Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın (OVP) yatırım ortamını güçlendirdiğini belirterek, temel hedeflerin enflasyonu düşürmek, büyümeyi sürdürmek ve istihdamı korumak olduğunu vurguladı. 5 Eylül’de ilan edilen OVP’nin geçen yılki programın devamı niteliğinde olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağlama hızının da ekonomik büyüme ve sosyal refah açısından kritik olduğunu belirtti.
Yılmaz, “Enflasyonu düşürdüğümüz bir ortamda öngörülebilirlik artacak, istikrar sağlanacak ve yatırım ortamı iyileşecek. Kısa vadeli zorluklara rağmen, uzun vadede büyüme ve enflasyon süreçleri birbiriyle çelişmez, aksine destekler.” dedi.
Enflasyonda Hedef %41,5, Büyüme Oranı %3,8
Haziran ayı itibarıyla geçiş döneminin tamamlandığını ve dezenflasyon sürecine girildiğini belirten Yılmaz, enflasyonun ağustos ayında %52’ye düştüğünü, eylül ayında 40’lı rakamların görüleceğini öngördüklerini açıkladı. 2023 sonunda enflasyonun %41,5 seviyesine düşmesini beklediklerini belirtti. Türkiye’nin 2023’ün ilk 6 ayında %3,8 oranında büyüme kaydettiğini dile getiren Yılmaz, bu oranın dünya ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.
Cari Açık ve Bütçe Açığında İyileşme
Yılmaz, cari açığın da olumlu bir gelişme gösterdiğini belirterek, 2022 yılında %6 olan cari açığın yılsonunda %1,7’ye düşeceğini öngördüklerini söyledi. Bütçe açığının ise 2022’de %5,2 seviyesinde kapatıldığını, deprem harcamaları çıkarıldığında bu oranın %1,6 olduğunu ifade etti.
Türkiye Ekonomisi 1,3 Trilyon Dolara Ulaşacak
Türkiye ekonomisinin yılsonunda 1,3 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini belirten Yılmaz, kişi başına düşen gelirin 2023 sonunda 15 bin doları aşacağını, Orta Vadeli Program’ın sonunda ise bu rakamın 20 bin doları geçeceğini açıkladı.
Yılmaz, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki taraf için de yeni fırsatlar yaratacağını vurgulayarak, bu adımın Türkiye ve Avrupa Birliği’nin büyümesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.