enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9864
EURO
37,8731
ALTIN
2.820,85
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
29°C
Adıyaman
29°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C
Cuma Az Bulutlu
28°C

Engelliye bakan kişilerin SGK’lı yapılması isteniyor!

Engelliye bakan kişilerin SGK’lı yapılması isteniyor!
REKLAM ALANI
31.07.2024
0
A+
A-

Kimi anne veya babaların engelli çocuklarına baktığı için çalışamadığını, bu nedenle sosyal güvencelerinin de olmadığını belirten Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Kaya, engelli bakıcıların sigortalarının devlet tarafından karşılanmasını istedi.

featured






Engelliye bakan kişilerin SGK’lı yapılması isteniyor!

Engellinin ve engelliye bakan kişinin ekonomik kaygı taşımadan bir hayat sürmelerini sağlamanın sosyal devlet anlayışı olması gerektiğini ifade eden Kaya, bunun için hükümete büyük bir görev düştüğünü dile getirdi. Bakım aylığı, kişinin tek başına hayatını idame ettiremeyecek derecede engelli olmuş kişilere verilen bir destek olduğunu aktaran Kaya, “Mutlak aileye bağlı olarak bireyler bakılmak üzere bir anlayış benimsenmiş ülkemizde. Yani devlet şunu diyor; Mutlaka aileden biri sana bakması lazım. Burada da bir yanlış var aslında. Çünkü bazı insanlar var, aileleri onları sokağa atmış, terk etmiş ya da o aileden herkes vefat etmiş, tek başına hayatına devam eden bir engelli olduğunda ve buna bakım aylığı da ihtiyaç duyduğunda maalesef ailesinden biri olmadığı için devlet, ‘ben sana bakım aylığı vermiyorum’ diyor.” ifadesini kullandı.

“ENGELLİ ÇOCUKLARINA BAKAN KİŞİLER ÇALIŞAMIYOR”

Avrupa’daki uygulamalardan da bahseden Kaya, “Avrupa’da iki kişi arasında yapılan bir sözleşme imzalanıyor ve bu şekilde hem engelliye bakacak kişi istihdam edilmiş oluyor hem de engelli memnun kalmadığı takdirde bakıcını rahat bir şekilde değiştirebiliyor. Ülkemizde ise maalesef sadece aileye bağımlı bireyler olarak gördüğü için bu şekilde bir uygulama yapılmıyor. Aileye mutlak bağımlılığın getirdiği sıkıntılar var. Bazı ailelerde 5 sayısına kadar yatağa bağımlı, kendi ihtiyaçlarını karşılamayacak şekilde sakat olmuş kişiler var. Bunlara anne veya baba bakıyor. Engellilere bakanlar bu sefer istihdam verilerinden düşüyor. Hiçbir şekilde bir yerde çalışamıyor. Bu yüzden de hiçbir sosyal güvenceye de sahip olmuyor. Engellisine bakan anne veya baba öldüğünde, o engelli kaderine terk edilmiş olacak. Ailelerimizin endişelerini bir an evvel gidermeli, mutlak aileye bağımlı bireyler meselesini ortadan kaldırıp bunlara bakan kişilere de sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması yoluna ivedilikle gidilmelidir” dedi.

Engelliye bakan kişilerin SGK’lı yapılması isteniyor!


REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi