Tuz Gölü ve Silivri doğal gaz depolama tesisleri ile Sakarya Gaz Sahası’ndan çıkartılan doğal gaz ile birlikte günlük 170 milyon metreküp doğal gaz besleme kapasitesine ulaşacaklarını kaydeden Bayraktar, “Hem gemiyle hem de boru hatlarına gelebilecek gazların bir gün için hiç olmadığını varsaysanız bile Türkiye’nin en soğuk kış gününde evlerde kullandığımız gazı sadece depolarımızdan ve kendi ürettiğimiz Karadeniz’deki gazdan sağlayabilecek bir altyapıya Türkiye sahip olacak.” dedi.
Bakan Bayraktar 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde BOTAŞ Tuz Gölü İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret etti. 7/24 esaslı çalışan müdürlükte işçilerin bayramını kutlayan Bakan Bayraktar, çalışmalar hakkında bilgi aldı ardından da BOTAŞ Tuz Gözlü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisi’nde incelemelerde bulundu.
Daha sonra gazetecilere açıklamalar yapan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gazda 50 milyar metreküp yıllık tüketimle Avrupa’nın en büyük dördüncü doğal gazı ülkesi olduğuna dikkat çekti. Bakan Bayraktar, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında altyapı geliştirme çalışmaları yürüttüklerini anlatarak “Bu hedef doğrultusunda 30 milyon metreküp günlük sıvılaştırılmış LNG alabilen Türkiye, bugün itibariyle yaklaşık 160 milyon metreküp doğal gazı sıvı halde alabilecek hale geldi.” dedi.
Doğal gaz tedarikinde sadece boru hatları ve depolama tesislerine yönelik değil aynı zamanda doğal gaz üretiminde de büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirten Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahasında bugün itibariyle üretimimiz yaklaşık 4,6 milyon metreküp günü buldu. Bu, yaklaşık 1,8 milyon hanenin doğal gazını kendi kaynaklarımızdan karşılar hale geldiğimiz anlamına geliyor. 2025 yılının ilk çeyreğinde inşallah 10 milyon metreküpe ulaşmış olacağız.” diye konuştu.
Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesini artırmak için yaptığı yatırımların yaklaşık 4,3 milyar doları bulduğunu kaydederek “Bugün gelinen noktada Türkiye yaklaşık 5,8 milyar metreküp gazını depoluyor. 2028 yılına geldiğimizde Türkiye yıllık kullandığı doğal gazın yüzde 20’sini depolar hale gelecek.” dedi.
Türkiye’nin mevcut altyapısıyla tüm doğal gaz ihtiyacının yüzde 50’sini depolayabilecek duruma gelebileceğini ifade eden Bayraktar, yerli ve yabancı yatırımcılarla, özel sektör ve BOTAŞ iş birliğiyle hızla ilerleyerek enerji arz güvenliğinin tamamen sağlanabileceğini belirtti. Bayraktar, “Farklı kaynaklardan doğal gazı almamızla beraber Türkiye’yi gerçekten bir doğal gaz merkezi haline de bütün bu yatırımlarla, bu altyapılarla da inşallah getirmiş olacağız.” diye konuştu.
Merkez Ülke Hedefi
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz merkezi olması için güçlü bir alt yapıya ve büyük bir iç pazara sahip olması gerektiğini vurgulayarak “Tedarik noktalarıyla biz artık Avrupa’nın da bir gaz sağlayıcısı ülkesi durumuna geldik. Romanya’yla, Macaristan’la, Bulgaristan’la çok yakın bir zamanda Sırbistan’da, yani kendimize artık komşu, sınırdaş olmadığımız ülkelerle de doğal gaz ticaret anlaşmalarını yapıyoruz. Bütün bunları destekleyecek altyapı yatırımlarını, doğal gaz arama faaliyetlerini, Karadeniz başta olmak üzere hep bir arada götürerek doğal gazda merkez ülke olma hedefini gerçekleştirme yolunda çalışıyoruz.” dedi.
Tuz Gölü ve Silivri Doğal Gaz Depolama Tesislerinin kapasite artırımıyla ilgili konuşan Bayraktar, “Tuz Gölü’nde 1,2 milyar metreküplük mevcut bir kapasite var. 2028’e kadar bu kapasiteyi biz ilk etapta 3,5 milyar metreküpe, hemen akabinde de 1,9 milyarlık bir ilaveyle 5,4 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Silivri’deki 4,6’yı da 6 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla onu da ilave ettiğinizde, Türkiye’nin 2028’de yaklaşık 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesi olacak. Bu da tüketimimizin yüzde 20’sini açıkçası depolayabileceğimiz anlamına geliyor.” diye konuştu.
Bakan Bayraktar, doğal gaz arz güvenliği konusunda depoların mevcut kapasitesinin yanı sıra günlük gaz besleme kapasitesinin de önemli olduğuna işaret ederek “Buradaki (Tuz Gölü) deponun gaz besleme kapasitesi bu yıl sonu 80 milyon metreküp olacak. Silivri’de de 80 milyon metreküpü bulacağız. Buna Karadeniz gazının ilk etapta 10 milyon metreküpünü ilave ettiğinizde 170 milyon metreküpü bulursunuz.” dedi.
Türkiye’nin doğal gaz tedarikiyle ilgili herhangi bir olumsuzluk yaşanması durumunda bunu kendi altyapısıyla karşılayabilecek duruma geleceğini bildiren Bayraktar, “Yani asla böyle bir şey olmasını beklemiyoruz ve ümit etmiyoruz ama Türkiye’ye gelecek hem gemiyle hem de boru hatlarına gelebilecek gazların bir gün için hiç olmadığını varsaysanız bile Türkiye’nin en soğuk kış gününde bizim evlerde kullandığımız gazı sadece depolarımızdan ve kendi ürettiğimiz Karadeniz’deki gazdan sağlayabilecek bir altyapıya Türkiye sahip olacak.” ifadelerini kullandı.