enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0128
EURO
38,0032
ALTIN
2.827,75
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
28°C
Adıyaman
28°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C

Su ürünleri yetiştiriciliği yönetmeliği değişti; İşte yeni yönetmelik

Su ürünleri yetiştiriciliği yönetmeliği değişti; İşte yeni yönetmelik
REKLAM ALANI
22.08.2024
0
A+
A-

Yeni Düzenlemeler ve Değişiklikler

Yapılan yönetmelik değişikliği ile su ürünleri yetiştiriciliği alanında faaliyet göstermek isteyen müteşebbisler için önemli yenilikler getirildi. Yönetmelikte yapılan bazı temel düzenlemeler şu şekilde:

Ağ Kafeslerin Kriterleri:

Ağ kafeslerde üretime tahsis edilecek alanın büyüklüğü, kafeslerin işgal edeceği alandan az olmamak kaydıyla, proje kapasitesi, yetiştiricilik yapılan tür ve uygulanacak yetiştiricilik tekniği dikkate alınarak belirlenecek.

Müracaat ve İzin Süreçleri:

Su ürünleri yetiştiricilik tesisi kurmak isteyen müteşebbislerin, ilgili il müdürlüğüne müracaat ederek Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden izin alması gerekecek.

Üretim yapılacak türe, su ürünleri üretim yerine veya su ürünleri yetiştiricilik bölgesine göre müracaat şartları ve değerlendirme kriterleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ayrıca, yer tahsis ön izin belgesi bedeli için alınacak ücretler de Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek.

Alan Belirleme ve Tahsis:

Su ürünleri yetiştiricilik bölgesi olarak belirlenen alanlar, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile ilgili il müdürlüğünün internet sayfalarında ilan edilecek.

Başvuruların değerlendirilmesi için Müracaat Değerlendirme Komisyonu kurulacak. Değerlendirme sonucu oluşan liste, Bakanlık merkez teşkilatı ve ilgili il müdürlüğünün internet sayfasında ilan edilecek. Listede ismi bulunanlar, il müdürlüğünde yapılacak açık artırma usulü yarışmaya katılmaya hak kazanacak.

Türkiye Sularında Bulunmayan Türler İçin Ek Değerlendirme:

Su ürünleri üretimi için müracaatı yapılan türün Türkiye sularında doğal olarak bulunmaması durumunda, ayrıca bir komisyon tarafından değerlendirilmek üzere Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, masrafları müracaat sahibince karşılanmak üzere, o türün yetiştiriciliğinin ekosisteme etkisinin belirlenmesi amacıyla rapor hazırlatacak.

Başvuru ve Değerlendirme Süreci:

Yetiştiricilik yapmak isteyen müteşebbislerin, dilekçelerine, üzerinde tesisin kurulacağı yerin işaretlendiği saha haritasını ekleyerek, yetiştiricilik tesisinin kurulacağı yerdeki il müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekecek. Bu başvurular, arazi, su kaynağının içeriği, tesisler arası mesafe gibi kriterler dikkate alınarak incelenecek.

Bu yeni düzenlemeler, su ürünleri yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren müteşebbislere rehber niteliği taşırken, sektördeki standartları ve sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyor. Su ürünleri yetiştiriciliğine dair tüm süreçlerin daha şeffaf ve kontrollü bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.

S Cemal SÜZEROĞLU

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi