enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
20°C
Adıyaman
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Açık
18°C
Çarşamba Açık
19°C

Şanlıurfa’da iki lezzet! Gelen istiyor, giden arıyor…

Şanlıurfa’da iki lezzet! Gelen istiyor, giden arıyor…
REKLAM ALANI
02.11.2024
0
A+
A-

Şanlıurfa, zengin mutfağıyla dünya sahnesinde yerini tatlılarla da korumaya devam ediyor.

Şanlıurfa, yalnızca tarihiyle değil gastronomisiyle de dünya çapında ön sıralarda yer alıyor. Bu kadim şehirde, çiğ köfteyle birlikte vazgeçilmez lezzetler arasında yer alan kadayıf ve şıllık tatlıları yapılıyor. Şanlıurfa’nın tatlı kültüründe önemli bir yere sahip olan bu iki lezzet yiyenlerin vazgeçilmezi oluyor.

ŞANLIURFA-BHA

Şehre gelen yerli ve yabancı milyonlarca turist, özellikle yöreye özgü şıllık tatlısını deniyor. Gelenlerin mutlaka tattığı, giderken de akıllarda kalan bu lezzetler her gün hem hava hem de karayolu ile yurt içi ve yurt dışındaki tatlı sevenlere ulaştırılıyor. Böyle Şanlıurfa’nın lezzetleri, yerel kültürü yaşatırken sınırları aşarak tüm dünyada damakları fethetmeye devam ediyor.

ŞILLIK TATLISININ MANASI

Özellikle şıllık tatlısının ismi de en çok merak edilenler arasında. Peki şıllık tatlısının ismi nereden geliyor?

Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Şıllık tatlısı isminin etimolojik olarak kökeni ıslak sözcüğünün Kürtçe’deki karşılığı olan Şil kelimesinden türemiştir. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresinde ıslak hamur tatlısı olarak bilinir. Akıtma arasına ceviz sarılarak şerbetlendirilip ikram edilir. İki çeşidi vardır

Urfa Şıllık Tatlısı Nasıl Yapılır?

Urfa Şıllık Tatlısının ayırt edici özelliği, üretim metodundaki farklılığı ile birlikte Şanlıurfalı ustaların bilgi birikimi ile üretilmesi ve ürün malzemeleri arasında yörede yetişen koyunların sütlerinden elde edilen sadeyağın kullanılmasıdır.

Malzemeler

Hamurun malzemeleri;

130 gr un
2 gr tuz
Yaklaşık 480 ml su
İç malzemesi;

250 gr iri dövülmüş ceviz içi
Şerbetin malzemesi;

400 gr toz şeker
240 ml su
80 gr sadeyağ
Urfa Şıllık tatlısı Nasıl Hazırlanır?

Hamurun Hazırlanması:

Un, su ve tuzdan oluşan karışım homojen ve akıcı bir hamur elde edilene kadar çırpılır.

Hamurun Pişirilmesi:

Orta dereceli sıcaklıkta yapışmaz tava ısıtılır, ardından yumurta büyüklüğünde yaklaşık 100 gr parça halindeki kuyruk yağı sürülerek tavanın iç yüzeyi az miktarda yağlanmalıdır. Isınan ve hafifçe yağlanan tavanın büyüklüğüne göre sıvı hamur, tavanın iç yüzeyini kaplayacak incelikte dökülür. Çok ince dökülen hamurun alt yüzeyi hafif pembeleşinceye kadar pişirilmeli ardından diğer yüzeyi de ters çevrilerek hafif pembeleşinceye kadar pişirilmelidir. Diğer yüzeyinin çevrilmesi esnasında tavaya tekrar yağ sürülmez. Her iki yüzeyi de pişirilen ürün, şıllık ekmeği olarak tanımlanır.

Hamur bitene kadar her pişirme aşamasında tava tekrar hafifçe yağlanıp, kalan sıvı hamur ince olarak ve tavanın yüzeyini kaplayacak şekilde dökülür ve her iki tarafı hafifçe pişirilir. Bu işlem sıvı hamur bitene kadar devam edilmelidir.
Pişirilen şıllık ekmekleri tek tek soğumaya bırakılır. Şıllık ekmeklerinin kurumaması için ekmek örtüsü ile üzerleri örtülmelidir.

Şerbetin Hazırlanması:

Şerbet malzemeleri 400 gr toz şeker, 240 ml su ve 80 gr. sadeyağ yaklaşık 5 dakika kaynatılır. Kaynar durumda iken tatlının üzerine dökülmelidir.

“Şanlıurfa Şıllık Tatlısı” yöre ile özdeşleşen uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan şerbetli tatlıdır. Bununla birlikte şerbetinde sadeyağ kullanılması ürünün lezzetine değer katmaktadır. Ayrıca ürünün hazırlanması, pişirilmesi ve dilimlenmesi ustalık gerektirmektedir.

Kaynak: Vejdi Uluç

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi