ANKARA-BHA
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, mart ayının sonları ile nisan başında gerçekleşen yağmur ve kar yağışlarının hububatın gelişimine olumlu katkı sağladığını açıkladı. TMO, “Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi” raporunu hazırladı.
Mart ayında, Türkiye genelindeki yağışlar, normal seviyelere göre yüzde 53, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 59 azalma gösterdi. Yağışlar, son 35 yılın en düşük seviyesini kaydederken, tüm bölgelerde normal seviyelerin ve geçen yılın altında yağışlar alındı. Yağış miktarındaki en büyük düşüş, Ege Bölgesi’nde yüzde 79 ile kaydedildi. Marmara Bölgesi’nde yüzde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 35, Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük yağışı görüldü.
Nisan ayının ilk günlerinde meydana gelen yağmur ve kar yağışları, kurak geçen mart ayının ardından hububat gelişimi için önemli bir fayda sağladı. Nisan ayının geri kalan kısmı ve mayıs ayında beklenen yağışlar, hububatın gelişimi, verimi ve kalitesi açısından kritik bir rol oynayacak.
Hububatın gelişim evreleri, bölgeler arasında farklılık gösteriyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde hububat, çıkış ve kardeşlenme dönemindeyken, İç Anadolu Bölgesi’nde genel olarak kardeşlenme dönemi devam ediyor. Marmara, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde ise hububat sapa kalkma evresine girdi. Akdeniz Bölgesi’nde ise sapa kalkma dönemi tamamlanarak başaklanma evresine geçildi.
Konya’da, mart ayında yaşanan zirai dona rağmen hububat bu durumdan olumsuz etkilenmedi. Mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklıkları ve bitkilerin su ihtiyaçlarının düşük olması, tarımsal kuraklık riskini engelledi. Nisan başındaki yağışlarla, bitki gelişiminin hızlanması bekleniyor.
Bakliyat ekilişi ve gelişimi ise devam etmekte. Kırmızı mercimek ekilişi ocak ayında tamamlanırken, bitki çıkışları başarılı bir şekilde tamamlandı ve fizyolojik gelişim istenen düzeye ulaştı. Yeşil mercimek ekilişlerinin büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşiyor ve mart ayının ilk haftasında Konya, Yozgat, Çorum, Kırşehir, Ankara ve Kırıkkale çevresinde ekimler başladı. Erken ekim yapılan alanlarda bitki çıkışlarının gözlemlendiği belirtiliyor.