Kahta İlçemizde bulunan bir badem bahçesinde “uygulamalı badem budaması” eğitimi verildi. İl Müdürlüğümüzün düzenlediği, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yetiştirme Tekniği Bölümü’nden Ziraat Mühendisi Ajlan YILMAZ’ın öğretici olarak katıldığı eğitim faaliyetine İl Müdürümüz Adil ALAN, serbest tarım danışmanları, İl ve İlçe Müdürlüğü personeli ve çok sayıda çiftçi katıldı.
İl Müdürü Adil ALAN eğitim faaliyetinin başlangıcında yaptığı konuşmasında şu hususlara değindi:
Bademin tarihçesi Eski Babil’e kadar uzanmaktadır. Bademin tarihinin Babil’de başladığı ve bademin en eski kültürel yiyecekler arasında olduğunu tarihçiler kabul etmektedirler. Mısır’da İskenderiye yakınlarındaki Faros adasında bulunan ganimetler arasında bademe rastlanmıştır.
Dünyada badem yetiştiriciliğinde Amerika başı çekmektedir. Fas, İran, Suriye Türkiye, İtalya, Tunus, Cezayir diğer önemli badem üreticisi ülkelerdir. Türkiye; badem üretimi bakımından Dünyada 6. sıradadır.
2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 64 ilde badem yetiştirilmekte olup, toplam 82.850 ton badem üretilmiştir. İlimizde ise 1.191 ton badem üretilmiş olup, üretim bakımından Türkiye’de 25. sırada yer almakta ve toplam üretimin % 1,4 ünü karşılamaktadır.
Badem yetiştiriciliği son 5 yılda ilimizde büyük gelişme göstermiş olup yetiştirme alanı yaklaşık 14 katına, üretim ise yüksek verimli çeşitlerin yetiştirilmesi ile 4 katına çıkmıştır.
Hedefimiz:
Meyve yetiştiriciliğinde çok önemli bir faktör olan budama işlemi badem yetiştiriciliği için de çok önemlidir. 50 yıl kadar yaşayıp meyve veren badem ağacının uzun ömürlü olması, çevre şartlarına göre doğru bir şekil alması ve en önemlisi maksimum düzeyde kaliteli ürün vermesi için her yıl mutlaka budanması gerekmektedir. Özellikle dikimden sonraki ilk yaz ve takip eden 3 yılda yapılan şekil budaması çok önem arz etmektedir.
Bu eğitim çalışmasında büyük katkısı olan Antepfıstığı Araştırma İstasyonu’nun kıymetli çalışanlarına teşekkür eder, ilimize hayırlı olmasını dilerim.”
Daha sonra Araştırma İstasyonu Konu Uzmanı Ajlan YILMAZ, bademde budamayı uygulamalı olarak anlattı ve katılımcıların sorularını cevapladı.