Erkan AYÇAM/ANKARA-BHA
Hititler, Anadolu’nun en önemli medeniyetlerinden birisi. Tarihin ilk barış anlaşması olan Kadeş Alaşmasını Mısırlılarla yaparak tarihe yön veren bir medeniyet. Alacahöyük Ören Yeri Çorum’un Alaca İlçesi, Alacahöyük Beldesi’nde yer alır. Hititler’in önemli bir kültür ve sanat merkezi olan ve 1935 yılında başlayan kazılarda 4 uygarlık açığa çıkarılmıştır.
Alacahöyük 1. uygarlık katı;Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri, Alacahöyük 2. uygarlık katı, Alacahöyük 3. uygarlık katı;Eski Tunç Çağı, Alacahöyük 4. uygarlık katı;Geç Kalkolitik Çağ’ı yani ana toprak üzerine kurulmuş ilk uygarlığı yansıtmaktadır.
Alacahöyük ziyaretçilerini binlerce yıllık konukseverlikle karşılayan anıtsal sfenksler, kalker temel üzerine andezit bloklarla inşa edilmişlerdir. Sfenksli Kapının iki yanındaki söve blokları sfenks görünümünde yontulmuştur. Sfenkslerin yer aldığı bu iki kulenin iç ve dış yüzleri kabartmalı taş oyma resimlerle süslenmiştir. Mevcut kazılar Cumhuriyet döneminden bu yana devam etmekte. Ve daha 400 yıl kazıların süreceği söyleniyor. Tarih sahnesinde güçlü bir imparatorlukken birden ortadan kaybolmaları ise muamma. Ancak bu kazılar sürerken birçok bilinmeyen yada yanlış bilenen gerçeklerde gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan birisi de Alacahöyük’te sfenksli kapının sol tarafında ki kaidede yer alan kabartma resimlerin birisinde 6 telli bir çalgıyı daha yakından incelediğinizde GİTAR olduğunu görüyorsunuz. Yapılışı 13 yy. tarihlenen bu kabartma resim bize şöyle diyor! Gitarın ana vatanı İspanya değil ANADOLU’DUR. ALACAHÖYÜK’TÜR, ÇORUM’DUR.