Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) kapanış toplantısına katıldı.
Toplantıda açıklamalarda bulunan Bayraktar, MİSGEP Projesi ile madencilik sektöründe yeniliklere imza atarak, iyileştirilmiş çalışma koşullarının desteklenmesi ve toplumsal farkındalığın arttırılmasını amaçladıklarını belirterek, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında Türkiye’nin yüksek yerli kaynak potansiyelini ortaya çıkararak yer altındaki kaynakların çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırılması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Bakan Bayraktar, 2022 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en büyük maden ihracatını gerçekleştirdiklerini açıkladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Toplam 21 milyar ton olarak hesap ettiğimiz rezervimizi daha çok işleyerek yerli kömür üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Sadece kömürde değil, tüm kaynaklarımızda giriştiğimiz üretim mücadelemizle madencilik sektörümüzü ilmek ilmek dokumayı da sürdürüyoruz. 2022 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat yaptık ve bu ihracatla birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük maden ihracatını gerçekleştirmiş olduk. 2002 yılında sadece GSYH içerisinde binde 6 olan madencilik payını 2022 yılında yüzde 1,4 seviyesine ulaştırdık. Bu payı GSYH’nin yüzde 5’ine yükseltmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Türkiye’nin maden sektöründe ithalata bağımlı olduğunu ancak hedeflerinin maden konusunda Türkiye’yi net ihracatçı konuma getirmek olduğunu ifade eden Bayraktar, “2022 yılı verilerine göre kömür dahil, altın dışı toplam maden ithalatımız yaklaşık 12 milyar dolara ulaşmış durumda. Bizim önümüzdeki dönem için hedefimiz, Türkiye’yi madenler konusunda net ihracatçı konuma getirmek.” diye konuştu.
Alparslan Bayraktar, maden sektöründe çalışan bütün personelin iş sağlığı ve güvenlik tedbirlerini çok katı kurallara bağladıklarını söyledi.
Bu kapsamda yıl içinde 7 bin 179 denetim gerçekleştirdiklerini belirten Bayraktar, ”Son yıllarda bu kapsamda yaptığımız çalışmalar neticesinde madenci kardeşlerimizin emeğine duyduğumuz saygının bir göstergesi olarak bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Madenci kardeşlerimizin maaşlarını asgari ücretin en az iki katı olacak şekilde düzenledik. Haftada 45 saat olan çalışma süresini 37,5 saat ile sınırladık ve işletmelere istihdam ettikleri personel için sigorta poliçesi yaptırma zorunluluğu getirdik. Madenlerdeki iş sağlığı ve güvenlik tedbirlerini çok katı kurallara bağladık. Ani ve habersiz denetimlerimizi artırdık. Bu kapsamda bu yıl içerisinde yaklaşık 7 bin 179 denetim gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar bu sayının 8 bini aşacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
“İnanıyoruz ki işçimize, insanımıza verdiğimiz değer, ülkemize misliyle dönecek, yerli istihdam yerli üretimi katlayarak artıracaktır.” diyerek konuşmasını sürdüren Bakan Bayraktar, ”6 Şubat depremleri bizlere gösterdi ki madencilik sektörü özel bir teşekkürü hak ediyor. Deprem felaketleri sonrası canını ortaya koyarak kahramanca insanımızın yardımına koşan madencilerimize de bu vesile ile sizlerin huzurlarınızda bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Bir can daha kurtarabilmek için gece gündüz enkaz başında çalışan madencilerimizin başarısını ülkemiz ve tüm dünya takip etti. Biz de bakanlık olarak, madencilerimizin bu tecrübesini afet koordinasyonu kapsamında kurumsal bir yapı haline getirmek için çalışıyoruz.” dedi.