enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5004
EURO
36,1645
ALTIN
2.980,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
17°C
Adıyaman
17°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
6°C
Pazartesi Az Bulutlu
7°C
Salı Hafif Yağmurlu
7°C

İnanırsak ve Çalışırsak Başarabiliyoruz; İşte Kanıtı

İnanırsak ve Çalışırsak Başarabiliyoruz; İşte Kanıtı
REKLAM ALANI
13.12.2023
0
A+
A-

İnanırsak ve Çalışırsak Başarabiliyoruz; İşte Kanıtı

Yerli Yazılımlar Kamuda Hakim Olacak

29 Temmuz 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan genelge ile kamuda açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) kullanımının yaygınlaştırılması kararı alındı. Bu adımın temel amacı, bilişim harcamalarından tasarruf sağlamak, üretici bağımlılığını azaltmak ve siber güvenliği güçlendirmek. Kamu kurumları, 9 ay içinde AKKY muadilleriyle değiştirebilecekleri yazılım envanterlerini belirleyerek Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne sunacak.

Kamu Kurumlarından Nisan 2024’e Kadar Yol Haritası Bekleniyor

Tüm kamu kurum ve kuruluşları, Nisan 2024 tarihine kadar yerli siber güvenlik yazılımlarına geçiş için bir yol haritası belirleyerek Cumhurbaşkanlığı’na sunacak. Bu adım, Türkiye’nin siber güvenlik alanında dışa bağımlılığını azaltmayı ve yerli yazılım sektörünü güçlendirmeyi amaçlıyor.

Maliyet Farkı 30 Kat: Kullanımının Bitirilmesi Hedefleniyor

Bazı kamu kurumları, alışkanlıklarından dolayı ABD ve İsrail menşeli yazılım firmaları ile çalışmaya devam ediyor. Ancak yeni düzenlemelerle siber güvenlik yazılımları için ayrı ihaleler düzenlenerek, yerli yazılım firmaları ile maliyet farkını azaltma yolunda adımlar atılacak. Yabancı yazılımların kullanımının tamamen bitirilmesi hedefleniyor.

TBD’den Kritik Uyarı: Yerli ve Millî Yazılımlar Önemli

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çalışmasını değerlendiren Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, özellikle kritik altyapılarda yerli ve millî yazılımların kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Savunma ve güvenlik gibi kritik alanlarda siber güvenlik yazılımlarının yerli ve millî hâle gelmesi gerektiğini belirtti.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi