Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesindeki 60+ Tazelenme Üniversitesi kuşakları bir araya getirdi.
Kayhan İNCEOĞLU – BHA / Malatya
60+Tazelenme Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan’ın katılımıyla farklı kuşaklar “Lezzetli Miraslar: Fastfood Karşısında Kuşaklar Arası Dayanışma” konulu etkinlikte buluştu.
Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı ve 60+ Tazelenme üniversiteleri kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan, Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Selim Özkan, Tıp Fakültesi Dekanı Alaadin Polat, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Şahin Direkel, 60+ Tazelenme Üniversitesi proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Neşe Karakaş, Kale Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arif Yıldız, Gerontoloji Bölümü hocaları, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Etkinlikte konuşan rektör yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem: Katılımcılara ve konuklara hoş geldiniz diyerek konuşmasına başladı. Erdem, “Tazelenme üniversitesi olarak sizler ile bir etkinlik yapmayı düşündük ve Kale Meslek Yüksekokulumuz aşçılık programı ile sizleri buluşturduk. Sizlerin deneyimleri ile onların birikimlerini bir araya getirerek güzel bir ürün ortaya koymaya çalıştık. Tazelenme üniversitesi 2 yıldır süren eğitim sürecini devam ettiriyor. Deprem bazı sıkıntılar ortaya çıkarmış olsa da bu etkinlikleri devam ettireceğimizi sürdürülebilir hale getireceğimizi söylüyoruz. Umarım depremin etkileri ortadan kalktıktan sonra yine önceki gibi derslere devam edeceğiz. Tabiki burada sizin motivasyonunuz, sizin enerjiniz bizlere de yansıyor.
Bu da bizlere moral veriyor ve bu etkinliklerin devam etmesini sağlıyor. İsmail hocam bu etkinliklerin oluşmasında Türkiye çapında çok önemli katkıları olan bir hocamız. Kendilerini Malatyamızda misafir etmekten onur duyduk. İnşallah bundan sonra da başka etkinliklerimizde İsmail Tufan hocamızı misafir ederiz.” diye konuştu.
Sonrasında 60+Tazelenme Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan söz alarak misafirler ve katılımcılara hoş geldiniz diyerek şöyle konuştu: “ Öncelikle Malatya Turgut Özal Üniversitesinin daveti için teşekkür ediyorum.
Buraya gelmeden önce rektör hocamız bizi makamında kabul etti ve 60+Tazelenme Üniversitesinin kampüs içindeki yapılanması üzerine detaylı bir görüşme yaptık. Neşe hocamın ve diğer gönüllü hocalarımızın yanı sıra Gerontoloji Bölümümüzün kıymetli öğretim üyeleri onların destekleri ve yerel yönetimlerin bu projeye gösterecekleri ilgi ile inanıyorum ki 60+Tazelenme Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesinin çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi olacaktır.
Sizler bugün sahip olduğumuz refahın en önemli yol göstericilerisiniz. Dolayısı ile devlet ve millet olarak, özellikle 60 yaş üstü her bireyin bu eğitimden yararlanmasının çok önemli olduğunu düşünüyor ve bu eğitim modelinin gelecekte Malatya Turgut Özal Üniversitesinde çok daha gelişeceğine ve birçok yeni öğrencinin, sizlerin sınıf arkadaşlarının, bu projenin bir parçası olacağına inanıyorum. Bu vesile ile Türkiye’nin 8 değişik şehrinde sizler gibi bu kampüslerde eğitim gören öğrenci arkadaşlarınızın ve koordinatör hocalarının selamını getirdim, lütfen kabul ediniz. Ve inanıyorum ki buradan aldığınız eğitim ile hem toplum yararına hem de arkadan gelen kuşaklar sizlerin engin bilgi ve deneyimlerinizden çok fayda göreceklerdir.
Bu vesileyle bugün bu toplantıyı organize eden başta rektör hocamız ve kıymetli yöneticilere, Neşe hocam ve ekibine, Gerontoloji bölümünün kıymetli öğretim üyelerine çok teşekkür ediyorum. Umarım yakın bir zamanda bizlerde sizleri Akdeniz Üniversitesi kampüsünde misafir etme olanağı olur. Hepinize saygılar sunuyor, tekrar davetiniz için teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmalardan sonra 60+Tazelenme Üniversitesi öğrencileri ile üniversitemizin lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler birlikte yöresel lezzetler ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu ve mutfakta beraber yemek hazırladı. Sağlıklı yaşlanma ve kuşaklar arası dayanışma teması üzerine kurulu olan, bölgenin zengin yemek kültürünü genç nesillere aktarmak ve onların bu lezzetlere günlük hayatlarında daha fazla yer vermelerini teşvik etmesi planlanan etkinlikte katılımcılar birbirinden farklı Malatya yemeklerini tadarak, yemeklerin yapılış süreçlerini de öğrenme fırsatı buldu. Fast-food kültürüne karşı Malatya mutfağının geleneksel lezzetlerinin önemi ve değeri vurgulandı.
Etkinlik, Malatya’nın yöresel tatlarının korunması ve aktarılması konusunda farkındalık yaratırken, aynı zamanda toplumun farklı kuşakları arasında bir köprü görevi görmesiyle ön plana çıktı. Etkinlik sadece geleneksel yemekleri yaşatmakla kalmayıp, aynı zamanda sosyal uyumu ve kuşaklar arası anlayışı da pekiştirdi. Hoş sohbetler eşliğinde deneyimler ve tecrübeler paylaşıldı. Beraberce pişirilen yemekler misafirler ve katılımcılara ikram edildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.