Gurbetelli YALÇIN/ANKARA – BHA
Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı, Ankara Kent Konseyi Başkanı ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’da Birlik Haber Ajansı’nı (BHA) ziyaret etti.
Halil İbrahim Yılmaz’ı, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TİMBİR Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Erdem Tokuş ve Fatih Tüten karşıladı.
Yılmaz‘ın ziyaretinde TİMBİR ve BHA’nın faaliyetleri ele alındı, karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. Ardından Başkan Yılmaz, BHA Muhabiri Gurbetelli Yalçın’ın Gordion Antik Kenti’ne dair son gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı.
Halil İbrahim Yılmaz, Gordion Antik Kenti‘nin Türkiye ve Ankara’nın kültür turizmindeki yeriyle ilgili soruya, ”Bizim toplumumuzun değerleriyle barışık olmayan dünya milletlerinin bu toprakları ziyaret edip, bu topraklardaki gayri safi milli hasıladan düşen payı arttıracak olan kültür turizmine dahil olmasını sağlayacak olan en değerli ürünlerimizden biri.” dedi.
Açıklamasının devamında Gordion Antik Kenti’nin Türkiye ve Ankara‘nın tarihindeki öneminden de bahseden Yılmaz, ”Kent Konseyi, kentteki bütün değerler ile ilgilenir. Kentte karşı işlenen suçlar, kentin varlığının devem etmesi, kentin markalanması… ATO’yu temsil ediyorum burada. Ticaret odası bu kentin değerlerinn ticarileşmesi, istihdamı arttırmak ve yeni bir ekonomi oluşturmayı amaçlyor. Gordion – Kent Konseyi ilişkisi, Gordion – Ticaret Odası ilişkisi diyecek olursanız; dünya kültür mirası listesine eylül ayında girmesi beklenen Gordion Antik Kenti, Ankara’nın 5 bin yıllık tarihinin en değerli simgelerinden bir tanesi.
Dünyadaki bütün kültür turizm çevrelerinin dikkatini çekmek zorunda. Bizim toplumumuzun değerleriyle barışık olmayan dünya milletlerinin bu toprakları ziyaret edip, bu topraklardaki gayri safi milli hasıladan düşen payı arttıracak olan kültür turizmine dahil olmasını sağlayacak olan en değerli ürünlerimizden biri.” diye konuştu.
Başkan Yılmaz, Gordion Antik Kenti’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle oluşacak ekonomik kalkınmaya da işaret etti. Özellikle Ankara’da konaklama, yiyecek ve içecek sektörü gibi farklı alanlarda kalkınmanın artacağına işaret eten Yılmaz, ”Gordion dünya mirasına girerse eğer, milyonlarca kişinin Polatlı – Gordion üzerinden Ankara’nın diğer değerleriyle tanışacağı, turizmcilerin bu işten para kazanacağı, turistlerin Ankara’da konaklayacağı, yiyecek, içecek sektörünün buradan faydalanacağı, genç işsizliğin azalabileceği, 400 bin üniversite öğrencisinin olduğu bu kentte kültür turizminin gelişmesi durumunda, ithal ikame ürünü olmayan hizmet sektörü gelişecek.
Nedir ithal ikame ürünü? Bir cıvata bile ürettiğiniz zaman yüzde 70’ini yurt dışından alıyorsanız orada yüzde yüz para kazanmıyorsunuz, yüzde 30 kazanıyorsunuz.
Turizm nasıl bir alan, kültür turizmi nasıl bir alan? Ürettiğiniz bütün bu ekonomi bu topraklardan çıkıyor. Dışarıdan bir şey ithal etmiyorsunuz. Turizm ekonomisi bu kentte 1 milyar dolar üzerinde çıktığı zaman o 1 milyar dolar için herhangi bir yerden döviz harcaması yapmıyorsunuz. Yurt dışından herhangi bir şey ithal etmiyorsunuz.
Onun için bu kültür turizminin tekrar ayağa kalkmasını sağlayacak en değerli işlerden biri olan, dünya Kültür Mirasına girme sürecindeki Gordion Antik Kenti de Ankara’daki bütün kesimleri kenetleyecek bir güç konumunda. Toplum bu hikayeye sahip çıkarsa, Dünya’da otoriteler bu toplumun bu mirasları muhafaza edeceği, koruyacağına inandığı zaman Türkiye’nin 20’inci kültür mirası olacak Gordion. İşte o zaman dünya otoriteleri, 120’inci kültür mirasımıza da destek verirler.” şeklinde konuştu.
Gordion Antik Kenti’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle ilgili görüşmelerin son durumu hakkındaki soruya ise Halil İbrahim Yılmaz, ”Eylül ayında Riyad’da görüşme yapılacak, yüzde 99 onaylanacak. Riyad’da ilan edilmesini bekliyoruz dünya mirasına girmesini.” dedi.