İlmi çalışmaları ve çığır açıcı eserleriyle bilim dünyasına önemli katkılar sunan bilim insanlarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sene 77 bilim insanımız, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllerine layık görüldü. Bilim insanı destekleri programıyla 270 bin bilim insanına toplam 17,8 milyar lira tutarında destek verdik.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sene 77 bilim insanının, TÜBA ve TÜBİTAK ödüllerine layık görüldüğünü kaydederek, “Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ni bu yıl sağlık ve yaşam bilimleriyle fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde üç bilim insanımıza veriyoruz.
Bu üç ödülle TÜBA Akademi Ödüllü bilim insanı sayımız 28’e yükseliyor. Üstün başarılı genç araştırmacılara verilen TÜBA-GEBİP Ödüllerini ise 24 farklı üniversiteden 34 genç bilim insanımıza takdim edeceğiz. Böylece TÜBA Ödülü kazanan bilim insanı sayımız 644’e ulaşıyor. Bilimsel telif eser ödüllerinden 13 Türkçe bilimsel telif eserimiz ödül almaya hak kazandı. Bu kategoride vereceğimiz üç özel ödülle merhum Halil İnalcık, Kemal Karpat ve Mehmet Genç hocalarımızın hatırasını yaşatıyoruz. Bu ödüllerle, bu alanda ödül alan sayısı 239’a çıkacak.” ifadelerini kullandı.
77 BİLİM İNSANINA ÖDÜL
Erdoğan, 100. Yıl TÜBİTAK Ödülleri kapsamında ise 21 farklı üniversite ve araştırma kurumundan bilim insanına 7 bilim ödülü, 1 özel ödül, 1 hizmet ödülü ve 18 teşvik ödülü vereceklerini aktardı. Toplamda, 77 bilim insanına bilim ve kültür müktesebatına katkıları için ödüllerle teşekkürlerini ifade edeceklerini söyleyen Erdoğan, ödüllerin, Türkiye’de bilimsel faaliyet yürüten herkes için teşvik unsuru olacağına inandığını dile getirdi.
125 DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYESİ
Üniversite sayısına göre profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi sayısını artırdıklarını aktaran Erdoğan, “Araştırma geliştirme merkezi sayımızı 1295’e, yine sıfır olan tasarım merkezi sayımızı 329’a çıkardık. Teknopark sayımızı ise 2’den 101’e çıkarttık. Teknolojiye yönelik farkındalığı artırmak için 81 ilimizde 125 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Uzmanlaşmayı teşvik etmek amacıyla 12 bin öğrencimizi lisansüstü eğitim görmeleri için burslu olarak yurt dışına gönderdik.” bilgisini paylaştı.
TEKNOFEST’LE BİR UYANIŞ
Düzenlenen araştırma projesi yarışmaları, ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatları ile çocukları geleceğe hazırladıklarının altını çizen Erdoğan, “Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile bu alanda ülkemiz genelinde bir uyanışa vesile olduk. TEKNOFEST bir teknoloji festivalinden öte bu ülkenin gençlerine özgüven aşılamış, hayallerinin önüne kimsenin geçemeyeceğini göstermiştir.” diye konuştu.
270 BİN BİLİM İNSANINA 17.8 MİLYARLIK DESTEK
Tam 60 yıldır bilim ve teknolojinin mihmandarlığını yapan milli araştırma kurumu TÜBİTAK’ı, her alanda destekleyerek daha da güçlendirdiklerini kaydeden Erdoğan, “TÜBİTAK akademik araştırma geliştirme destek programları kapsamında toplam 31 bin projeye destek sağladık. Bunlar için 68 milyar liranın üzerinde kaynak kullandık. Bilim insanı destekleri programıyla 270 bin bilim insanına toplam 17,8 milyar lira tutarında destek verdik. Bilim kültürünün toplumda yaygınlaştırılması amacıyla 2007’den bu yana 47 bin projeye toplam 4 milyar lira destek sağladık.” dedi.
BİLİM İNSANLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ
İnanmanın, başarmanın yarısı olarak tarif edildiğini, inancın olmadığı bir yerde başarıdan söz edilemeyeceğini belirten Erdoğan, “Bundan sonra da sizlere katkı sunmayı, imkanlarımızı sizler için sizin başarınız için seferber etmeyi sürdüreceğiz. Sizler Türkiye için Türkiye Yüzyılı için tüm insanlık için çalıştıkça hiç endişeniz olmasın biz de sizin gibi bilim insanlarımıza sahip çıkacağız. Sizlerin gayreti, birikimi, kabiliyeti ve ortaya koyacağı ürünlerle inşallah hedeflerimize daha emin adımlarla yürüyeceğiz.” diye konuştu.
57 BİN BİLİM İNSANI VE ÖĞRENCİYE DESTEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugün ülkemiz; 101 teknoparkında faaliyet gösteren 10 bin 46 teknoloji girişimi ile bin 624 Ar-Ge ve tasarım merkeziyle teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. Bu dönem, aynı zamanda TÜBİTAK desteklerinin de toplumun tüm kesimlerinin erişimine açıldığı bir dönem oldu. TÜBİTAK bilim insanı, akademi, kamu ve sanayi destekleri reel değerlerle 9 katına yükseldi, yıllık 7,5 milyar TL’ye ulaştı. 2002’de ancak bin bilim insanına destek ve burs sağlayan TÜBİTAK, bu yıl 57 bin bilim insanı ve öğrencimizi destekliyor. Kurduğumuz bilim merkezlerinde 10 milyona yakın ziyaretçimizi ağırladık, bilimi toplumla buluşturduk.” ifadelerini kullandı.
TEKNOFEST KUŞAĞI
Kacır, “Cumhuriyet tarihimizin bilimde, Ar-Ge’de, inovasyonda ve teknoloji girişimciliğinde yaşadığı bu altın dönemin en büyük kazanımı ise şüphesiz Milli Teknoloji Hamlesini sahiplenen, omuzlayan Türk gençliği, sizin tarifinizle Teknofest Kuşağı oldu. Bayraktar TB2, Akıncı, Kızılelma, Atak, Gökbey, Anka, Hürkuş, Altay, TCG Anadolu milletimizin iftihar kaynağı, Teknofest Kuşağının umut ışığı oldu.
Israrınız ve iradenizle yollara çıkan Türkiye’nin Otomobili Togg, başaramazsınız diyenlere milletçe verdiğimiz en güzel cevaplardan biri oldu. Artık yüksek çözünürlüklü uydularını geliştiren ve imal eden, kendi haberleşme uydusunu yerli ve millî imkânlarla üreten bir Türkiye var.” şeklinde konuştu.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da törende birer konuşma yaptı.
TÜBA ÖDÜLLERİ
TÜBA Bilim Ödülleri kapsamında Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri; sağlık ve yaşam bilimleri kategorisinde Prof. Dr. Caner Süsal ve Prof. Dr. Serdar Durdağı’na ve Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya takdim edildi.
Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) Ödülleri 24 farklı üniversiteden 34 üstün başarılı genç bilim insanı; Prof. Dr. Bünyemin Coşut, Doç. Dr. Şeref Gül, Doç. Dr. Haydar Kılıç, Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Okur, Doç. Dr. Muhammed Zeynel Öztürk, Doç. Dr. Özge Şensoy, Doç. Dr. Emrah Tıraş, Doç. Dr. Fuat Topuz, Prof. Dr. Ekin Uğurlu, Dr. Öğr. Üyesi Talha Erdem, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Nuri Ertaş, Doç. Dr. İlknur Eruçar Fındıkçı, Doç. Dr. Metin Gençten, Prof. Dr. Mustafa Servet Kıran, Dr. Öğr. Üyesi Faiz Muhaffel, Doç. Dr. Nil Özbek, Doç. Dr. Didem Şen Karaman, Doç. Dr. Cem Tekin, Doç. Dr. Mehmet Turan, Doç. Dr. Sadiye Velioğlu, Doç. Dr. Seçkin Köstem, Doç. Dr. Büşra Müceldili, Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Dr. Öğr. Üyesi Sevcan Yeşiltaş, Doç. Dr. Onurcan Yılmaz, Prof. Dr. Ramazan Yılmaz, Doç. Dr. Nur Yiğitoğlu Aptoula, Doç. Dr. Serkan Yolcu, Doç. Dr. Ezgi Deniz Batu Akal, Prof. Dr. Özge Çevik, Doç. Dr. Fatih Kocabaş, Doç. Dr. Cangül Keskin, Doç. Dr. Atay Vural ile Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü alan Doç. Dr. Sündüs Erbaş Çakmak’a sunuldu.
Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) Ödülleri kapsamında ise; Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun Havacılık Meteorolojisine Giriş, Prof. Dr. Nurhan Karaboğa’nın Optimizasyon Yöntemleri ve Matlab Uygulamaları Adlı Eserlerine Doğa ve Mühendislik Bilimleri Ödülü, Prof. Dr. Cemil Koçak’ın Akis Dergisi: Ümit ve Hayal Kırıklığı (1954-1957), Prof. Dr. İlhami Yurdakul’un İktidarın Ruhu: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kişizade İmtiyazları (Beşik Uleması, Siyaseten Katl, Müsadere), Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Elyesa Koytak’ın Mesleğin Dönüşümü: Hekimler ve Avukatlar, Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş’in Türkiye’de İdeolojiler ve Siyaset: Liberalizm, Muhafazakârlık ve Kemalizm’in Farklı Görünümleri adlı eserlerine Sosyal Bilimler Ödülü takdim edildi.
Prof. Dr. Zafer Karademir’in Osmanlı Yeni Çağı’nda Tarımsal Gelişim: Ziraat, Hasılat, Ticaret’ine Mehmet Genç Özel Ödülü, Doç. Dr. Hakan Kırımlı’nın Geraylar ve Osmanlılar: Kırım Hanlık Hânedânının Osmanlı Devleti’ndeki Hikâyesi’ne Halil İnalcık Özel Ödülü, Prof. Dr. Yüksel Çelik’in Râmi Kışlası: II. Mahmud Devrinde Aydın-Despotik Modernleşmenin Karargâhı’na ise Kemal Karpat Özel Ödülü’ne; Doç. Dr. Ökkeş Kürşad Karacagil’in Ahmet Rüstem Bey: Osmanlı’dan Cumhuriyete Sıra Dışı Bir Diplomat, Doç. Dr. Cenk Demir’in Osmanlı’da Amerikan Kızılhaçı, Doç. Dr. Süleyman Tekir’in Süleyman Askerî Bey: Teşkilat-ı Mahsusa’nın İlk Başkanı, Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Kömürcüoğlu’nun Quis ut Deus: Orta Çağ Felsefesinde Bir Model Olarak Tanrı adlı eserleri Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü.
TÜBİTAK ÖDÜLLERİ
TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarının, araştırıcıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkân sağlamak amacıyla, 2023 yılında 7 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül, 1 Hizmet Ödülü ve 18 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi.
7 Bilim Ödülü’nün sahibi; temel bilimler alanında Prof. Dr. İlhami Gülçin, Prof. Dr. Özgür Esat Müstecaplıoğlu, mühendislik alanında Prof. Dr. Hüseyin Arslan, Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Prof. Dr. Murat Uysal, sağlık bilimleri alanında Prof. Dr. Devrim Gözüaçık, sosyal ve beşeri bilimler alanında Prof. Dr. Nazlı Baydar oldu.
100. Yıl Özel Ödülü’nü temel bilimler alanında; “hücre biyolojisi ve moleküler biyoloji alanlarında sistem yaklaşımı konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Prof. Dr. Adil Mardinoğlu aldı.
100. Yıl TÜBİTAK Hizmet Ödülü’nü sağlık bilimleri alanında; “Mikrocerrahi, Organ ve Doku özellikle de Rahim (Uterus) Nakli konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Prof. Dr. Ömer Özkan aldı.
100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü temel bilimler alanında; Doç. Dr. Sündüs Erbaş Çakmak, Prof. Dr. Göktuğ Karpat, Doç. Dr. Şiir Kılkış, Prof. Dr. Rifat Onur Umucalılar, mühendislik bilimleri alanında Doç. Dr. Muhammet Deveci, Prof. Dr. Ozan Erdinç, Prof. Dr. Yusuf Kaynak, Doç. Dr. Savaş Taşoğlu, sağlık bilimleri alanında Prof. Dr. Servet Altay, Doç. Dr. Zerrin Sezgin Bayındır, Doç. Dr. Zeynep Burçin Gönen, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Kır, Doç. Dr. Serap Erkek Özhan, sosyal ve beşeri bilimler alanında Doç. Dr. Sedat Şen, Doç. Dr. Efe Tokdemir, Doç. Dr. Onurcan Yılmaz, Prof. Dr. Ramazan Yılmaz, Prof. Dr. Rabia Meryem Yılmaz’a verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuşmasının ardından TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanıp geliştirilen ve üretilen ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü uydu olan İMECE’nin 1/12 ölçekli maketi ile TÜBİTAK Kutup Bilimleri Ansiklopedisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından takdim edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenlerle günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi. Törene, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve davetliler katıldı.