Ankara-BHA
Toplantıda konuşan Bakan Işıkhan, kamu yönetiminin temel taşı olan; memurların haklarını, sorumluluklarını ve geleceğini konuşmanın; ortak akılla en iyi çözümleri üretmenin herkesin görevi olduğuna değinerek, “Türkiye Cumhuriyeti, güçlü ve köklü bir devlet geleneğine sahiptir. Bu geleneğin sürekliliğini sağlayan unsurların başında ise; kamu yönetimi ve kamu personelimiz gelmektedir. Devletimizin halka hizmet götürme kabiliyetinin en kritik unsuru, özveriyle çalışan memurlarımızdır. Kamu yönetiminin; sürekliliğini, vatandaşımıza sunulan hizmetlerin kalitesini ve güvenilirliğini sağlayan kamu personel sistemimiz; sadece bir mevzuat meselesi değil, aynı zamanda devletin vatandaşıyla kurduğu bağın temelini oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Kanunu, Her Alanda Günün Şartlarına Uygun Hale Getirmek İçin Gerekli Adımları Birlikte Atmak Zorundayız”
Kamu personel sistemiyle ilgili güncellenmesi gereken çok sayıda başlık olduğunu kaydeden Bakan Işıkhan, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, bundan tam 60 yıl önce yürürlüğe girmişti. Ancak geçen bu uzun süre içinde, birçok değişim ve dönüşüm yaşandı. Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve demografik yapısı da, o günden bugüne büyük değişimlere sahne oldu. Kamuda istihdam biçimleri çeşitlendi, teknolojik gelişmeler iş yapma biçimlerini dönüştürdü, bugün hızlı bir şekilde yeşil ve dijital dönüşüm yaşanıyor, birçok meslek ortadan kayboldu, yeni çalışma modelleri ortaya çıktı ve sonuçta vatandaşın devletten beklentileri de doğal olarak farklılaştı. Bu Kanunu, her alanda günün şartlarına uygun hale getirmek için gerekli her türlü adımı birlikte atmak zorundayız” diye konuştu.
“Geriye Dönüp Baktığımızda, Memurlarımız İçin Birçok Adım Atıldığını Görüyoruz”
Işıkhan, geriye dönüp bakıldığında, memurlar için birçok adım atıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Sözleşmeli personelin, kadroya geçirilmesi, engelli memur istihdamında, rekor seviyeye ulaşılması, kadın memurların, doğum izni ve süt izni haklarının genişletilmesi, hastalık ve refakat izinlerinin daha esnek hale getirilmesi, memurlarımızın yer değişikliği ve intibak süreçlerinde, kolaylıkların sağlanması, kamuda liyakati esas alan, yönetim anlayışının güçlendirilmesi, eğitimden sağlığa, güvenlikten sosyal hizmetlere kadar her alanda kamu görevlilerimizin refahını artırmaya yönelik yeni reformlar hayata geçirilmiştir. Tüm bunlar ve sayamadığımız çok sayıda düzenleme, AK Parti hükümetleri olarak memurlarımızın her zaman yanında olduğumuzun en somut göstergeleridir.”
“İktidara Geldiğimizde Yüzde 50 Olan Kamuda Sendikalaşma Oranı; Bugün Yüzde 75’in Üzerine Çıkmıştır”
Kamuyu güçlü kılmanın ancak memuru güçlü kılmaktan geçtiğini bildiklerine değinen Bakan Işıkhan, “Sendikacılık, demokrasinin olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Hükümet olarak bu doğrultuda; 2010 yılında yaptığımız anayasa değişikliği ile kamu görevlilerimize, toplu sözleşme hakkı tanıdık. Böylece kamu çalışanlarının özlük ve mali haklarının sendikalar eliyle müzakere edilmesini sağladık. Sendikalaşma oranlarına doğrudan katkısı olan; ikramiye ve destekleri hayata biz geçirdik. En son; muhalefetin Anayasa Mahkemesine götürüp, iptal ettirdiği toplu sözleşme ikramiyesini, tüm sendikalı kamu görevlilerimiz için yeniden getirdik. İktidara geldiğimizde yüzde 50’de olan kamuda sendikalaşma oranı; bugün yüzde 75’in üzerine çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
“Kamu Personel Sistemini Modern İhtiyaçlara Uygun Hale Getirmek İçin Bazı Reformlara İhtiyaç Duyduğumuz Açıktır”
Işıkhan, Türkiye’de, kamu sendikacılığının güçlü bir konumda olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye Kamu-Sen de bu gücün en önemli temsilcilerinden biridir. Bizim temel yaklaşımımız; sosyal diyalog mekanizmasının işlerliğini artırmak ve en iyi çözümleri de ortak akılla üretmektir. Biz, her zaman olduğu gibi, kamu sendikalarımızla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Kamu personel sistemimiz, devletimizin bel kemiğidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, devlet memurlarımızın çalışma esaslarını belirleyen en temel düzenlemedir. Bugün, kamu personel sistemini modern ihtiyaçlara uygun hale getirmek için bazı reformlara ihtiyaç duyduğumuz açıktır.”
“2026-2027 Yıllarını Kapsayan Toplu Sözleşme Görüşmeleri Ağustos Ayında Gerçekleştirilecektir”
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi süreciyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Devlet Personel Başkanlığı görevlerinin; Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nce yürütüldüğünü hatırlatan Bakan Işıkhan, “Bizler; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, kamuda toplu sözleşme görüşmelerini yürütüyoruz. Hemen her sözleşme sürecinde, kamu personelimiz için sunulan hizmetleri ve hakları üstüne koyarak geliştirme amacındayız. Diğer yandan, kamu görevlileri, memurlarımız ve sözleşmeli personel için yapılacak 2026-2027 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri; 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşmesi Kanunu hükmü gereği; inşallah bu yılın Ağustos ayında gerçekleştirilecektir. Amacımız, hem memurlarımızın haklarını koruyan hem de kamu kaynaklarını etkin bir şekilde değerlendiren bir uzlaşı ortamı yaratmaktır” diye konuştu.
“Kamu Personel Sistemimizi Daha Da İyileştirmek İçin İş Birliği İçinde Çalışmaya Devam Edeceğiz”
Işıkhan, Bakanlık olarak; taraflar arasında diyalog zeminini güçlendirmek ve ortak bir noktada buluşulmasını sağlamak için üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarına vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“Bu sürece tüm paydaşlarla, eşgüdüm içinde hazırlanacak, uzlaşı ve hakkaniyet zemininde bir müzakere süreci yürüteceğiz. Memur toplu sözleşmelerinde nihai hedefimiz, çalışma barışını koruyarak tüm tarafların memnuniyetini sağlamayacak adil ve sürdürülebilir çözümler üretmektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği Türkiye Yüzyılı’na ilerlerken çalışma hayatını ilgilendiren her konuda kamu personelimizle ve sendikalarımızla birlikte yürüdüğümüzü belirtmek isterim. Tüm sosyal tarafların önerilerine açık olduğumuzu ve Kamu Personel Rejimi konusunda yapılacak her düzenlemede diyalog ve uzlaşıyı esas alacağımızı vurgulamak isterim. Memurumuz ne kadar mutlu ve huzurlu olursa devletimiz de milletimiz de o derece mutlu olur ve geleceğe umutla bakar. Memurlarımızın haklarını koruyan, onların emeğini gözeten aynı zamanda etkin ve verimli bir kamu yönetimi anlayışını esas alan bir sistemi hep birlikte inşaa etmek zorundayız. Kamu çalışanlarımızın geleceğine yönelik yapılacak her türlü mücadelede yanınızda olacağımı ifade etmek isterim. Bundan sonra da, kamu personel sistemimizi daha da iyileştirmek için iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye, güçlü kamu yönetimi ile nitelikli memur kadrosuyla her geçen gün daha da büyüyecek ve güçlenecektir. ”
Işıkhan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye geçmiş olsun dileklerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.