ÇORUM-BHA
Çorum’da ambulans, ekip ve istasyon sayısı alarm veriyor. Yaklaşış 535 binin üzerinde nüfusa sahip şehirde sadece 57 adet ambulans, 36 adet ekip bulunuyor. Ambulans ve ekip sayısındaki yetersizlik, başhekimliği zorluyor.
İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ramazan Yıldızhan, ekiplerin herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için büyük bir gayretle çalıştığını önemle vurgulayarak Çorum merkezde 39 bin 764, ilçelerde ise 33 bin 529 olmak üzere 74 bin 775 vakaya müdahale edildiğini söyledi. Ayrıca 1482 vakanın ise “diğer” kategorisinde yer aldığını kaydetti.
ACI GERÇEK
Çorum’da son yıllarda yapılan sağlık yatırımlarına rağmen ambulans hizmetlerinin eksik bırakıldığı görülüyor. 14 ilçe, 2 beldeye sahip, yaklaşık 536 binin üzerinde nüfusu bulunan kentte sadece 57 ambulans aktif olarak kullanılıyor. Sürekli kullanılmayan diğer ambulans türleri de dahil edildiğinde bu rakam 61’e çıkıyor.
AMBULANSLARIN ORTALAMA YAŞI 9
Yine verilerden edinilen bilgilere göre kullanılan ambulansların çoğu yüksek yaş ve kilometreye sahip. Şehirdeki ambulans modellerine bakıldığında ortalama 9 yaşında olduğu görülüyor. Türkiye genelinde bu ortalama çok çok daha düşük.
ARAÇLAR HEM YAŞLI HEM YORGUN
Çevre illerin birçoğunda 2023-2024 model ambulanslar vatandaşlara hizmet veriyor. Ancak Çorum’da ise araçların ortalama modeli 2015. Kentteki ambulansların ortalama kilometresi 355 bin. Araçların hem yaşının yüksek olması hem de kilometrelerinin yüzlerce bin kilometreye ulaşması çok fazla bakıma ihtiyaç duymasına neden oluyor. Bakım ihtiyacı verimsizliğe, verimsizlik de ambulans hizmetleri organizasyonunda sorunlara yol açıyor.
İSTASYON SAYISI YETERSİZ
Çorum merkezde 13, ilçelerde ise 8 olmak üzere şehir genelinde toplam 21 adet acil sağlık hizmeti istasyonu yer alıyor. Bu istasyonlar, ambulansların ve ekiplerinin vakalara daha kolay ulaşabilmesi amacıyla şehir ve ilçelerde farklı farklı lokasyonlara kuruluyor. İstasyonların ortalama vaka sayılarına bakıldığında sayısının da yetersiz olduğu görülüyor.
SUNGURLU’DA NÜFUS ARTIYOR, EK İSTASYON VE AMBULANS ŞART
Çorum’un en büyük İlçeleri olan Sungurlu, Osmancık ve Merkez’de büyük yoğunluk var. Özellikle Sungurlu’da yeni cezaevinin açılması, organize sanayide yapılan savunma sanayi yatırımları, nüfusun yükselmesine dolayısıyla da iş yükünün artmasına neden oluyor. Savunma sanayi fabrikalarının açılması ve nüfusun daha da artmasıyla birlikte ilçe için hem yeni ambulansların alınması hem de acil sağlık hizmet istasyonlarının açılması gerekiyor. Bu yatırımların yapılması kaçınılmaz görünüyor.
BAZI İSTASYONLARDA YEDEK ARAÇ YOK
Ayrıca istasyonlarda yer alan ambulans sayıları beklenenin altında. Şehirde her istasyon başına ortalama 1,47 ambulans düşüyor. Bu rakam da bazı istasyonlarda yedek ambulansın olmadığını, herhangi olumsuz bir durumda büyük sorunlar yaşanabileceğini gösteriyor.
ALARM VERİYOR
Kentte bütün eksik ve olumsuzluklara rağmen ambulans hizmetleri sorunsuz yürütülmeye çalışılıyor ancak şehrin nüfusunda yaşanan artış, araç filosunun yaşlı olması başhekimliği zorluyor.
İstatistiki verilere bakıldığında İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde de ortalama çok kötü olsa da belediyeler, kamu kurumlarının da ambulans hizmetlerine destek vermesi o bölgelerdeki başhekimliklerin elini rahatlatıyor.
Tüm bu istatistiki verilerle birlikte Çorum’daki ambulans, ekip ve istasyon sayısı yetersiz. Kentin talebi güçlükle karşılanıyor. Ambulans hizmetleri altyapı ve araç yetersizliği nedeniyle alarm veriyor.