Etkinliğe Vali Aydın Baruş, Eğirdir Kaymakam Vekili Atabey Kaymakamı Selami Işık, Eğirdir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ünsal, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul ve su ürünleri ekipleri katıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen ‘Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ çerçevesinde Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Kepez Birimi tarafından getirilen 1 milyon 100 bin adet yavru sazan balığı (Cyprinus carpio) Eğirdir Gölü’ne salındı.
Oksijenli tanklarla getirilen 5-10 santimetre boyundaki 1 milyon 100 bin adet yavru sazan balığı Eğirdir Limanı’ndan göle teknelerle açılarak Vali Baruş ve diğer katılımcılar tarafından bırakıldı.
Isparta il genelinde Eğirdir Gölü başta olmak üzere balık takviyesine ihtiyaç duyulan gölet ve barajlara ise toplamda 1.453.000 adet sazan balığı yavrusu ile balıklandırma çalışmalarının devam edeceği bildirildi. Bu kapsamda Eğirdir Gölüne 1.100.000 adet, Sütçüler Karacaören 1 baraj gölüne 200.000 adet, Sarkikaraağaç Örenköy Göleti ve Çarıksaraylar Şehitler Göletine toplam 40.000 adet, Yalvaç Kozluçay ve Eyüpler Göletine 22.000 adet, Gönen Bağarası ve Güneykent Uzundere Göletine 31.000 adet ve Keçiborlu ilçesinde yer alan Keçiborlu Göletine 60.000 adet olmak üzere toplamda 1.453.000 adet sazan balığı yavrusu bırakılacak.
Bölge şartlarında 2-3 yıl sonra avlanabilir boya gelecek olan sazan balığı avcılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması için balıkların üreme zamanında ve av yasaklarına uyulması uyarısında bulunuldu.
Etkinlik sonunda gazetecilere bir açıklama yapan Isparta Vali Baruş; ‘Eğirdir Gölümüz Isparta ve tüm Türkiye için önemli bir göl, Türkiye’nin 2. Büyük tatlı su kaynağı. Bugün de bir etkinlik gerçekleştirdik. Bu tabii yaşama katkıda bulunmak için bugün gölümüze bir milyon 200 bin civarında pullu sazan ve aynalı sazan yavrusu bırakıyoruz, böylece gölün balık varlığına ciddi bir katkımız olacak. Buradaki doğal yaşam daha düzgün bir biçimde devam edecek. Buradan gelir sağlayan su ürünleri kooperatiflerimiz var, üyeleri var, su ürünleri avcılığı yapan vatandaşlarımız var. Onların da ileriki yıllarda buradan iyi bir şekilde ürün elde etmeleri için bir katkı olmuş olacak. Tabi kaçak avcılıktan ne kadar uzak durursak, bu kapsamda zaten gerekli denetimler hem jandarma ve hem de Tarım Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından sürekli yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan gelen heyet var burada, öğretim üyelerimiz de var. Hem su varlığının azalması hem de havaların sıcak gitmesi nedeniyle aşırı bir otlanma var. Bu otlanma gölün yüzeyini turisttik amaçlı kullanan tekneler için hem de su ürünleri avcılığı yapan tekneler için zorluk oluşturuyor. Ayrıca da gölün su yapısının bozulmasına neden oluyor. Bu otların ne yönde temizlenebilmesi konusunda bir rapor hazırlanıyor. Bu raporun sonuçlarına göre Ulaştırma Bakanlığımızın da katkıları ile burada bir temizlik çalışması gündeme gelecek gibi. Bunun yanında suyun dibindeki birikimlerin biraz daha azaltılması için Çay Köyü deresinden gelen çamurların temizlenmesi için izin istemiştik oda geldi. Belediyemiz de burada bir temizlik çalışması yapacak. Zamanla derelerin ve su kaynaklarının getirdiği birikimlerde oluşuyor, bu da gölün su varlığını ve kalitesini olumsuz etkiliyor. Bunları takip edeceğiz gün gün, Eğirdir Gölü’ne yapacağımız azami katkıyı yapacağız. Umuyoruz ki elimizin altından gitmesin bu gölümüz’ dedi.