enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3475
EURO
36,3430
ALTIN
2.827,20
BIST
9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
19°C
Adıyaman
19°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Yağmurlu
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C

Seramik Sektöründen İhracat Rekoru

Seramik Sektöründen İhracat Rekoru
REKLAM ALANI
09.11.2024
0
A+
A-

Seramik karoda Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 5’inci; seramik sağlık gereçlerinde Avrupa’nın 2’inci; Seramik sofra ve süs eşyalarında Dünya’nın 9’uncu büyük ihracatçısıyız.” dedi.

BİLECİKBHA

Tahsis edilmemiş tüm Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) parsellerini sanayicilerin başvurusuna açtıklarını hatırlatan Kacır, “Ekim ayında ilk kez başladığımız uygulamada 139 OSB’de tahsise açılan 22 milyon metrekare alanın 3 milyon 300 bin metrekaresi için 667 sanayicimiz doğrudan başvuru gerçekleştirdi.

4 Kasım 2024 tarihli ikinci ön tahsis ve arsa tahsisi ilanımızda da 94 OSB’de 16 milyon metrekare büyüklüğündeki toplam 1184 parseli tahsis başvurularına, 10 OSB’de de yaklaşık 8 milyon metrekare alanı ön tahsis başvurularına açtık. Ülkemizde yatırımların artarak devam etmesi için tüm kurumlarımızla işbirliği içerisinde yeni tedbirleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

 

Bakan Kacır, bu yıl 36’ncısı düzenlenen ve alanında Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı konumuna sahip olan Unicera Uluslararası Seramik, Banyo, Mutfak Fuarı’nın açılışına katıldı. Kacır bin 200’den fazla markayı ve sektör temsilcilerini bir araya getiren seramik sektöründeki son gelişmelerin nabzını tutmaya imkân tanıyacak etkinliğin hayırlı olmasını diledi. Son 22 yılda; hayata geçirilen politikalarla, inşa edilen araştırma ve inovasyon ekosistemiyle, planlı sanayi alanları ve nitelikli insan kaynağı, güçlü ve müreffeh bir ülke inşa ettiklerini hatırlatan Kacır konuşmasında şu mesajları verdi:

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM: Sayılarını; 191’den 362’e yükselttiğimiz organize sanayi bölgelerimiz ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesiyle ülkemizi küresel üretim üssü hâline getirdik. Sayıları 104’ü bulan teknoparklarımızda 11 binden fazla firmamız teknoloji geliştirme çalışmaları yürütüyor. Özel sektörümüzde yer alan ve bin 600’ü geçen Ar Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan mühendis ve teknisyenlerimiz, yüksek katma değerli üretimin önünü açan çalışmalar yürütüyor.

ÖNCELİKLİ SEKTÖR: Bugün Türkiye, Çin’den Orta Avrupa’ya kadar uzanan kuşakta, en fazla sayıda ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir. Türkiye Yüzyılında; sanayimizin kalkınmamızdaki öncü rolünü kuvvetlendirmeye devam edeceğiz. Sanayimizde yüksek yerli girdi oranına sahip sektörler arasında bulunan seramik sektörümüzü; üretim odaklı kalkınma yolculuğumuzda öncelikli sektörler arasında görüyoruz.

 

TÜRK MALI DAMGASI: Sektörümüz son 22 yılda, sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştirdiğimiz üretim hamlesinden ziyadesiyle payını aldı. Küresel pazarlarda rekabetçi ve yüksek kalitede ürün sunma kabiliyetine sahip, kaliteyi, sürdürülebilirliği önceleyen bir yapıya kavuştu. Türk Malı damgasının; kalite, tasarım, güven, yenilikle eş anlamlı hale gelmesinde rol üstlendi.

DEĞER KATTI: Seramik sektörümüz geçtiğimiz yıl 2,5 milyar dolarlık üretim ve 1,3 milyar doların üzerindeki ihracatıyla Türkiye’ye değer kattı. Bugün seramik kaplama malzemeleri üretiminde Avrupa’da 3’üncü, dünyada 10’uncu sıradayız. Seramik karoda Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 5’inci; Seramik sağlık gereçlerinde Avrupa’nın 2’inci; Seramik sofra ve süs eşyalarında Dünya’nın 9’uncu büyük ihracatçısıyız.

 

TEŞVİK ENSTRÜMANLARI: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak farklı destek ve teşvik enstrümanlarımızla ülkemizin yüz akı sektörümüzün yanında olmaya devam edeceğiz. Müteşebbislerimizi altyapısı hazır, planlı ve sürdürülebilir üretim tesisleriyle buluşturmak için Kütahya ve Yozgat’ta seramik sektörüne özel iki OSB kurmuştuk. Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde “Seramik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kurulmasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son 22 yılda; seramik sektöründe gerçekleştirilen toplam 138 milyar lira sabit yatırım tutarındaki 517 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 39 bin istihdamın önünü açtık.

 

BAŞARI HİKAYELERİ: Sektörümüzün katma değerli ve tasarım odaklı üretim altyapısını güçlendirmeyi yeni başarı hikayeleri için olmazsa olmaz bir unsur olarak değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda seramik ve refrakter sektöründe inovatif projelere imza atan 15 Ar-Ge, 4 tasarım merkezi ve teknoparklarımız arasında 18 firmamız Ar-Ge teşviklerimizden yararlanıyor. Geçtiğimiz 22 yılda, TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında, özellikle seramiğin yüksek teknoloji alanlarında kullanımına yönelik 444 projeye ve bu alanda çalışan 598 bilim insanına 1 milyar lira destek sunduk.

 

SEKTÖRÜN ÖNCELİKLERİ: Üretimde verimlilik ve sürdürülebilirliğin anahtarı olarak gördüğümüz “Yeşil ve Dijital Dönüşüm”ü gerçekleştirmek önceliklerimiz arasında. Siz sektör temsilcilerinin de yakından takip ettiği üzere; ülkemizin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakatla sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdünde bulunarak “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”nı hayata geçirdi. Yalnızca Avrupa’da değil dünya genelinde iklim politikaları ile sanayi ve teknoloji politikalarının bağlantısının artması; sanayimizin uluslararası pazarlarda rekabetçiliği için sürdürülebilir ve çevreci bir üretim altyapı tesis etmeyi zorunlu kılıyor.

 

DESTEK SEFERBERLİĞİ: Ülkelerin kalkınma rotasını tayin edecek ikiz dönüşümü; küresel tedarik zincirlerinde rolümüzü güçlendirmemizi sağlayacak bir fırsata dönüştürmeliyiz. Türkiye yüzyılında sanayimizin yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandıracak program ve projeleri devreye alıyoruz. Dünya Bankası ile işbirliğinde, Yeşil Dönüşüm için “Türkiye Yeşil Sanayi Projesini” hayata geçirdik. Sanayimizin karbon ayak izlerini azaltma ve kaynakların verimliliğini artırmaya yönelik adımlar için destek seferberliği başlattık.

 

ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR: Yatırım teşviklerimizi daha etkin mekanizmalarla ikiz dönüşüme yönlendiren Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm Destek Programlarımızı  geçtiğimiz aylarda kamuoyuyla paylaştık. İşletmelerimizin ikiz dönüşümde kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını adresleyecek yol haritaları sunmalarını bekliyoruz. Sunulan yol haritalarıyla uyumlu yatırımları öncelikli yatırımlar uygulaması ile teşvik ediyoruz.

 

OSB YÖNETMELİĞİ: Geçtiğimiz Eylül’de yürürlüğe giren OSB Yönetmeliği’yle de planlı sanayileşmemizin bel kemiği OSB’lerimizde kamulaştırma, altyapı ve tahsis süreçlerine hız kazandıracak ve OSB’lerimizi yeni yatırımlarla buluşturacak düzenlemeler yaptık. Artık her ayın ilk pazartesi günü tahsis edilmemiş tüm OSB parsellerini ilan ediyor ve online ortamda tüm sanayicilerimizin başvurusuna açıyoruz.

 

ÖN TAHSİS VE ARSA TAHSİSLERİ: Ekim ayında ilk kez başladığımız uygulamada 139 OSB’de tahsise açılan 22 milyon metrekare alanın 3 milyon 300 bin metrekaresi için 667 sanayicimiz başvuru gerçekleştirdi. 4 Kasım 2024 tarihli ikinci ön tahsis ve arsa tahsisi ilanımızda da 94 OSB’de 16 milyon metrekare büyüklüğündeki toplam 1184 yatırım yerini tahsis başvurularına, 10 OSB’de yaklaşık 8 milyon metrekare alanı ön tahsis başvurularına açtık. Ülkemizde yatırımların artarak devam etmesi için tüm kurumlarımızla işbirliği içerisinde yeni tedbirleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi