ANKARA-BHA
ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik gümrük vergileri politikası, yargı süreciyle karşı karşıya kaldı. Florida merkezli Simplified isimli bir işletme tarafından açılan davada, Trump’ın mart başında yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkardığı Çin menşeli ürünlere yönelik ek vergilerin yasal dayanağı sorgulandı.
Davanın dayanağını, Başkan Trump’ın vergileri uygulamak için kullandığı Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası (IEEPA) oluşturuyor. Davacılar, bu yasanın dış tehditlere karşı ekonomik yaptırımlar ve varlık dondurma gibi önlemler için çıkarıldığını, gümrük tarifeleri gibi uygulamaların bu kapsam dışında kaldığını savundu.
Dilekçede, IEEPA’nın 50 yıllık tarihinde hiçbir ABD başkanının bu yasa kapsamında gümrük tarifesi uygulamadığı vurgulanırken, yasa metninde vergi uygulamalarına dair herhangi bir yetki tanımı bulunmadığına dikkat çekildi.
Trump yönetimi, 1 Şubat’ta Çin’den ithal edilen ürünlere yüzde 10 oranında gümrük vergisi getirmiş, bu uygulama 4 Şubat’ta yürürlüğe girmişti. Ardından 4 Mart’ta alınan yeni kararla bu oran yüzde 20’ye yükseltilmişti.
Son olarak açıklanan karara göre, Çin’e uygulanacak yeni gümrük tarifeleri iki aşamalı olarak hayata geçirilecek. Buna göre, yüzde 10’luk baz tarife 5 Nisan’da, ilave yüzde 24’lük ek tarife ise 9 Nisan’da yürürlüğe girecek. Böylece Çin’e yönelik toplam gümrük tarifesi oranı yüzde 34’e ulaşacak.
ABD merkezli yayın organı The Hill’in haberine göre, bu dava Trump’ın Çin’e uyguladığı tarifelere karşı açılan ilk hukuki itiraz olma özelliği taşıyor. Yargı sürecinin, ilerleyen dönemde uygulanacak tarifelerin hukuki zemini açısından emsal teşkil etmesi bekleniyor.