enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1177
EURO
37,8913
ALTIN
2.800,83
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
30°C
Adıyaman
30°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
26°C

Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunlarına devlet teşvikleri için protokol

Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunlarına devlet teşvikleri için protokol
REKLAM ALANI
08.07.2024
0
A+
A-

Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunlarına devlet teşvikleri için protokol

Millî Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan protokol için Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde imza töreni düzenlendi.

İş birliği protokolü, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın şahitliğinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Samet Güneş tarafından imzalandı.

Meslek ve teknik eğitim politika belgesi yayınlanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin törende yaptığı konuşmada, hazırlanan mesleki ve teknik eğitim politika belgesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bu hafta yayınlanacağını söyledi.

Belgede, sahadan toplanan taleplere cevap verecek düzenlemelerin yer aldığını ifade eden Tekin, “Mottomuz, herkesin bir mesleği olması, herkesin bir mesleği olsun istiyoruz. Buradan hareketle de bütün ortaokullarımızda zanaat atölyeleri kurulmasından başlayıp, mesleki ve teknik eğitimde sektör içi, sektöre entegre, pansiyonlu çırakların kalabildiği okullara kadar bir dizi sahadan gelen talebi hayata geçirecek adım atmak istiyoruz.” dedi.

İşbirliği protokolüyle atılan adımların mevzunun bütün taraflarıyla ele alındığını aktaran Yusuf Tekin, şöyle konuştu:

“Çünkü bizim ana sıkıntılarımızdan bir tanesi, mesleki ve teknik eğitim. Ortaöğretim kurumlarımızdan eğitim alan çocuklarımızın iş hayatına girmesiyle ilgili bir problemimiz var. Dört yıl boyunca eğittiğimiz gençlerimiz, değişik sebeplerle iş hayatına girmeyi çok tercih etmiyorlar. Bu süreci kolaylaştırmak adına, çocuklarımızın mesleki eğitimini aldıkları alanda sektörde istihdam edilmeleri adına bir dizi adım atıyoruz.”

Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da her bakımdan gelişmiş, güçlü bir Türkiye için donanımlı, eğitimli, çalışan ve üreten gençlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Özellikle mesleki ve teknik eğitimi, el birliğiyle çok daha yüksek standartlara taşımak gerektiğini söyleyen Işıkhan, şöyle devam etti:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, Millî Eğitim Bakanlığımızın mesleki ve teknik eğitim alanındaki değerli çalışmalarına en iyi katkıyı sunmanın gayreti içerisindeyiz. Hepinizin bildiği üzere, Nisan 2024 dönemi itibarıyla istihdam sayımızı 32,6 milyon kişi ile rekor seviyeye çıkardık. Yine aynı dönemde istihdam oranını yüzde 49,5’e, iş gücüne katılım oranını ise yüzde 54,2’ye yükselttik. İşsizlik oranını ise son 10 yılın en düşük seviyesine, yüzde 8,5’e düşürdük. Son bir yıl içinde İŞKUR aracılığıyla 1,3 milyon vatandaşımızın işe yerleşmesine aracılık ettik.”

İmzalanan işbirliği sayesinde mesleki ve teknik eğitim alanında daha etkili, verimli ve sağlıklı uygulamaların geliştirileceğine inandıklarını aktaran Işıkhan, bu kapsamda kurdukları çalışma komisyonu tarafından ilk etapta yedi meslek alanı belirlendiğini, bu alanlarda eşleştirme çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Eşleştirmeleri esas alarak, meslek liselerini tamamlayan ve İşbaşı Eğitim Programına katılan gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı verdiklerini belirten Işıkhan, şunları kaydetti:

“Meslek lisesi mezunlarımız, eğer mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılım sağlarlarsa, alacakları cep harçlığının günlük tutarı, 654 liradan, 850 liraya yükselmektedir. Bu uygulama, mezunlarımızın kendi alanlarında iş hayatına katılmaları ve daha kolay iş bulabilmeleri noktasında önemli bir destektir. Önümüzdeki dönemde de iş arayan ve işverenlerimizin yanlarında olacak, istihdamın korunması ve arttırılması noktasında Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. İnşallah, Türkiye Yüzyılı’nı, yüzyıla damgasını vuracak gençlerimizle birlikte inşa edeceğiz. Buna yürekten inanıyorum.”

İmza törenin ardından Bakan Tekin ve Işıkhan, Mamak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Azra Kaderoğlu’nun keman dinletisini dinledi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi