz zaman içerisinde deformeye uğramış kitapları, burada öğrendiklerimizle restorasyonunu yaptık. Dağılmış sayfaları birleştirdik daha sonrasında şirazeyle bir araya getirip üzerine Şems-i Cilt uygulamasını yaptık” dedi. (Karadeniz Son Havadis)