enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9864
EURO
37,8731
ALTIN
2.820,85
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
29°C
Adıyaman
29°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C
Cuma Az Bulutlu
28°C

Hamas lideri İsmail Haniye kimdir?

Hamas lideri İsmail Haniye kimdir?
REKLAM ALANI
31.07.2024
0
A+
A-

Hamas lideri İsmail Haniye kimdir?

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye (63), İsrail’in düzenlediği hava saldırısı sonucu İran’da öldürüldü. Haniye, Hamas’ın en üst düzey liderlerinden biri olarak kabul ediliyordu. Peki İsmail Haniye kimdir? Hamas içinde nasıl yükseldi?

 

Hamas lideri İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırı sonucu öldürüldü. Hamas ve İran Devrim Muhafızları, Haniye’nin ölümünü doğruladı. Yapılan açıklamalarda olayın soruşturulduğu ve soruşturma sonucunun yakında kamuoyu ile paylaşıldığı belirtildi.

 

63 yaşındaki İsmail Haniye, 1962 yılında Filistin’deki El Şati Mülteci Kampı’nda doğdu.

İlköğrenimini Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecileri Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) tarafından yönetilen kurumlarda alan Haniye, Gazze İslam Üniversitesi’nde Arap Edebiyatı okudu. Hamas ile tanışması da üniversite yıllarına denk geliyor.

Genç yaştan itibaren Filistin davasına dahil olan Haniye, 1980’lerin sonunda Hamas’ın önde gelen üyelerinden biri oldu.

Birinci İntifada sırasında tutuklandı ve üç yıl boyunca hapiste kaldı.

1992’de bazı Hamas lideriyle birlikte İsrail ve Lübnan arasındaki tarafsız bölgeye sürgün edildi. Sürgünden sonra Gazze’ye döndü. 1997’de Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in ofisinin başına geldi ve konumunu güçlendirdi.
Haniye, 2006 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Filistin Başbakanı olarak atandı ancak bir yıl sonra, El Fetih ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan ve bir hafta süren kanlı güç savaşının sonunda görevden alındı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi