enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
25°C
Adıyaman
25°C
Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
22°C
Pazar Çok Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Salı Açık
30°C

Tek Başına 4,4 Milyon Haneye Gaz Verebilecek

Tek Başına 4,4 Milyon Haneye Gaz Verebilecek
REKLAM ALANI
21.09.2024
0
A+
A-

SAKARYA-BHA

Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu ile paylaştığı Yüzer Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

Bakan Bayraktar, tesisin Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimi 2’ye katlayacağını ifade ederek “İlk faz ile 10 milyon metreküp olacak üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracak. 2026 yılı içerisinde yaklaşık toplam 9 milyon hanemize yetecek kadar doğal gazı üretmiş olacağız. Bu da ülkemizin ihtiyacının neredeyse yüzde 15’ini karşıladığımız bir hale bizi getirecek.” dedi.

51 Günde Geldi

30 Temmuz’da Singapur’dan yola çıkan Yüzer Üretim Tesisi, 51 günlük bir seyahatin ardından Çanakkale’ye ulaştı. Bakan Bayraktar, tesisin güvertesine çıkarak merkez kontrol odasında incelemelerde bulundu.

Tek Başına 4,4 Milyon Haneye Gaz

Daha sonra gazetecilere açıklamalar yapan Bayraktar, “Bu tesis, Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasında üretimimizi, 2’ye katlayacak. İlk faz ile 10 milyon metreküp olacak üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracak. İlave 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını tek başına bu tesisten sağlayacağız.” dedi.

Denizdeki Üretim Üssü

Bayraktar, üssün bir gemi olmadığını, bir sanayi tesisi olduğunu vurgulayarak

“Deniz tabanından gazı alacağız. Burada bu işlemleri yapıp ondan sonra da yaklaşık 180 kilometre mesafede karada BOTAŞ’ın hattına bağlayacağız. İlklerden birine bugün şahit oluyoruz. Çünkü bu tesis bizim denizdeki üretim üssümüz olacak. Ülkemizin ihtiyacının neredeyse yüzde 15’ini karşıladığımız bir hale bizi getirecek.” dedi.

2026’da Görev Yerinde Olacak

Yüzer Üretim Tesisi’nin üst tamamlama ve alt tamamlama işlemlerinin Çanakkale’de yapılacağına değinen Bayraktar daha sonra Filyos’taki aktivasyon işlemlerinin ardından 2026 yılında 20 yıl boyunca görev yapacağı lokasyona gideceğini söyledi.

3 Futbol Sahası Büyüklüğünde

Bayraktar, üretim üssünün yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde yani 300 metre uzunluğunda olduğunu anlatarak görev yerinde 20 tane özel çapayla deniz tabanından 20 metre aşağıya kadar sabitleneceğini belirtti.

7/24 Mesai

Tesiste, yaklaşık 140 personelin çalışacağını bunların büyük çoğunluğunun Türklerden oluşacağını kaydeden Bayraktar, “Karadaki ekiple beraber bu tesisin operasyonunda toplam 165 kişilik bir ekip 7/24 çalışacak.” dedi.

İsmi Ne Olacak?

Bayraktar, tesise bir isim vereceklerini, öneriler üzerinde çalıştıklarını da ifade ederek

“En nihayetinde de bunları değerlendirip Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ederiz. Bu tesisi büyüklüğüne, ihtişamına yakışır bir isimle görev yerine uğurlarız.” diye konuştu.

Keşif Amaçlı Sondaj

Karadeniz’de üretimi arttırma hedefiyle hareket ettiklerinin altını çizen Bayraktar, bu sene içinde Karadeniz’de bir tane keşif amaçlı sondaj yapmayı planladıklarını açıkladı.

Oruç Reis Somali Yolcusu 

Bayraktar, yakın zamanda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ni Somali’ye uğurlayacaklarını da kaydederek “Oruç Reis, Türkiye Petrolleri’ne verilen 15 bin kilometrekarelik bir lisans alanında 3 boyutlu sismik çalışma gerçekleştirecek.” dedi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi