SAKARYA–BHA
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Merkez ve şube yöneticilerinin katılımıyla, faaliyetlerin sonuçlarını değerlendirerek yapılacak faaliyetleri görüşmek üzere, bu yıl 9’uncusu düzenlenen “Yıllık İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Sakarya’da yapıldı.
2008 yılında “Dilimiz Kimliğimizdir” düsturuyla İstanbul’da kurulan ve o günden bu yana dil, edebiyat, medeniyet ve kültür merkezli çalışmalarıyla ülke insanımızın ve kültür dünyamızın meselelerine eğilen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 25 şubesiyle faaliyetlerine devam etmektedir. Son yıllarda Millî Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valiliğinin desteğiyle ortaöğretim kademesindeki öğrencilerde medeniyet şuurunun yerleşmesini amaçlayan ‘Medeniyet Okumaları Projesi’yle; 2023 yazı boyunca gezici kütüphanelerle Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgeyi karış karış gezerek kitap dağıttığı ve merkezî noktalara kalıcı kütüphaneler kurduğu ‘Bir Kitap da Benden Projesi’yle; edebiyat, kültür, akademik ve sanat alanlarında yayımladığı Dil ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat Araştırmaları (Hakemli), Olağan Şiir, Olağan Hikâye ve Kardelen Çocuk dergileriyle; gönüllü güçlü kadrosuyla dikkat çeken ‘Yazarlık Mektepleri’yle; söyleşi, konferans, eğitim ve kurs gibi sürekliliği olan programlarıyla amaç ve ilkelerinden taviz vermeden yürüyüşüne devam etmektedir.
9. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda, Genel Merkez ve şube yöneticileriyle dernek faaliyetleri değerlendirilmiş, planlanan faaliyetler için görüşmeler ve istişareler yapılmıştır. Faaliyetlerin verimliliğinin artırılması için çözüm önerileri sıralanmış, öneriler değerlendirilerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.
9. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda derneğin, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) iş birliğiyle düzenlediği uluslararası öğrencilerin kaleminden ‘Türkiye’de Yaşamak’ konulu ödüllü deneme yarışmasıyla uluslararası gönül dilini inşa etme ve diplomasiye katkı sağlama imkânları tartışıldı. Türk Dünyası Ortak Alfabe Kararı’ndan sonraki sürece katkı sağlamak amacı da taşıyan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi (Makedonya) ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) iş birliğiyle 7-9 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek ‘Geçmişten Günümüze Türkçenin İmlası’ başlıklı uluslararası sempozyum müzakere edildi, teklif ve öneriler alındı.
TDED Genel Merkez ve Şube yöneticilerinin önerileriyle, dünyada ve Orta Doğu’da sosyo-politik ve jeo-politik gelişmeler çerçevesinde dil hassasiyetimizin muhafaza edilmesi ve canlı tutulabilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesinin altı bir kere daha çizildi.