ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye rejimi uçaklarının muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin üzerinde uçmalarının yasaklanması gerektiğini söyledi. Kerry, ateşkesi kurtarmak ve gerilimi azaltmak için belirli bölgelerde hiçbir uçağın yerden kaldırılmaması” gerektiğini de ekledi.
Kerry, Suriye’de tüm tarafların müzakere masasına getirilebilmesi konusunda herkesin üzücü biçimde yetersiz kaldığını vurguladı. Eğer muhalifler Şam’ın Fethi Cephesi (eski adıyla Nusra Cephesi) ile birlikte savaşıyorlarsa bunu gözardı edemeyeceklerini söyleyen Kerry, ABD’nin Suriye’deki vahşetten halen bir çıkış yolu olduğuna inandığını ifade etti.
Birleşmiş Milletler yardım konvoyuna yapılan saldırının, Rusya ve Suriye hükümetlerinin Cenevre Anlaşmasına sadık kalmaları hususuna kuşku düşürdüğünü ifade eden Kerry, Suriye rejimi lideri Beşar Esed’in ateşkese inanmadığını ve bozmak istediğini söyledi.
Birleşmiş Milletler zirvesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Kerry, Lavrov’la görüşmesinde adeta “paralel evrendeymiş gibi hissettiğini” söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, tüm ülkeleri ateşkesi sabote etmeye çalışan taraflardan da desteğini çekmeye çağırdı.
Rusya tarafsız araştırma istiyor
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halep’in batısında Birleşmiş Milletler’e ait yardım konvoyunun vurulması olayına ilişkin tarafsız bir gözlem heyetinin olayı detaylıca incelemesini talep etti.
ABD’nin saldırıdan Rusya’nın sorumlu olduğuna dair iddiasını da ele alan Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’de yaptığı konuşmada, ateşkesin devam edebilmesi için kapsamlı bir yaklaşımla tüm tarafların ortak adımlar atması gerektiğini savundu.
ABD ve Rusya arasında 9 Eylül’de Cenevre’de varılan anlaşma sonucu Suriye’de bayram boyunca 1 haftalık ateşkes ilan edilmiş, ateşkes yüzlerce defa ihlâl edilmişti. ABD yönetimi ateşkesin iki gün daha uzatılmasını talep ederken Suriye rejimi bir hafta sonunda ateşkesin bittiğini ilan etmiş, ardından Halep’e giden bir BM yardım konvoyu vurulmuştu. ABD, olaydan Rus hükümetini sorumlu tutmuş, Rusya ise iddiaları reddetmişti.
Suriye’de uçuşa yasak ‘güvenli bölge’ kurulması fikri, Türkiye tarafından Mayıs 2013’ten bu yana öneriliyordu.
Kaynak: Reuters