RABİA ŞAHİN-NİSA NUR BACAK/HATAY-BHA
TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ve beraberindeki Yönetim Kurulu heyeti, 6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımlardan birinin yaşandığı Hatay’ı felaketin ikinci yılında yalnız bırakmadı.TİMBİR ve BHA heyeti Mehmet Önder’i ziyaret etti.
İskenderun Kaymakamı Mehmet Önder, 2 yıl içerisinde depremi konuşmadığımız hiçbir anın neredeyse olmadığını belirtti. Önder, “İskenderun’da soğuk yoktu ilk defa deprem olduğunda o kadar soğuk bir an yaşadık. İlk çadırların kurulması, aşevleri, konteyner kentler; her biri başka bir şeydi.” dedi.
Önder Hatay’da yaşanan yıkımı “Depremden 11 şehir etkilendi ancak 11 şehir bir yanda Hatay bir yanda.” şeklinde anlattı. İskenderun merkezin Hatay merkeze göre daha az hasar aldığını bildiren Önder trafikte yüzde 40 civarında bir artış olduğunu anlattı. Önder şunları söyledi:
“İskenderun’da İnşaata başlanmamış yer kalmadı, 17 civarında okulun güçlendirmesi devam ediyor. Ambulansa mazot bulamıyorduk, bugün 650 yataklı bir hastaneyi 550 günde yapacağız diyoruz. Etrafındaki bu kadar olağanüstü inşaata rağmen. İnanılmaz bir iyileşme hareketi var. 2 yıl geçti, birinin acısını gördüğümüzde bundan daha büyük bir dert olamaz diyoruz.
İskenderun deprem açısından Hatay merkeze göre daha az etkilendi. 16 bin 212 kişi konteynerde yaşıyor. Çalışırken gündemimizin yüzde 60’ı deprem ve depremde yaşananlarla ilgili.”
TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa da Türkiye’nin deprem gerçeğine vurgu yaparak “Bizde deprem umursamazlığı diye bir şey var. Türkiye fay hatları üzerinde, insanlar pay peşinde. 50 bin insanımızı kaybettik. Zeminle binayı bir arada kontrol edemezsek bunları yaşamaya devam ederiz. Bu sistemi kuralım.” diye konuştu.
Veysel Cıncık, “Bölgedeki esnaflar henüz kendisini toparlayamadı. Mücbir sebep uygulamasının süresi uzamazsa batarlar. Hatay esnafının talebidir bu. TİMBİR olarak üzerimize düşeni yaptık. Gazeteci olarak üzerimize düşeni yaptık.