enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5403
EURO
36,4277
ALTIN
2.960,27
BIST
9.130,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Parçalı Bulutlu
6°C
Pazartesi Açık
7°C

Kahta tarımının vizyonu

Kahta tarımının vizyonu
REKLAM ALANI
21.12.2020
0
A+
A-

 

İkinci Cihan harbinden sonra bölgemizde karasabandan traktör devrine geçilmesiyle açlık yılları geride kaldı buğday üretimi bir hayli arttı. Böylece 1. Cihan harbinde nüfusu seferberlikle birlikte bir hayli azalmış olan bölgemizde nüfus patlaması yaşandı. 70’lı yıllara gelindiğinde yoksul halk kitlesi Çukurova’ya ırgat olarak gitmeye başladı. 90’lı yıllarda tütün yaygınlaştığından ırgatlık azaldı.

Fakat tütüncülüğe getirilen kısıtlamalardan sonra bölge halkı alternatifler aradı. Bunlardan bir tanesi meyvecilik geliştirilmesi oldu.

Öncelikle nar, üzüm bahçeleri kuruldu. İstenilen verim alınamayınca özellikle Kahta’nın doğusunda son yıllarda badem bahçeleri gün geçtikçe çoğalmaya başladı. Özellikle Mirdes beyzadelerinin geniş topraklarında bademcilik yapılmakta. Rahmetlik dostumuz Ferman Yıldırım’ın topraklarında bahar gelince badem çiçekleri yeşil cenneti gözler üzerine sermekte. Rahmetlik Ferman o bölgede ilk modern bahçeciliği deneyen şahıstır. O zaman elma üretimini geliştirmeye çalıştı. Bu vesileyle Ferman’ın hatırasını canlı tutarak rahmet diliyorum.

Neden bademcilik tercih edilmekte, çünkü dünya piyasasında iyi bir ihracat ürünü. Bölgemize döviz girişi olmakta ve bu muhakkak istihdama da yansıyacaktır. Son yıllarda Kahta Organize Sanayi’de badem işlemeleri yapacak fabrikaların faaliyete geçmesi istihdamı artırmakta.

Fakat bir çelişkiyi de dile getirirsek, bademcilik yapılan alanlarda daha önce bölgede tüketilen hububat, baklagiller, kavun, susam vb. ürünler yetiştirilirdi. Şu an ise bunların üretimi çok azalmıştır. Bu ürünler dışarıdan gelmekte ve dolayısıyla nakliye vb masraflardan dolayı pahalıya mal olmakta.

Bademcilik muhakkak faydalıdır, fakat tarımsal üretimde çok çeşitlilik muhafaza edilmesi şartıyla. Yani bölgede ihtiyaç olan diğer ürünlerin de yetiştirilmesi gerekir. Bu konuda en büyük görev Kahta Ziraat odasındadır. Ziraat odasının çiftçilerle birlikte çok çeşitli tarımı planlama yapması gerekir.

Pandemi devrinde yerel üretimin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı.

Hülasa-i kelam Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım. Yani ihracat ürünü yetiştirelim derken bölgemizdeki çok çeşitli tarımı yok etmeyelim. En doğrusu çok çeşitliliği zeytincilik, bademcilik, Antep fıstığı yetiştiriciliği gibi ürünlerle zenginleştirmek olacaktır.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi