enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4719
EURO
36,2124
ALTIN
2.961,83
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
8°C

Kahta Eski Belediye Başkanı Turanlı: “Kahta Belediyesinin HES’le İlgili Bir Yetkisi yok

Kahta Eski Belediye Başkanı Turanlı: “Kahta Belediyesinin HES’le İlgili Bir Yetkisi yok
REKLAM ALANI
17.01.2018
0
A+
A-

Kahta ilçesi önceki dönem Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı, şahsına yönelik Hidro Elektrik Santrali (HES) tartışmalarına açıklık getirdi.

Turanlı, yaptığı açıklamada, HES ile ilgili yapılması gerekenlerin olduğunu, HES’e başlamadan bu konu ile ilgili Enerji Bakanlığından müsaade alındığını hatırlattı.HES’in yapılacağı yerin ve sahanın kime ait olduğu ve o sahada etkin ve yetkin sahibi kuruluşlardan görüş alındığını bildiren Turanlı, şöyle konu”Hes’in çalışma yaptığı alan, İl Özel İdaresine ait olan bir alan. Bununla ilgili il özel idaresine ait olması yeterli gelmiyor. Bununla ilgili diğer kuruluşlarla görüş alınması gerekiyor. Bu görüş alınırken de ÇED rapor hazırlanıyor. Çıkan ÇED raporu neticesinde İl Özel İdaresinin encümenlerin yapmış olduğu toplantı neticesinde alınan kararla valilik bünyesinde bu yetkilendiriliyor. Ama nedense Belediye Başkanım Toprak, sanki bu yetkinin bizim tarafımızdan verildiğini söylüyor. Kahta Belediyesi Enerji Bakanlığının üstünde bir birim değil. Adıyaman Valiliği üstünde bir kuruluş ve birim değildir. O bahsedilen yerle ilgili o Kahta Belediyesinin hiçbir insiyatif ve tasarrufu yoktur. Kahta Belediyesi orada yalnız bulunan kuyular ile ilgili insiyatif hakkı vardır. Kahta Belediyesini o sahada bulunan kuyuları ile ilgili HES, Kahta Belediyesinden görüş soruyor”

– HES’DEN BİZE GÖRÜŞ SORDULAR

O zamanki yaşananlara açıklık getiren Turanlı, “Ben yapılan bir haberden bahsedeyim; Hes’in sahibi bulunan Murat HES Kahta Belediyesinde bu konu ile ilgili görüş soruyor. Sayı 104507 42/36’ya 20 konu: içme suyu. Boru hatları Murat HES enerji elektrik üretim Ticaret A.Ş. 16.9. 2013 tarih ve 058 sayılı yazınız ile yazı ekinde gönderilen krokide belirtilen Karakuş HES iletim kanalı güzergahı ile keşişen içme suyu borularınızın koordinatları teknik elemanlar tarafından teknik personeliniz ile birlikte sahada incelenmiş olup yapılan inceleme neticesinde tespit edilen kesişme noktaları tarafınızdan projelendirilerek belediye başkanımız onayı alınmak, uygulamanın belediye başkanımız tarafından görevlendirilecek bir teknik eleman nezdinde yapılması şartı ile geçişlerin yapılması uygun görülmüştür. Bilgilerinize ve gereğinize rica ederim, Abdurrahman Yılmaz Belediye Başkan Yardımcımdı”ifadelerini kullandı.

– HES’E HERHANGİ BİR YETKİ VERMEDİK

Murat HES’e herhangi bir yetki vermediklerinin altını çizen Turanlı, şöyle devam etti:

“Buradaki Murat HES, bizden bu konu ile ilgili hatlarımızla kendi hatlarının çatışıp, çatışmadığı konusunda görüş soruyor. Biz de bu hatların sizin yolladığınız kroki yolunda çatışmadığını ama zeminde bu konu ile ilgili çalışma yapılmasını ifade ediyoruz. Bizim burada belediye olarak onlara vermiş olduğumuz herhangi bir yetki yoktur. Bizim kuyularımızdan dolayı bizden görüş soruyorlar. Bu HES’i Kahta Belediyesi vermiş gibi lanse etmesi tamamen yanlıştır”

– SAYIN VALİMİN, BİR AÇIKLAMA YAPACAĞINA İNANIYORUM

“Aslında bu konuyla ilgili sayın valim, Cumhuriyet Gazetesi ile ilgili çıkan haber ile ilgili muhakkak bir açıklama yapacağına inanıyorum” diyen Turanlı, “İlçe kaymakamının bu konu ile ilgili açıklama yapacağına inanıyorum. Kahta belediyesinin bu kuyuları dışında HES’le ilgili herhangi bir yetkisi olmadığını ifade ediyorum. Kahta Belediyesi tarafından verilen yazının bundan ibaret olduğunu ifade ediyorum. Ama Başkan Toprak ne hikmet ise isim zikrederek sanki bu işin Kahta Belediyesi tarafından bizim dönem tarafından gerçekleştirdiği ifade ediyor. Bu konuda muhakkak ki yetkili birimler açıklama yapacaktır. Bunun Kahta belediyesi ile bir alakası olmadığını ifade edecektir”diye konuştu.

– BEN, VEKİLLERE VE HÜKÜMETİMİZE YATIRIMLAR İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

HES’in hiçbir şekilde Kahta belediyesinin oradaki kuyuları dışında bağlayan bir şeyin olmadığını dile getiren Turanlı, şunları kaydetti:

“Ama herkes kendine göre düşüncelerini ifade edebilir. HES’in yapımına karşı olabilir, bu doğal bir şeydir. Ama birilerini zan altında, töhmet altında tutması doğru değildir. Cumhuriyet Gazetesi gibi bir gazetede de aşikar bir şekilde yazılması hiç doğru değildir. Bunun yanında başkan aynı şekilde açıklamalarını ifade ederken, bunu da söylüyor. Merkezi hükümet tarafından yeterince destek almadığını ifade ediyor. Ben ona katılmıyorum. Eski bir siyasetçi olarak, eski bir belediye başkan olarak, merkezi hükümetin şuanki belediye çok ciddi yardım ve katkılarının olduğunu görüyorum. Bundan dolayı başkanımın yapması gereken teşekkürü, ben Kahta ilçesi adına vekillere, merkezi hükümete teşekkür ediyorum. Kahtaya olan duyarlılıklarından dolayı hem vekillerimize hemde merkezi hükümete teşekkür ederim. Kahta’da güzel yatırımlar oluyor. Ama bu yatırımları birilerinin kalkıp kabul etmemesi gibi bir lüksiyatı da yoktur”

– TAHLİLLERE İNANMAMIZ İÇİN SUYUN ÇAMURLU AKMAMASI LAZIM

Su tartışmalarına da değinen Turanlı, “Ben Haydaran suyu ile ilgili düşüncelerimi ifade etmiştim. O benim şahsi düşüncelerim. Suyla ilgili sağlıklı su olmadığını ifade ettim. Halen çamurlu akan bir su var. İnsanların tahlil raporlarına inanması için suyunda çamurlaşmadan akmasını görmek lazım. Ben daha önce Haydaran projesinin bizim zamanımızda başlatılıp ve dere yatağından teklif edildiği halde geçirtilmesine biz sıcak bakmadık çünkü dere yatağından gelen su sağlıklı değildir. Açıktan gelen su sağlıklı olmaz. Ben içtiğim suyu bilirim, çamur içiyorum. Bunu herkes sanal medya üstünden paylaşıyor”

– BERABER HALKA HESAP VERELİM

Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak’a çağrıda bulunan Turanlı, şunları söyledi:

“Bunu aslında basın, aracı kurum olsun, bizleri yüzleştirsin ve yüzleştirirken de halkı bizi seçmiş olanları veya muhalefet görevini vermiş olan halkımızı bilgilendirmek bize düşüyor. Ama bu bilgilendirme yanında sanal medya üzerinden birbirimizi eleştirmenin bir mantıksal anlamı yoktur. Halka hesap vermeye her zaman hazırım. Dün dediğim gibi bu günde aynı şeyleri söylüyorum ama ne yazık ki başkan bunu o kadar ileri götürterek Cumhuriyet gazetesine kadar taşımakla kalmayıp merkezi hükümetin yapmış olduğu destekleri de eleştirecek kadar bir belediye başkanı olduğunu anlayamıyorum”

– HAYALİM; KAHTA’YI METRO EHİR HALİNE GETİRMEK

İmar revizyonuna da değinen Turanlı, “İmar revizyonuyla Kahta’yı yeniden şekillendirip ve yakışabilir  Metro bir şehir haline getirmekti. Ama ne yazık ki imar revizyonunu bir şehri geliştirmekten daha ziyade belli noktalara taşımaktan bir yol alınmadığını görüyorum. İmar revizyonu o zaman başlattık. Amacımız, gayemiz; Kahta’yı modern bir şehir nasıl yapabiliriz? Bu 3,5- 4 yıl sürdü. Seçime 15 gün kala ihalesi iller bankası tarafından yapıldı. Yetkili elemanlar seçimden sonra gelip çalışmaya başladı. Benim hayalim bunu hayata geçirebilmekti. Ama seçim süreci buna yetmedi. Bakın metropol şehirlerde kentsel dönüşüm ağırlık veriliyor. Benim ilçemde kentsel dönüşümden faydalanan saysan parmak sayısını geçmez. Ama devletin, hükümetin vermiş olduğu katkılardan insanlarımız haberdar değil. Hem de yapılacak projeler buna müsait değil. Bugün bir şehir dağıtmak, o şehri  kalkındırmak anlamına gelmez. Tarım arazilerini imara açmak o şehri kalkındırmaz. Ama hali hazırda imarın yetmez ise muhakkak alternatif düşünülür. Ama Kahta’nın imar revizyonu ile birlikte kentsel dönüşüme ihtiyacı vardı. Kahta’ya girdiğinizde iki şehir önünüze çıkıyor. Bir yeni yapılaşma olduğu yeni Kahta, bir de eski yapılaşmanın olduğu ve şuan bitme noktasına köy görünümünü kazanmış eski Kahta’mız vardı. Bir şehirde bunu yenilemek için aslında bu hükümetin vermiş olduğu imkanlardan faydalanmak lazım. Kentsel dönüşümün hayata geçirebilmek için imarın ona müsait olması lazım. Belediye meclisinin imar ile ilgili revizyon yapma yetkisi yoktur. Öyle bir çalışmanı imkan yoktur. Ama bir fırsattı imar revizyonu, imar revizyonu ile şehrin yeniden şekillendirmekti. Bunu belediye teknik elemanları yanına şehir plancılarını da, mimarları da katarak nasıl bir şehir oluştururum hesabı yapmaktır. Bizim aklımızda olan proje bu idi.”dedi.

– KENTSEL DÖNÜŞÜM FAKİRE YANSIYACAKTI

Kentsel dönüşümün fakirler için önemli olduğunun altını çizen Turanlı, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Kentsel dönüşüm fakir’e yansıyacaktı. Kahta eski yerleşim yerleri Cami, Bayraktar, Gazi mahallesi, eski çarşı marangozcular sitesi bunlar hepsi kentsel dönüşümle yeniden bir görünüm kazanacaktı. Vatandaşın cebine ne yansıyacaktı? Merkezi hükümetin vermiş olduğu kentsel dönüşüm projesi altında belediye ruhsat harcından muafsın. Devletin vermiş olduğu kira yardımı. 18 ay boyunca devlet diyor ki; git bir evini tut, ben 18 ay boyunca kiranı vereceğim. Vatandaşın kredi imkanını da devlet finansman sağlıyor. Uzun vadeli, düşük faizli kredi ile bu imkanlar varken, yeniden şehri genişletmenin anlamı ne ? Fakir diye adlandırdığımız bölgelerin gelişini sağlamaktan güzel bir şey olur mu? Şehir bütünlüğü ile güzeldir. Şehri ayırarak, ikiye bölerek değil. Şehri bütünleştirerek, şehri bütünleştirebilirsin. Keşke bizim dönemimizde bu ihale yapıldığında bir yıl gibi bir süremiz olsaydı insanlar bunun ne olduğunu görecekti. Toki’nin yapmış olduğu evlere satıcı bulamayız diye düşünürken, alımların yüksek olduğunu gördüler. 180 konuttu 500’ün üzerinde müracaat vardı. Vatandaşın Tokiyi tercih etmesi sebebi uzun vadeli, düşük faizli, maliyeti düşük evler olmasıydı. Aynı evler Toki ile birlikte yapılabilirdi. Adıyaman Belediyesi bunu hayata geçirmek için uğraşıyor. Hüsrev başkan projelerine baktım, kale dibinde böyle bir projesi olduğunu gördüm. Taktire şayan bir şey. Kale dibindeki yapılaşma yenilemesi, niye bu bir Kahta’da olmuyor. Revizyon var elinde, hazır proje var. Bunu hayata geçirmek kalmıştı. Alım satımcıların Kahta dışına taşınması gerekiyor, galericiler sitesi kurularak bunların şehir dışına taşınması lazım. Çünkü Kahta trafiği bunu kaldırmıyor. Bunu kaldırabilmesi için Kahta dışında bir yer tahsis edilip, bunu belediye öncülüğünde hayata geçirilmesi gerekiyor. Vatandaşın öncülüğünde değil. Her zaman vatandaş devlet eliyle işbirliği yapmayı kendisi için kabul eder. Şuan geri kalmış bölgelerin kalkınması için bunlar en büyük etkenlerden biriydi”

– HESAP VERMEK İLE SORUMLUYUM

Turanlı, “İnanç turizminden bahsediyoruz. Dünyanın 8. harikasından bahsediyoruz. Bunlardan halkımız ne kadar bilgilendirilmiş, halkımız bunlardan ne kadar faydalanabiliyor? Önemli olan bunlardan faydalanabilmenin yollarını sağlamak lazım. Bunlar benim şahsi düşüncelerim. Kimse üstüne alınmasın. Amaç Kahta ise amaç hizmet ise iki medeni insan gibi çıkar halkımıza kaybetmiş bir belediye başkanı olarak, eski mevcut belediye başkanı olarak, ben hesap vermek ile sorumluyum. O da hesap sorabilir. Çünkü halkımız seçmiş bulunduğu makam ona hesap sorma yetkisini veren makamdır. Ama halkı yalan yanlış bilgilerle değil, esas bilgiler ile, doğru bilgilerle bilgilendirmek gerekiyor. Eğer başkanım buna hazır  ise ben hazırım”şeklinde konuştu.

Kaynak:PHA

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi