ABD merkezli bir eğitim kuruluşu olan ve kar amacı gütmeyen Take Action Global tarafından yürütülen İklim Eylem Projesi’nde Türkiye’yi bu sene Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanvekili Halil İbrahim Yılmaz temsil edecek.
Ücretsiz, küresel bir eğitim girişimi olan ve 154 ülkeden 2 milyon 700 bin öğretmen ve öğrenciyi kapsayan projenin temel amacı; öğrencilere iklim krizi hakkında gerçek öğrenme deneyimleri sunmak ve çevrimiçi çözüm paylaşımını teşvik etmektir. Proje kapsamında öğretmen ve öğrencilere çevresel konularda işbirliği yapma fırsatı sunulacak.
Queen Elizabeth II ve Dr. Jane Goodall’un desteğiyle tasarlanan proje, dünya liderlerinin onayını alarak 16 ülkenin Eğitim Bakanlıkları tarafından desteklenmiştir. Yıllar içinde, proje uluslararası ilgi görerek ve National Geographic, BBC ve CNN gibi ünlü yayın organları da dahil olmak üzere 45 ülkenin medyasında yer almıştır.
İklim Eylem Projesi, PlantED adını taşıyan küresel bir ağaç dikme girişimini içerir ve bu uygulama öğrencilere ve öğretmenlere çevresel etkilerini izleme imkanı sunar. Projenin hedefleri arasında, katılan öğrencilere gerçek dünya sorunlarına çözüm bulma, eleştirel düşünme, işbirliği ve empati gibi çeşitli becerileriler kazandırmak vardır.
Türkiye’deki ulusal koordinatörü Yenimahalle Kampüs Koleji olan projede, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 80 okul aktif katılımcı rol oynamıştır. 2 Kasım’da gerçekleştirilen 2023 İklim Eylem Günü’nde dünya çapındaki uzmanlar, Tony Hawk, Başkan Mary Robinson, Prenses Esmeralda ve NASA astronotları, web seminerlerinde görüşlerini paylaştılar. Bu yılki İklim Eylem Projesi’nde Türkiye’yi temsil edecek olan onur konuşmacısı Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve ATO Başkanvekili Halil İbrahim Yılmaz oldu. Türkiye’den ve yurtdışından projeye katılan çocuklar Yılmaz’ın iklim mesajını ilgiyle dinledi.
Öğrencilere iklim değişikliği farkındalığını kazandırmak için eğitim kadar eylemin de önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
İklim değişikliği sadece uzak bir tehdit değil nerede yaşarsak yaşayalım hepimizi etkileyen katı bir gerçektir. Etkisi geniş kapsamı olup çevremizi, ekonomilerimizi ve en önemlisi topluluklarımızı etkilemektedir. Bu, sınır tanımayan küresel bir sorundur ve bu nedenle küresel bir topluluk olarak bu sorunla doğrudan mücadele etmek için bir araya gelmemiz gerekiyor. Eğitim, iklim değişikliğine karşı kolektif mücadelemizin temel taşıdır. Farkındalığı artırmanın, yeniliği teşvik etmenin ve eyleme ilham vermenin anahtarıdır. Türkiye’de sürdürülebilir bir geleceğin inşasında eğitimin öneminin farkındayız biz. Çevre eğitimini müfredatımıza dahil etmek için önemli adımlar atarak gelecek nesilleri, çevre koruyucuları olmaları için ihtiyaç duydukları bilgi ve aracılarla güçlendirdik. Ancak eğitim yapbozun sadece bir parçasıdır. Elem ise eşit derecede önemli olan diğer kısmıdır.