enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5626
EURO
36,1114
ALTIN
2.998,58
BIST
9.486,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
17°C
Adıyaman
17°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
5°C
Pazartesi Az Bulutlu
7°C
Salı Hafif Yağmurlu
8°C

Karahan: Adıyaman’ın kıyısındaki tarlalar susuz kalırken 221 kilometreye su taşınıyor

Karahan: Adıyaman’ın kıyısındaki tarlalar susuz kalırken 221 kilometreye su taşınıyor
REKLAM ALANI
26.01.2023
0
A+
A-

Adıyaman’ın genel sorunlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan İş İnsanı Sinan Karahan,”Verimli arazileri olan Adıyaman’ın hala sulama sıkıntısıyla kalan kişilerin olması üzüntü veriyor. Birçok genç birden fazla üniversite bitirmesine rağmen işsizlik hat safhadadır “dedi.

Adıyaman ve ilçelerindeki sulu tarım sorunundan işsizlik sorununa kadar birçok problemle ilgili olarak konuşan İş İnsanı Sinan Karahan, “Adıyaman’ın temel sorunlarını farklı açılardan değerlendirmek gerekir. Hatta bu sorunların odağına gitmek istersek yerleşim yerlerine göre değerlendirilmelidir. Örneğin Adıyaman’ın ova köylerindeki vatandaşlarımızın en öncelikli talebi sulama olduğu için bu yerleşim yerlerinin en öncelikli sorunları sulama konusudur. İlimizin dağ köylerinde araziler çok az alanlarda olduğu için bu yerleşim yerlerindeki hemşerilerimizin talepleri ise tek geçim kaynakları olan tütünün yasaklanmamasıdır. Adıyaman’ın genel sorunu ise işsizlikle birlikte yatırım hizmetlerinin yeteri kadar vatandaşlara ulaştırılmamasıdır. Günümüz Türkiye’sinde genç nüfus oranında bir atışın olduğunu görüyoruz. Üniversiteyi ve askerliğini bitiren gençlerimiz Adıyaman’da iş olanakları olmadıkları için iş bulamıyorlar. Birçok Adıyamanlı genç birden fazla üniversiteyi bitirmiş olsa bile kendi ilinde iş bulamıyor. Hâlbuki ilimizde tarıma dayalı sanayi yıllar önce hayata geçmiş olsaydı, bugün bu kadar insan işsiz kalmayacaktı. Adıyaman’ın verimli arazilerinin olmasına rağmen halkımız Atatürk Barajı’ndan hiçbir şekilde faydalanamıyor. Bir ilçemizi ve onlarca köyümüzü yıllar önce Atatürk Barajı’na vermiş olan bir il olarak bugün hiçbir şekilde bu barajdan faydalanamıyoruz. Bu sorun beraberinde köylerden şehre göçü ve işsizliği getirmektedir. Bu konu başlı başına belki de üzerinde durulması ve önemli çalışmaların yapılması gereken bir konudur. Adıyaman’ın temel sorunlarını özetlersek işsizlik sorunu, sulu tarımın hayata geçmemesi, ikinci organize sanayi bölgesinin ve tarıma dayalı sanayi bölgesinin olmaması, turizm alanında gerekli tanıtımların yapılmaması, ilçelerde yeterli düzeyde fabrikaların olmamasıdır” ifadelerini kullandı.
“İlimizin gelişmesi için söz verilmiş projelerin hayata geçmesi gerekir”
Yapımı devam eden Gölbaşı’ndaki barajla ilgili de öneride bulunan Karahan, “Adıyaman ilinin gelişmesi için öncelikli olarak sulu tarımın hayata geçmesi gerekir. Sulu tarımın hayata geçmesi içinde Atatürk Barajı’ndan alınacak olan sularla yeni su kanalları yapılmalıdır. Adıyaman’ın ova köylerinin arazileri bu suyla buluşturmalıdır. Bu projeyle birlikte Bebek 1, Bebek 2, Aslanoğlu, Koçaali ve Gömükan projeleri de biran önce hayata geçmelidir. Gölbaşı ilçemiz sınırları içerisinde yer alan Çetintepe Barajı yüzde 40 oranında Besni ilçemizi, yüzde 60 oranında ise Gaziantep ilinin topraklarını sulayacaktır. Gölbaşı ilçemiz sınırları içerisinde yer alan Çetintepe Barajı pompaj sistemi ile Suvarlı, Belören yerleşim yerleri ile birlikte Nasırlı köylerindeki susuz alanların suyla buluşması için bu yerlerin projeye dâhil edilmesi gerekir. Bu bölgede tarıma elverişli arazilerin fazla olması nedeniyle bu toprakların suyla buluşturulması oldukça önemlidir” ilçenin bazı yerleşim yerlerinin de sulama projesine dâhil edilmesi gerektiğini söyledi.
Sulu tarım konusunda Adıyaman’ın yetersizliğini de tek tek ele alan Karahan, “Ayrıca sözleşmesi imzalanan Büyükçay Barajı projesi de Kâhta ilçesi için oldukça önemli bir projedir. Bu nedenle bu projenin biran önce tamamlanması ve faaliyete geçmesi hayati önem taşımaktadır. Bu projeler kapsamında hem şehrimizin ova köyleri hem de dağ köylerimizle birlikte ilçelerimizdeki susuz tarlalar suyla bulaşacaktadır. Adıyaman’ın ve ilçelerin kalkınması için bu projelerin hayata geçirilmesi hayati önem taşımaktadır. Adıyaman’ın kıyısındaki tarlalar susuz kalırken, 221 kilometreye su taşınıyor. Atatürk Barajı’ndan alınan suyu Şanlıurfa’dan Mardin’e taşıyan 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar ana kanalı tamamlandı. Ancak Adıyaman’da sulama projelerinin ne zaman hayata geçirileceği ise tam olarak bilinmiyor. Bu konu ilimizin kalkınması, halkımızın refahı için biran önce çözüme kavuşturulmalıdır. İlimiz için gerekli olan sulama projeleri hayata geçmediği sürece çiftçilerimizin ürünlerinden kar etmesi mümkün değildir. Sulu tarımda üreticiler 1 yılda aynı tarlalarından 3 ayrı ürün ekip, hasat yaparken, Adıyaman’da ise çiftçilerimiz ektikleri bir üründen zarar ediyorlar. Bu nedenle Adıyaman’da sulu tarım projeleri biran önce hayata geçmelidir. Bugüne kadar bu projelerin hayata geçmemiş olması da beraberinde bir dizi sorunları getirmektedir. Adıyaman ilimiz ne yazık ki, sulu tarım konusunda bir arpa boyu yol ilerlememiş olan bir il olarak bilinmektedir” şeklinde konuştu.
Son olarak turizm sektörüne de değinen Karahan, “Dünyanın 8. harikası olan Nemrut Dağı gibi bir tarihi eserimiz ve ören yerlerimiz ilimizde olmasına rağmen Nemrut Dağı’nın Adıyaman’ın sınırları içerisinde olduğu dahi bilinmemektedir. Kısacası turizm alanında da önemli projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü turizm sektörü bacasız sanayidir. Bugün nasıl ki; Şanlıurfa, Mardin illeri turizm sektöründe zirvedeyseler, Adıyaman ilimizin de aynı seviyede olması gerekirdi. Bu nedenle turizm alanında yapılacak olan çalıştaylar, tanıtım günleri ilimizin tanıtımına katkı sağlayacaktır” dedi.

Karahan: Adıyaman'ın kıyısındaki tarlalar susuz kalırken 221 kilometreye su taşınıyor

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi