Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Kütahya Tavşanlı’da bulunan Garp Linyitleri İşletmesi’nde çalışan üyelerine yönelik birlik-beraberlik toplantısı düzenledi.
11 Ağustos 2024 tarihinde Tavşanlı Belediyesi Meteoroloji Sosyal tesislerinde gerçekleştirilen toplantıya GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ile örgütlenme uzmanı ve işyeri temsilcileri ile TKİ Garp Linyitleri İşletmesi’nde çalışan GMİS üyesi madenciler katıldı.
Toplantıda; KİT Reformu taslağı ve özelleştirme konuları, örgütlenme çalışmaları ile işçi ve işyeri sorunları ele alındı.
Toplantıda GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir birer konuşma yaparak gündemi değerlendirdiler ve birlik-beraberlik mesajları verdiler.
YEŞİL; BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, madencilere hitaben yaptığı konuşmada GMİS’in işçi sınıfı mücadelesinin önder sendikalarından biri olduğunun altını çizerek, mücadele tarihinden örnekler verdi.
GMİS’in köklü bir mücadele ve demokrasi kültürünün temsilcisi olduğunu belirten Yeşil, “Sendikamız Türkiye’de kurulan ilk sendikalardan biridir. GMİS ülkemizin en demokratik sendikalarının başında gelir. İşçisiyle, üyesiyle, emeklisiyle, aileleriyle birlikte çok büyük bir ailedir. GMİS’in her genel kurulu; tabanın söz ve karar sahibi olduğu, şeffaf ve demokratik bir yarıştır. GMİS’te madenci sahip olduğu demokrasi kültürünü 176 yıllık üretim, 78 yıllık sendikal mücadelesinde yaşatmaya devam ediyor” dedi.
Yeşil şöyle devam etti; “Biz adalet ve demokrasi istiyoruz. Adaletin ve demokrasinin olmadığı yerde sağlıklı bir yönetimin olmadığını da biliyoruz.
Değerli Arkadaşlarım, sizler kendi geleceğiniz için, çocuklarınızın geleceği için bir mücadelenin içindesiniz, sizler bedel ödemiş insanlarsınız. Mesele mücadeleci bir sendikanın çatısı altında mücadele edebilmektir. Biz buradayız. Sizler bu büyük ailemizin birer üyesisiniz. Bu büyük ailenin daha da büyük hale gelmesi için çaba harcaması gerekenler sizlersiniz, bizleriz.
Biz her zaman, her daim buradayız, yanınızdayız, yanınızda olmaya devam edeceğiz.
Biz büyük bir aileyiz. Büyük bir aile olmanın özelliği de her şart altında yan yana gelebilmek, birlik-beraberlik içinde hareket edebilmektir.
Elbette aramıza nifak sokmak isteyenler olacak, bilgi kirliliği yaratıp, dedikodu üretip bizim birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenler de olacaktır. Biz aynı zamanda onlara karşı da mücadele ettik, ediyoruz. Sizler de aramıza nifak sokmak isteyenlere prim vermeyin. En doğru bilgiyi Sendikanızdan alacağınızı unutmayın.
Sizler uğradığınız haksızlıklar nedeniyle bir yola çıktınız. Bu haksızlıkları ortadan kaldırmak hepimizin görevi.
Bizler işçisiyle, üyesiyle her zaman yanyana olan, düğününde birlikte oynayan, cenazesinde birlikte ağlayan insanlarız. Biz işçisiyle, emekçisiyle işçi sınıfının yanındayız. Biz sınıf için mücadele ediyoruz”.
“TÜM KİT’LERİN GELECEĞİ İÇİN MÜCADELE ATEŞİNİ YAKTIK”
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından KİT Reformu adı altında hazırlanan taslağa karşı mücadele ateşini yaktıklarını belirterek, “Biz mücadelemizi sadece TTK için değil, halkın vergileriyle kurulmuş yerli ve milli kuruluşlarımız olan tüm KİT’ler için sürdürüyoruz. Bu KİTlerin içinde TKİ var, Eti Maden var” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın KİT Reformu adı altındaki girişimle ilgili endişeleri kamuoyuyla paylaştığını belirten Yeşil, “TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay konuya büyük bir hassasiyetle yaklaştı ve KİT Reformu adıyla yapılan girişime neden karşı olduğumuzu kamuoyuyla paylaştı. Her mücadelemizde yanımızda olan Sayın Genel Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.
Yeşil şöyle konuştu; “Biliyorsunuz yakın zamanda Türkiye’nin gündemine oturan KİT Reformu adı altındaki girişimlere karşı Genel Maden İşçileri Sendikası olarak mücadele ateşini yaktık. Bizimle beraber enerji ve maden işkolunda örgütlü TES-İŞ Sendikası ile Petrol-İş Sendikası da bizimle beraber mücadele ediyor. Biz 3 sendika olarak enerji maden işkolunda bu mücadelenin ateşini yaktık.
Zonguldak’ta kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Toplantı salonumuzda 700 kişiyi ağırladık. Tüm sivil toplum örgütleri Zonguldak Platformu adı altında bir çalışma yaptık ve çok etkili oldu.
Biz bu mücadeleyi sadece Türkiye Taşkömürü Kurumu için değil aynı zamanda 19 KİT için başlattık. Türkiye’de bulunan 19 kamu iktisadi teşebbüsünün özelleştirilmesinin ya da kapatılmasının önünü açacak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı bir taslaktır. KİT Reformu adı altında yapılmak istenen, bütün KİT’lerde; TTK’da, Eti Maden’de, TKİ’de ve diğerlerinde yönetim kurullarını 7 üyeye çıkarmak, 4 üyenin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilerek atanması ve yönetim kurulu başkanını seçmek üzere yapılan bir girişimdir.
Biz bu girişime karşı çıktık. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın oluşturduğu tam yetkili bir yönetim kurulunun, piyasa şartlarına göre yönetim anlayışıyla ileriye dönük bütün KİTlerde özelleştirme, kapatma, yabancı şirketlerle ortaklık yapma, küçültme, devretme gibi bağımsız kararlar alma yetkisi olacak.
Daha önce TBMM’de alınan bu tür kararları bu yönetim kurulları tek başlarına alabilecekler. Bu durum KİTlerin özelleştirilmesine, kapatılmasına veya devredilmesine sebep olacaktır.
Biz buna karşı çıktık ve yaptığımız basın açıklamasından sonra bizleri Ankara’ya davet ettiler. Yaptığımız görüşmelerde yetkili bakanlıkların da bu girişimlere sıcak bakmadıklarını gördük. Bu girişim şimdilik ötelendi ama vazgeçmiş değiller.
Biz mücadelemizi sadece TTK için değil, halkın vergileriyle kurulmuş yerli ve milli kuruluşlarımız olan tüm KİT’ler için sürdürüyoruz. Bu KİTlerin içinde TKİ de var, Eti Maden de var.
Biz Zonguldak’tan yaktığımız mücadele ateşini büyüterek sürdüreceğimizi, girişimin tekrar gündeme gelmesi halinde yeniden meydanlara çıkacağımızı tüm yetkililere söyledik.
Böyle bir tasarının tekrar gündeme gelmesi halinde meydanlara çıkacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz.
Çünkü bu girişim; aralarında TTK, Eti Maden, TKİ’nin de bulunduğu tüm KİTleri ve bu KİT’lerin geleceğini ilgilendiren bir tehlikedir.
Türkiye olarak özelleştirmelerden çok çektik, bedeller ödedik. Bu nedenle özelleştirme lafını duymak bile istemiyoruz.
Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, mücadelemizi sürdürme kararlığındayız” dedi.
Yeşil’in konuşması sırasında madenciler, “Güçlü işçi, güçlü sendika” sloganını attılar.
Toplantının ardından GMİS Yöneticileri madencilerle sohbet etti, sorularını yanıtladı.