OSMANİYE-BHA
Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yılını Anma ve Kutlama Etkinlikleri kapsamında, Osmaniye Belediyesinin desteği ve Osmaniye Sevdalıları Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (OSEV) öncülüğünde “Saim Bey ve Kurtuluş Şehitlerine Saygı” çerçevesinde Osmaniye Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından gece kampı düzenlendi. Kamp Ateşi’nin yakıldığı Saim Bey Dağı Dervişiye Şehitlik Tepesinde düzenlenen gece programında şehitler için İmam Bekir Kolutek tarafından Kuran’ı Kerim okundu, İbrahim Hançer hoca tarafından dua edildi. Osmaniye Belediyesi tarafından hazırlanan helva ve katılımcıların hazırlayıp getirdikleri değişik ikramlarda bulunuldu. Ozan Hüseyin Barutçu’nun sazıyla ve sözüyle kahramanlık türküleri söylediği gece kampında; Osmaniye Sanat, Kültür ve Edebiyat Derneği (OSKED) Başkanı Şair Talip Kazgı, Mustafa Erdal ve Ozan İbrahim Cuma saz eşliğinde Osmaniye’nin Kurtuluşu ve 7 Ocak Bayramı üzerine yazdıkları şiirlerini okudular.
OSEV Dönem Başkanı Mimar Halise Şen, Başkan Yardımcısı ve Türk Ocağı Başkanı Mehmet Çetinkaya, Basın Danışmanı ve Yenises Dergisi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Aksoy, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (TDGF) Genel Başkanı Menderes Demir, kampı ziyaret ederek izcilere moral verdiler. Osmaniye Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü Yücel Erdoğan ve Spor Danışmanı Hüseyin Danış’ın yanında, şehitlere saygı kampında düzenlenen etkinliğe; Osmaniye Köy Muhtarları Derneği Başkanı Ali Kama, Dervişiye Köyü Muhtarı Atilla Gök, çocuklarıyla beraber gelen aileler ve kamp öğrencileri katıldı.
Gecede sunum yapan Tarih Öğretmeni Mehmet Çetinkaya, “Osmaniye Sevdalılara Platformu olarak, kırktan fazla derneğin içinde yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının her yıl düzenlediği bu anma programının gece kamplı olanı ilk defa yapılıyor. Bu kampa destek veren Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet ve Yücel Erdoğan Müdürümüze, burada kamp kuran Osmaniye Dağcılık Kulübüne ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyoruz” dedi.
Saim Bey’in karargâh kurduğu Şehitler Tepesi
OSEV Dönem Başkanı ve Mimarlar Odası Başkanı Mimar Halise Şen de, Osmaniye’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103. Yılında, böyle anlamlı bir kampta bunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “Osmaniye Sevdalılara Platformu olarak her yıl Kasım Ayında Şehit Saim Beyi anma programı yapıyorduk. Kaymakam Şehit Saim Bey ve arkadaşlarının Osmaniye’nin kurtuluşu için karargâh kurdukları Şehitler Tepesinde, geleceğimizin umudu olan gençlerimizin kamp kurmalarını çok önemli ve anlamlı buluyorum. Bu mutlu anımızı yaşamaya katkı sunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Araştırmacı Yazar İsmet İpek ise, vatanını daha çok sevmenin gayretini göstererek, bu gecenin soğuğunda katılanlarla anlam kazanan bu gençlik kampını önemli gördüğünü belirterek, “Saim Bey, Kozan’da dünyaya gelmiştir. İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Mustafa Kemal Paşa tarafından Feke Kaymakamlığına tayin edilmiştir. Henüz 25 yaşında genç olan ve “Vatının düşman çizmesiyle çiğnendiği böyle bir kara günde millet kan ağlarken ben kadife koltukta oturamam” diyen Saim Bey, Milli Mücadeleye katılıyor ve Üsteğmen rütbesi ile Ceyhan Grup Komutanlığına getiriliyor. “İnşallah Osmaniye topraklarından gâvuru kovan ilk mühim amil biz olacağız” diyen Saim Bey’in ilk hedefi Fransızların elindeki Mamure Tren İstasyonunu ele geçirmektir. Bu maksatla Kozan, Kadirli, Osmaniye ve bölgeden topladığı 80 kadar kuvayımilliyesiyle beraber buraya geldi. Bu dağın eteğinde Mamuriye İstasyonunu gören bir mevkide karargâhını kurdu ve günlerce düşman Fransızları takip etti. Ardından 18 Kasım 1920 tarihinde sabaha doğru düşmana saldırıyı başlattı. Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun başlatıldığı bu Şehitlik Tepesi çok önemlidir” dedi.
Osmaniye Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü ve Kamp Sorumlusu Yücel Erdoğan da, “Saim Bey ve silah arkadaşları nezdinde tüm şehitlerimizi saygı kampında rahmetle ve şükranla anıyoruz. 9 derece açık bir havada, 5 kat kıyafetle ateş başındayız, ama yine de üşüyoruz! 103 yıl önce atalarımızın vatan için savaştığı bu tepelerde ısınmak için ateş dahi yakamadan vatan uğruna canlarını veren ve bu toprakları bizlere emanet eden kahramanlarımızı unutmayacağız ve unutturmayacağız” diye konuştu.
Şehitlere Saygı Kampının sabahında, yine Osmaniye Sevdalıları Platformu (OSEV) öncülüğünde, Osmaniye Valiliği himayelerinde ve Osmaniye Belediyesi organizasyonunda, “Osmaniye Şehitlerine Yürüyor” programı düzenlendi. Geceyi Saim Bey Dağı’nda kamp yaparak geçiren dağcılık kulübü üyeleri ve izci öğrenciler, askerler, çeteler ve atlı guruplarla birlikte Şehitler Yolundan tören alanına kadar yürüdüler. Belediye Başkanı İbrahim Çenet de, bir atın üzerine binerek, Kaymakam Saim Bey’in Kuvayımilliye Komutanı olarak gelişini canlandırdı. Yürüyüş grubu burada Vali Vekili Hakan Yavuz Erdoğan, Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Garnizon Komutanı ve 12. Komando Tugay Komutan Vekili Topçu Albay Hakan Kocabaş, İl Jandarma Komutanı Şener Kaytez ve diğer protokol tarafından karşılandı. Şehit Kaymakam Saim Bey Dağından getirilen Türk Bayrağı, bir izci öğrenci tarafından Vali Vekili Hakan Yavuz Erdoğan’a teslim edildi. Bayrağı öperek teslim alan Erdoğan, “Onurla, gururla Şanlı Bayrağımızı bütün Osmaniye halkı adına gençlerimizden teslim alıyorum.” dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün Milli Mücadele kahramanlarının ruhlarının şadı için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Haraz Nur Camii İmam Hatibi Mehmet Fatih Akın Kuran-ı Kerim okudu ve İl Müftüsü Yardımcısı Eyüp Bucan Şehitler için dua yaptı. Öğretmen Harun Karaman Öktem’in sunuculuk yaptığı programda, Cebelibereket Geleneksel Okçuluk, Korkut Ata Binicilik, Atlı Okçuluk, Bolat Binicilik ve Atlı Okçuluk Spor Kulüplerinden oluşan okçular, kahraman şehitler ve gaziler için “Islık Ok Saygı Atışı” yaptılar. Vali Yardımcısı Hakan Yavuz Erdoğan ve protokol mensupları, üzerinde Şehitlerimizin isimlerinin yazılı olduğu anıta karanfiller bıraktılar.
Sivil Toplum Kuruluşları adına günün anlam ve önemini belirten duygulu bir konuşma yapan Araştırmacı Yazar İsmet İpek, Osmaniye’de, şehir içinde kahramanca verilen mücadelenin haricinde Kovanbaşı ve Kanlıgeçit savaşlarının Millî Mücadeledeki önemine değinerek, “Güney Cephesi Komutanı Selahattin Adil beyin izni, Kuvayımilliye Komutanı Tufan Bey’in desteği ile Saim Bey, 18 Kasım 1920 sabahı Mamure Tren İstasyonuna baskın düzenlemiştir. Ancak istasyon binasının topsuz yıkılması, içine girilmedikçe alınması mümkün değildir. Binaya kapıdan girilecektir. Saim Bey, gönüllü olarak kapıdan girecek, arkadan arkadaşları gelecektir. Demiryolunun meylini siper eden Saim Bey’in sağından solundan Fransız kurşunları geçmektedir. “Teslim olunuz!” diye seslenen Saim Bey, tabancasını yere düşürdüğünü fark etmiş, yaveri Fikri’ye “Tabancamı bul!” diye seslenmiştir. Fikri de tabancanın nerede olduğunu görmek için elindeki kibriti yakınca, bulundukları mevziiye düşman tarafından tesirli bir bomba gelmiştir. Vücudu paramparça olan Saim Bey, silahlardan yapılan sedye ile acilen karargâha getirilmiştir. Çevre köylerin minarelerinden okunan sabah ezanı sesleri ile gözlerini kapatan Saim Bey ruhunu teslim etmiştir. Şehit Saim Bey’in cenazesi, ağaçlardan yapılan sedye ile Kozan’a getirilmiş, Hoşkadem Camisinde kılınan cenaze namazının ardından Kozan Kabristanı’na defnedilmiştir” dedi.
Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet ise, doğu ile batı arasında stratejik bir coğrafyada bulunmanın önemini hatırlatarak, “Tarihe dönüp baktığımızda her tarafımız kuşatılıyor ve vatanımızın geleceğini kurtarmak için azim ve kararlılığı gösteren bir irade, kuvayımilliye ruhu doğuyor. Bu iradenin ışığında Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere onun silah arkadaşlarının bu kenetlenmesi de dalga dalga bütün Anadolu’ya yayılıyor. Adana Feke’de Kaymakam olan Saim Bey ‘vatanım işgal altındayken, düşmanın çizmeleriyle çiğnenirken salon beyefendisi olamam. Ben ülkemin savunmasında, bağımsızlığında, istiklalinde görev almam lazım’ der ve yollara düşer. Bu ruh ve millet bilinciyle Mamure’ye kadar gelir ve şehit düşer. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Şehitler diyarı Osmaniye’mizin kahramanlık timsali atalarımızın birer evladı olarak, bizlere bıraktıkları bu bayrağı daha ileriye taşıyacağız” diye konuştu.
Osmaniye Vali Vekili Hakan Yavuz Erdoğan da, hamuru her daim acı ve mücadelelerle karılan bir millet olduğumuzu vurgulayarak şunları söyledi: “Tarihe kahramanlıklarla adını yazdıran milletimizin en zor zamanlarından biri de Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Bu önemli dönemeçte de türlü badireler atlatmış, zafer yolunda nice çilelere ve acılara göğüs germiştir. Tarihte eşi benzeri görülmeyen büyük bir kahramanlıkla bu toprakları bize vatan yapan ecdadımız; kanlarıyla, canlarıyla bedeller ödemiş ve bu emaneti bizlere bırakmışlardır. Bu topraklarda bağımsızlık meşalesini yakanlar, Ay Yıldızımızın nefesi olan şanlı bayrağımızı bizlere takdim edip ve bugün burada toplanmamıza vesile olan Kaymakam Saim Bey gibi kahramanlardır. Bu vatan bizlere emanettir. Emanete sadakat vatan ve namus borcumuzdur. Büyük Türk Milleti bu topraklarda ilelebet var olacaktır. Bugün Anadolu’da şanlı bayrağımız Kaymakam Saim Bey gibi kahramanların sayesinde göklerde dalgalanıyor. Bu yüzden gökte bayrak gibi doğan yiğitleri unutmamak, unutturmamak adına; İstiklal Marşımızda “Bastığın yerleri “toprak” diyerek geçme tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı” dizelerini söylerken, vatan için yitip giden canlarını tekrar hatırlatıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Şehit Saim Bey ve arkadaşlarını, Millî Mücadele’de destanlar yazan aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun!”