1986 yılında Atatürk Barajı inşaası Kosan köyü sakinleri Molla Bekir’in torunlarından oluşan Kutlu kabilesi, Kahtaya, Didime, Şanlı Urfaya, İstanbul’a vb yerlere göç ettiler. Köy nostaljisi hep oldu. Bu nostalji hissi bu yıl tarlaların bir kısmının meyve bahçesine dönüşerek ete kemiğe büründü.
Doğa ve çevre kaygısıyla çevre köylerde yaşayanları da teşvik etmek, kıraç topraklara can vermek için bölgede yetişebilen değişik meyve ağaçlarıyla meyve bahçesi ve bağ kuruldu.
Meyve ağacı dikerken konuştuğumuz Kemal Kutlu ‘hem çocuklarımıza çevre bilinci aşılama, köy sevgisini kazandırma hem de atalarımızın diyarında çocuklarımıza haftasonu ve yaz tatili anıları oluşturma niyetindeyiz. Burada mavi ile yeşilin birleştiği gizli bir cennet oluşturmayı düşünüyoruz’ diyerek heyecanını ifade etti.
Bilindiği gibi halkımızın önemli bir kısmı metropollere göç etmişlerdir, oralarda yeni nesiller doğmuştur. Ebeveynlerinin memleket anılarıyla büyümüşlerdir. Çoğunda memleket hasreti vardır. İmkanı olanlar bayramlarda, tatillerde ailece doğdukları yerleri ziyaret etmekteler.
Bu ziyaretlerin dolu dolu geçmesi için çocukların ve gençlerin 1-2 hafta geçirebilecekleri rekreasyon etkinlikleri ve köylerde çocuklu ailelere yönelik konaklama zorlukları mevcuttur. Konaklama daha çok akraba aileler yanında olmaktadır.
Konuştuğumuz Kutlu ailesi mensuplarından İsmet Kutlu ‘Kısmet olursa bu modern bahçede bir de konaklama evi / misafirhane yapmayı düşünüyoruz. Akrabalarımızın, dostlarımızın ve metropollerdeki hemşehrilerimizin aileleriyle gelip 1-2 hafta kalabilecekleri bir misafirhane yapmayı planlıyoruz. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde köyümüz Fırat geçiş noktasında olup gemiyle karşı kıyıya taşımacılık yapılırdı. Öylece Urfaya gidilirdi. Planımız bu tarihi canlandırmak ve bu misafirhaneyi Dedemizin köy konağından esinlenerek bir folklor müzesine büründürmektir’ diyerek planlarını bizimle paylaştı.