ERZİNCAN–BHA
TOBB Erzincan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rüveyda Tanoğlu’nun girişimleriyle hayata geçirilen Erzincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünde faaliyet gösteren tekstil atölyesi, mahkûm kadınlara umut dolu bir gelecek sunuyor. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tanoğlu ile ATT Tekstil Fabrika Müdürü Kerim Arslan’ın bağışladığı sekiz dikiş makinesiyle başlayan proje, kadınların meslek edinmesine ve ekonomiye kazandırılmasına olanak sağladı.
TOBB Erzincan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rüveyda Tanoğlu, İcra Kurulu üyeleri Sultan Akbaş ve Fatma Ballı ile birlikte cezaevini ziyaret etti. Ziyaret sırasında atölyede üretilen ürünleri inceleyen ve duygularını dile getiren Rüveyda Tanoğlu, şunları söyledi “Mahkûm kadınlara bir söz vermiştik; kendi ekonomilerini kazanabilecekleri bir tekstil atölyesi kurmak. Bugün bu sözümüzü gerçekleştirdiğimizi görmek gurur verici. Kadınlarımız burada nevresim takımları, pike takımları, battaniyeler, önlükler ve hastane örtüleri gibi birçok ürün üreterek hem kendilerine meslek kazandırdı hem de üretime katkı sağladı.”
Atölyede kıyafet dikimine de başlandığını belirten Tanoğlu, kadınların hem kendi ihtiyaçlarını karşıladığını hem de satış için koleksiyon hazırladığını ifade etti. Mahkûm kadınlardan birinin kendisine hediye ettiği pike takımını göstererek, “Bu emekle dokunan ürünler onların hayata tutunmalarını sağlayacak. Ceza İnfaz Kurumundan tahliye olduklarında bir meslek sahibi olacaklarını bilmek paha biçilemez bir duygu,” dedi.
Rüveyda Tanoğlu, projenin sürdürülebilirliği adına tüm hastane, otel ve kurumlara destek çağrısında bulundu. “Atölye kurmak önemli, ancak onun işleyişini devam ettirebilmek daha da önemli. Şimdiden bir özel hastane ve otelle iş birliği yapılmış durumda. Daha fazla alıcı olursa, makine sayısını artırabilir ve daha çok kadını üretim sürecine dahil edebiliriz,” diye konuştu.
Erzincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürü Gamze Çiftçi’de projeye yönelik olumlu geri dönüşler aldıklarını belirtti. Hükümlü- tutuklu kadınların üretim sürecine katılmak için yoğun taleplerde bulunduğunu ifade eden Gamze Çiftçi, bu tür projelerin kadınların topluma kazandırılmasında büyük rol oynadığını vurguladı.
Proje kapsamında emeği geçen eğitimciler Emel Albayrak ve Sema Saltaş’a teşekkür eden Tanoğlu, bu sosyal sorumluluk projesine destek veren herkese minnettar olduklarını söyledi. Projenin başarıya ulaşmasıyla birlikte daha fazla kadına dokunmayı hedeflediklerini belirtti.
Ayrıca Tanoğlu, Ceza İnfaz Kurumlarında hükümlü ve tutukluların toplumla bağını güçlendiren hayatın içerisinde ekonomik anlamda güçlü bir birey olmalarına destek veren Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumuna teşekkür etti.