Siyasi partiler 31 Mart 2019′ da yapılacak yerel seçimlerde en fazla oy getirecek adayı seçmeye gayret edeceklerdir, en iyi adayı seçeceklerini söylemekteler. Gerçekten bunu yapacaklar mı? Tabi ki şu da sorulabilir: en iyi aday en fazla oy getiren midir? Başka ölçütler de aranmaz mı?
Açıkçası herkes gibi bende çok merak ediyorum. Burada önemli olan seçildikleri yeri 5 yıl boyunca idare edecek kişiler halkın önüne oylama için sunulurken nelere dikkat edilmeli?
Belediye meclisinin başkanı evvela bir vizyona sahip olmalı. Bilgili, donanımlı ve hoşgörü kültürüne sahip vatandaşa hizmeti misyonu edinmeli. Bana göre belediye başkanının başarısı kadrosunun kalitesiyle endekslidir. Her zaman söylüyorum BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ‘nin kalitesi hayati bir öneme sahiptir. Kahta’nın sorunları iyi tanıyan ve çözüm projeleri üretme yeterliliğine sahip olmalıdırlar.
Sınıf farkı gözetmeden, fukara sınıfından mı yoksa ağa sınıfından mı yoksa yeni türeme oligark davranışlı sınıftan mı demeden tüm Kahta halkının sorunlarını dinlemeli, yasal çerçeve içinde eşit bir muameleyle sorunlarına çözüm getirmeli.
Belediye bütçesini kullanırken kendi malından daha fazla hassasiyet göstermeli ve şeffaf bir şekilde belediyenin mali bilgilerini Kahtalılar la paylaşmalı.
Bir belediye başkanının başarısı istişareye bağlıdır. Hiç kimsenin mükemmel olmadığı gibi kendisinin de olmadığını bilmelidir.
Kentteki iş adamlarıyla, esnafıyla ve STK temsilcileriyle Kahta’nın istihdam sorununa nasıl çözüm projeleri üretilebilir konusunda şeffaf işbirliği geliştirmeli.
Ortak akılla toplumun sağduyusunu temel alan insan odaklı, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, adaleti, tarafsızlığı ilke edinen, ulaşılabilir, yenilikçi, katılımcı demokrasiye sahip ve toplumun bütün kesimlerini kucaklayan bir yönetim anlayışı içinde olmalı.
Ayrıca anadili Kürtçenin yanında Türkçesinin de çok iyi ve akıcı olması ve İngilizceyi de orta düzeyde bilmesi gerekir.
Seçmen bu seçimlerde ince eleyip sık dokuyacaktır görüşündeyim.
Yerel ile genel seçimler farklıdır vatandaşta bu farkı gözetmeli ve kentini yönetecek kişiyi seçerken kimi seçtiğine dikkat etmelidir. Hatırla gönülle memleket sorunları çözülmez ve yönetilemez, gelişmekte olan bir kent cemaat kültürüyle yönetilemez, çok karmaşık sorunları çözebilecek çok çeşitlilik anlayışıyla doğru bir hareket noktası oluşur. Maddiyata aç, kendini yönetemeyenler kentini yönetmeye talip olmamalı… Gelişime açık bir kent, cemaati vardır çok oy getirir deyip Kahta’lılara aday olarak sunulursa herhalde yukarıdaki ölçütler akla gelir…
‘ Halka hizmetkar olmaya geliyorum ‘ söylemi billboardlarda kalmamalı…