Bu makalemde, Kahta’da atıkların toplanması ve geri dönüşümün durumu hakkında yazmak isteyorum. Daha önce Mülk göletindeki çevre felaketini yazmıştım. Bu gün de tüketicilerin davranışı ve Belediyenin atıkları toplama hizmeti hakkında çevre konusuna devam edeceğim. Yazıma başlamadan önce yanıbaşımızda cereyan eden harp için sulh içerisinde yaşama temennimi de arzetmek isterim.
Efendim malumunuz daha seksenli yıllara kadar kapalı bir toplum iken neredeyse bütün ihtiyaçlarını kendisi karşılayan bir ilçeyken, tüketim kültürünün artmasıyla bizim tüketim endeksimiz de bir hayli arttı ve haliyle atıklar ve çöpler de arttı.
Gelişmiş ülkeler çevre sorunlarıyla sanayileşmeden ve şehirleşmeden dolayı bizden daha erken tanışmışlardır ve ona yönelik çözümler geliştirmeye çalışmışlardır. Bu çözümlerin bir tanesi de atıkların sınıflandırılması ve geri dönüşüme tabi tutulmasıdır.
Kısaca sıralarsak evde çeşitlerine göre örneğin biyolojik atık, kağıt, karton, cam, metal karışık atıklar şeklinde sınıflandırılan atıklar Belediyenin sunduğu toplama noktalarına götürülür ve her atığa uygun konteynıra konulur. Daha sonra Belediye araçlarıyla Çöp Merkezlerine götürülür ve geri dönüşüme tabi tutulur.
Buraya kadar teorik olarak herşey güzel. Kahtamızda, Belediyenin verdiği geri dönüşüme uygun bir hizmet var mıdır? Bu şehrin sakinleri olarak geri dönüşüm hakkında duyarlılığımız ne seviyede?
Bu vb. soruları sorarsak herhalde Belediye yönetiminin tepkilerini üstümüze çekmeyiz.
Bu vesileyle ilgili Belediye makamları bir açıklama yaparlarsa, ondan sonra bu açılıma devam edebiliriz.
Sulh ve Huzur içerisinde kalınız.
Kahta, 28 Ocak 2018
Kemal Kutlu