İsmail Memiş, saz performansı ve şiirin kendisini çok duygulandırdığını belirterek, burada gençlerle birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti.Memiş, konuşmasının devamında tütün endüstrisine değinerek, şunları söyledi:
“Tütüne olan talebin üst seviyelerde olması hasebiyle güneş ışıyla tütünü kurutmayı kimse beklemiyor. Bundan dolayı büyük sacların üzerinde altında odunun yakılmasıyla tütünün tütsülenerek kurutulduğunu ve bu işlemden dolayı dünyanın akciğerleri konumunda olan toprak öte yandan maalesef insanlar kanse olsunlar diye heba edilmekte olduğuna değinerek her yıl 280 bin arazi yakılıyor. Biz can olarak tütüne insanımızı kurban ediyoruz, dünyanın akciğerlerini kurban ediyoruz ve her yıl milyarlarca dolar para kaybediyoruz.”
Memiş, bunun karşılığında sadece kazanan grubun tütün endüstrisi olduğunu ifade etti.
İsmail Memiş, öte yandan dünyanın dört bir yanından alkolden her yıl 4 milyon insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Alkole ödediğimiz bedel sadece sağlıkla alakalı değil, kadına uygulanan şiddetin %75’i alkollüyken uygulanıyor ve alkollüyken başlayan kavgaların %50’si cinayetle sonuçlanıyor.” dedi.
Bütün bunlarla birlikte 2010 yılından itibaren dünyada baş göstermeye başlayan yeni bir tehlike olan bonzainin ülkede de görülmeye başladığına değinen Memiş, sözlerine şöyle devam etti:
“Bonzai özellikle biyolojik bir silah olarak üretildi. Bu maddenin Çin laboratuvarlarında dünyanın en büyük kimyagerleri tarafından üretilen biyolojik bir silahtır. bu madde ile hedeflenmek istenen eroinman bir gençliğin oluşmasını sağlamak” dedi.
Yeşilay olarak bunlarla mücadeleyi bütün güçleriyle yaptıklarını ifade eden Memiş, “Bu savaşta galip gelmenin asıl yolunun kişinin kendi iradesini sığlaştırmasından geçer.”
Programdan sonra Kahta Gençlik Merkezi Müdürü M.Nebi Bulut tarafından İsmail Memiş ve Yeşilay Adıyaman Şube Başkanı Hakan Özöncel’e hediye takdim ederek, gençlerle hatıra fotoğrafı çekildi.