enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2516
EURO
37,2265
ALTIN
3.013,12
BIST
8.767,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
18°C
Adıyaman
18°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
20°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C
Perşembe Çok Bulutlu
22°C
Cuma Çok Bulutlu
22°C

Moldova’da Cumhurbaşkanlığı seçimi tamamlandı: Katılım oranı yüzde 51,49

Moldova’da Cumhurbaşkanlığı seçimi tamamlandı: Katılım oranı yüzde 51,49
REKLAM ALANI
21.10.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Oy verme işlemi, Moldova’nın 36 farklı bölgesinde ve yurt dışındaki büyükelçiliklerde yerel saatle 07.00’de başlayıp 21.00’de sona erdi. Oy kullanma işlemleri, 234’ü yurt dışında, 30’u tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesinde ve 68’i Gagauz Yeri Özerk Bölgesi’nde olmak üzere toplam 2 bin 221 sandıkta gerçekleştirildi.

Moldova Merkez Seçim Komisyonu’nun kesin olmayan verilerine göre, yurt dışında yaşayan vatandaşlar da dahil olmak üzere 3 milyondan fazla seçmenin bulunduğu ülkede katılım oranı yüzde 51,49 olarak kaydedildi. Aynı gün düzenlenen Avrupa Birliği’ne katılım referandumunda ise 1 milyon 228 binden fazla vatandaş oy kullandı.

Seçimlerin ve referandumun geçerli sayılabilmesi için en az üçte bir oranında katılım şartının yerine getirildiği açıklandı.

Seçimde usulsüzlük iddiaları

Moldova İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, seçimde 100’den fazla ihlalin tespit edildiği bildirildi. Ayrıca, bazı adaylar Moldova yönetimini seçim sürecinde “ciddi ihlaller” yapmakla suçladı.

Cumhurbaşkanlığı için 2’si Gagauz Türkü olmak üzere 11 aday yarıştı

Moldova’da cumhurbaşkanlığı koltuğu için 6 partili ve 5 bağımsız olmak üzere toplam 11 aday yarıştı. Adaylar arasında iktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi’nden mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu, “Bizim” Partisinden eski Baltsi Belediye Başkanı Renato Usatiy, “Moldova’nın Geleceği İçin” Partisi’nden eski Başbakan Vasile Tarlev ve Kalkınma ve Birleşme Partisinin adayı eski Başbakan İon Kiku da yer aldı.

Bağımsız adaylar arasında eski İçişleri Bakanı Andrey Nastase, eski Gençlik ve Spor Bakanı Oktavian Tsiku, eski Dışişleri Bakanı Tudor Ulyanovskiy, gazeteci Natalya Morar ve Viktoriya Furtuna seçim yarışına katıldı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi