Rıdvan Can/VAN-BHA
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2024 Yılı Değerlendirme Toplantısı ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle kente yerel ve ulusal basın ile bir araya geldi.
Toplantıya Van TSO Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, Komite Başkanları, Disiplin Kurulu Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu ile Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantıda 2024 yılında yapılan çalışmaları anlatan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Oda olarak birçok ilin önünde olduklarını ve bu ilin ekonomisi için ellerinden gelen herzeyi yapacaklarını söyledi.
“BASIN KAMUOYUNUN GÖZÜ KULAĞIDIR”
Konuşmaya “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü” kutlayarak başlayan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Özellikle ilimizde faaliyet gösteren ve sahada olan basın mensubu arkadaşlarımızla geleneksel olarak göreve geldiğimiz günden bu yana bir arada olmaya gayret gösteriyoruz. Bu vesile ile 10 Ocak gazeteciler gününüzü de kutluyor ve tebrik ediyorum” dedi.
TAKVA: ODAMIZ HER ZAMAN ŞEFFAF VE AÇIK OLACAK
Her yıl düzenli olarak yaptıkları faaliyetleri paylaştıklarını söyleyen Takva, “Bazı yerel yönetimlerin yapmadığı bizler oda olarak her yıl düzenli yapıyoruz. Bunu ilkelerimiz doğrultusunda yapıyoruz. Mali tablomuzu odamızın girişine astık. Bir yıl boyunca Ticaret Sanayi odasının üyelerinin verdiği aidatların ne kadar olduğu ve bu aidatların hangi kalem başlıklarında harcandığını kapımızın girişine asıyoruz. Bunu yapan başka yapan meslek odası yoktur. Bugün bir kurumu kim yönetirse, hangi siyasi görüşlü ise hesap verebilirlik düzeyde yönetiyorsa en demokrat kuruluş odur” İfadelerini kullandı.
TAKVA: VAN HALKININ AKLINDA SORU İŞRETİ BULUNMASIN KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIKTIR
Bütün kurumlardan şeffaf ve açık olmasının altını çizen Takva, “Bütün kurumlar böyle açık ve şeffaf olsunlar. Yıllık faaliyetlerini anlatsınlar. Özelikle kamu kurumlarının ve bu neyle yaptıklarını nasıl yaptıklarını kamuoyuyla paylaşsınlar. Bundan dolayı Van Ticaret ve Sanayi odası olarak ve yönetim kurul üyelerimizle beraber göreve geldiğimiz günden bu yana her yıl sektirmeden yaptığımız faaliyetleri kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ticaret Ve Sanayi Odası Van halkının aklında soru işareti bulunmasın diye en şeffaf şeklide odamızı yönetiyoruz. Yaptığımız faaliyetin toplumsal demokrasinin gelişmesine hizmet ediyor. Odanın bir sahibi yoktur. Yarın biz gideriz başkası gelir. Bu nedenle bu düzeni bozmadan devam ettirmek hepimizin asli görevidir. Kişisel hiçbir durumu odanın işleyişine karıştırmadık” dedi.
ÇELİKTAŞ: İRAN İŞLE İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA İLERİ TAŞIYACAĞIZ
Kapıköy’ü en modern hale getirmek için çalıştıklarını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, “Girişimlerimiz sonucu; 2019 yılında Kapıköy ve 2023 yılında Razi Sınır Kapısı modernize edilerek açılışları yapıldı. İranlı yetkililerin daveti üzerine kapının açılış programına Yönetim Kurulu Başkanımız katılım sağladı. Sınır ticareti kapsamında bazı ürünlerin demiryolu ağı üzerinden ithal edilmesine yönelik çok sayıda girişimimiz oldu ve bu girişimlerimiz olumlu sonuçlandı. Türkiye-İran Ortak Ticaret Odası’nın kurulması konusu ana gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır. Konuya ilişkin girişimlerimiz devam ederek, Odamız hizmet binasında yer tahsisi yapılması önerimizi da sunduk. 2011 yılında 30 olan İranlı üye sayımız 2024 yılında 700’e yaklaştı. Van TSO olarak Khoy Belediyesi’ne yapmış olduğumuz ziyaret sonucu, Khoy Belediyesi ile “Danışma Ofisi” kurulması konusunda protokol imzaladık. Odamızın girişimleri ile son olarak 2015 yılında İran’ın Khoy kentinde yapılan Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı 2023 yılında İlimiz ev sahipliğinde yapıldı. Toplantının çalışma gruplarında yer alan organ üyelerimiz tarafından; konsolosluk, banka şubeleri, transit geçiş, STM sahası, lojistik merkez, ihtisas gümrüğü, ortak OSB, serbest bölge kapılardan kimlikle geçiş konuları gündeme getirildi. Devamında İran’ın Urumiye kentinde düzenlenen 7. Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı’na katılım sağladık. Sınır Ticaret Komitesi’nde; İranlı turistlerin ya da Kapıköy’den çıkış yapacakların şehrimizde yaptıkları alışverişlere dair vergi iadelerini alabilmelerini kolaylaştıran ve buna zemin hazırlayan Joy Refund Tax Free’nin temsilcilik açılışı yapıldı” ifadelerini kullandı.
“KAPIKÖY ARTIK 7/24 ÇALIŞIYOR”
Kapıköy’ün 24 saat çalıştığını söyleyen Çeliktaş, “Batı Azerbaycan Eyaleti’nde yoğun bir program düzenleyerek; meslek kuruluşları ve kamu kurumları ile bir araya geldik. Kapıköy Gümrük Kapısı’nın 7/24 çalışmasına ilişkin girişimlerimiz 30 Mart 2023 tarihi itibariyle neticelenmiştir. Kapıköy’ün transit geçişe açılması noktasın çok sayıda girişimde bulunduk. 7 Mart tarihinde Batı Azerbaycan Bölgesi Vali Yardımcısı Sayın Javad Karami ile yapmış olduğumuz görüşme sonucu Kapıköy’den sınırlıda olsa tır geçişi başladı. Tam kapasite geçiş için İran’dan yolun tamamlanmasını bekliyoruz.”
“VAN DOĞUNUN BATIYA AÇILAN KAPISI BATININ DOĞUYA BAKAN YÜZÜDÜR”
Dışişleri Bakanlığı Van Temsilciliği çalışmalarını devam etiğini belirten Çeliktaş, “Stratejik konumu ve çekim merkezi olma özelliği İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Nahçıvan ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere “doğunun batıya açılan kapısı; batının doğuya bakan yüzü” olarak nitelendirdiğimiz Van ilinin dış ilişkilerde bir merkez olması gerekliliğini hep gündeme getirdik. Nitekim, Dışişleri Bakanlığı Van İrtibat Bürosu İlimizde hizmet vermeye başladı. Geliştirilmesi ve daha da büyümesi için girişimlerimiz devam ediyor.
“İRANLI TURİSTLER VAN İÇİN BÜYÜK BİR TURİZM DESTİNASYONUDUR”
Çeliktaş, “2023 yılında 600 bin İranlı turist Kapıköy’den İlimize giriş yaparken 2024 yılı sonu itibariyle sadece Kapıköy’den yapılan giriş sayısı 700 binin üzerine çıkmıştır. Ortalama kişi başı 300 dolar harcama yapması varsaydığımızda 210 Milyon sadece Kapıköy’den şehrimize ekonomik katma değer sağlanmıştır. Buna Esendere ve Gürbulak’ı da eklediğimiz zaman 2024 yılında sadece İran’dan 1 milyon turist şehrimize giriş yapmıştır.”
ÇELİKTAŞ: İRAN KONSOLOSLUĞU İÇİN BÜYÜK ÇABA SARF ETTİK
İran Konsolosluğu ilimizde olması için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Çeliktaş, “İlimizde uzun yıllardır dillendirilen ve Odamızın ana gündem maddelerinden bir tanesi olan İran Konsolosluğu’nun Van’da hizmet vermesi konusunda 2024 yılında müjdeli haberi aldık. Van TSO olarak yapmış olduğumuz girişimler sonucu İran Cumhurbaşkanının oluru ile şehrimize İran İslam Cumhuriyeti konsolosluğu kurulması talimatı, Dış İşleri Bakanlığına yazıldı. Türki Cumhuriyetler “İşletme Geliştirme Programı” kapsamında Kazakistan’a çalışma programı düzenledik. Irak Kürdistan Bölgesi Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Zaho başta olmak üzere Irak Kürdistan Bölgesi ile ilişkiler geliştiriyoruz. Kasım-Aralık ayı içerisinde Erbil ve Duhok’ta Van Tanıtım Standı kurduk. Erbil Başkonsolosluğu ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Erbil’de Van Tanıtım Günleri düzenlemeyi hedefliyoruz.” Dedi.
TALEPLERİMİZ DEVAM EDİYOR
2025 yılında taleplerinin devam etiğini belirten Çeliktaş sözlerini şöyle tamamladı: İran bankasının İlimizde şube açması, Giriş-çıkışların pasaport yerine kimlik ile yapılması, Kapıköy Gümrük Kapısı’na STM sahası kurulması, Kapıköy Gümrük Kapısı’na tam donanımlı laboratuvar yapılması, Kapıköy Gümrük Kapısı’na İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmesi, İran Konsolosluğu’nun İlimizde hizmet vermesi, Sınır kapılarının yetersizliği nedeniyle; Başkale Gelincik ve Çaldıran Çilli Sınır Kapısı’nın açılması, Tahran-Van ve Erbil-Van Uçak Seferleri, Gümrük mevzuat hükümlerinin hafifletilmesi, Kapıköy Sınır Kapısı’na kantar kurulması, İthalat ve ihracata konu olan tüm ürünlerin Sınır Ticaretine dahil edilmesi, Günübirlikçiler için ayrı peron açılması, Razi – Hoy Karayolunun tamamlanması, Gerek sınır ticaretinde gerekse turizm amaçlı taşımacılığın demiryolu ile yapılması, İki ülke arasında iş gezileri ve fuarlar gibi gidiş-gelişleri artıracak çalışmaların yapılması gibi çalışmalarımız devam ediyor.”
“SINIR TİCARETİ, BÖLGENİN KALKINMASINA YÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR FAALİYETTİR”
Sınır Ticaretinin önemine değinen Yönetim Kurulu Üyeleri Fahri Borak, “Kentimizin iktisadi kalkınması için çok kıymetli gördüğümüz sınır ticareti faaliyetlerine; 1987 yılında Van-Kapıköy Sınır Kapısı üzerinden başlanmıştır. Bazı aksaklıklara rağmen bugüne kadar ticaretimiz devam etmektedir. Bu konuyu odamız çok önemsemekte ve bahse konu ticaretin gelişmesi yönünde sürekli girişimlerde bulunmaktadır. Amacımız bu ticaretin yeni girişimciler için tercih edilmesidir. Sınır ticareti faaliyeti, bölge ekonomisi açısından bacasız fabrika niteliği taşımaktadır. 2019 yılında modernize edilen Kapıköy Gümrük Kapısı, yakınlığı ve kolaylığı açısından çok caziptir. Sınır bölgelerinde yer alan kentlerin kalkınması amacıyla yürütülen bu faaliyetin genç girişimcilerimize ışık tutmasını diliyoruz.” Dedi.
BORAK: 2024 YILINDA ÜYELERİMİZİN TALEPLERİNİ YERİNE GETİRDİK
Üyelerin yaşadığı sorunlara daha hızlı cevap verdiklerini söyleyen Borak, “Gürbulak Gümrüğünde yapılan modernizasyon çalışmaları nedeniyle, Dış Ticaretle uğraşan firmalarımızın yaşadığı yoğunluklar ve zaman kayıplarını gidermek için, İran’da Urmiye Ticaret Sanayi Maden ve Tarım Odasına ve Ülkemizde Ticaret Bakanlığına Esendere ve Dilucu Gümrük Kapılarının tır kapasitelerinin her iki ülke için arttırılması girişimlerinde bulunduk. Üyelerimizin talepleri doğrultusunda İran’da yaşanan karayolu ve kantar sorunları nedeniyle, bazı ürünlerinin demiryolu üzerinden ithalatı konusunda çok sayıda girişimimiz oldu ve bu girişimlerimiz olumlu sonuçlandı. Oda olarak, Ticaret Bakanlığı’na Kota limitlerinin arttırılması, İthalat ve İhracata konu tüm ürünlerin yöre halkının ihtiyaçları doğrultusunda Sınır Ticareti kapsamında değerlendirilmesi taleplerinde bulunduk. Ülkemizde yaşanan sürekli depremler nedeniyle, depremden etkilenen illerin yeniden inşası için gerekli olan inşaat malzemelerinin İran’dan Sınır Ticareti kapsamında ithalatı için taleplerde bulunduk. Van Gümrük Müdürlüğü’nün ihtisas gümrüğü olarak yetkilendirilmesi için gerekli yazışmaları yaptık. Üyelerimizin son süreçte ithalatında büyük bir soruna neden olan “kırmızı lahana” ürünü için bürokratik girişimlerimizle sorunu çözüme kavuşturduk. Kısacası firmalarımızın sorunlarını titizlikte takip edip, belli bir refah düzeyine ulaşması için elimizden geleni yaptık.”
“ÇALIŞMALARIMIZ 2025 YILINDA DA DEVAM EDECEKTİ”
Mevcut sınır ticareti potansiyelimizin istenen seviyeye gelmesi için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceklerini söyleyen Borak Sözlerini Şöyle tamamladı: Odamız, 209 adet Firmaya Sınır Ticaret Belgesi düzenlemiş Bin 278 adet firmanın Ürün İthalat talebini almıştır. Firmalara toplamda 3 Bin 111 adet İthalat Uygunluk Belgesi düzenlemiştir. Van Valiliği Sınır Ticareti İl Değerlendirme Komisyonu toplantısına katılmıştır. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla 165 adet resmi yazışma yapmış 22 adet firmanın İhracat Destek Ofisi başvurusu ilgili kurumlara iletilmiştir. 23 adet eğitim, seminer ve toplantıya katılım sağlamış 2024 yıl sonu itibariyle aktif Sınır Ticaret Belgesi sayımız 620’dir.”
Muhabir: Rıdvan Can