enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4916
EURO
36,2345
ALTIN
2.961,18
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
13°C
Adıyaman
13°C
Yağmurlu
Perşembe Çok Bulutlu
15°C
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C

Hastaların ilaca ulaşma zorluğu devam ediyor

Hastaların ilaca ulaşma zorluğu devam ediyor
REKLAM ALANI
11.10.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Eczacı odaları, hastaların belirli dönemlerde ilaç yokluğu ile karşılaşmalarının nedenini sorgulayarak, sağlık alanındaki bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. İlaçların temel insan hakkı olan sağlığın önemli bir unsuru olduğuna dikkat çeken eczacı odaları, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği adına acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Eczacı odaları, kronik hastalıklarda kullanılan ve çoğunluğu ithal kökenli olan ilaçların temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Yapılan yazılı açıklamada, hastaların eczane eczane dolaşarak ilaç arayışında bulundukları belirtilerek, bu durumun sağlık sistemindeki ciddi bir krizin habercisi olduğu vurgulandı. Eczacı odaları, yaşanan ilaç sıkıntısının acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti.

“TÜİK: Halkın sağlık harcamaları oranı yüzde 20 arttı”

Halkın sağlık harcamaları oranı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 20’lere yaklaşarak dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Eczacı odaları, hastaların ilaç yokluğu ile karşılaşmasının nedenlerini araştırdıklarını ve bu konudaki bulgularını kamuoyuyla paylaştı. Eczacılar, ilaç fiyatlarındaki artış beklentilerinin, ilaç yokluğunun yalnızca bir sebebi olduğunu vurgulayarak, sağlık giderlerinin sürekli olarak halkın cebinden arttığını belirtti.

Açıklamalarda ayrıca, ilaç sektöründeki tasarruf politikalarının yeni ve geliştirilen ilaçların kullanımını engellediği ifade edildi. Son 10 yılda dünya genelinde üretilen 504 yeni aktif madde (NAS) arasında yalnızca 404’ünün Avrupa’da kullanıma sunulmuş olması, Türkiye’de ise bu ilaçlara erişim oranının Avrupa ortalamasının yarısını bile bulmadığı kaydedildi. Bu durum, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği ve halk sağlığı açısından ciddi endişelere yol açmakta. Eczacı odaları, bu sorunların çözümü için daha etkin politikaların uygulanmasını talep ediyor.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi