enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5256
EURO
36,1606
ALTIN
2.963,54
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

TÜİK açıkladı: Eğitim süresinde düşüş

TÜİK açıkladı: Eğitim süresinde düşüş
REKLAM ALANI
30.09.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Muhtemel Eğitim Süresi (MES) verilerine göre, ilkokul çağına giren bireylerin eğitim hayatında geçirmesi beklenen süre 17,9 yıl olarak belirlenmiştir. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 1,3 oranında bir düşüş göstermektedir.

MES, bireylerin okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar geçirecekleri süreyi tahmin ederek eğitimdeki eğilimleri ortaya koymaktadır.

Erkeklerde eğitim süresi azalıyor

Eğitim süresi erkeklerde azalma gösterirken, kadınlarda artış yaşanmıştır. 2023 yılı itibarıyla erkeklerin eğitim süresi 17,6 yıla gerilerken (yüzde 2,8 düşüş), kadınların süresi 18,4 yıla yükselmiştir (yüzde 0,3 artış). Bu durum, kadınların eğitimde kalma sürelerinin erkeklere göre arttığını göstermektedir. Kadın ve erkek arasındaki eğitim süresi farkının büyümesi, cinsiyet eşitliği politikalarının öneminin daha da arttığını ortaya koymaktadır.

Türkiye genelinde en uzun muhtemel eğitim süresi İstanbul’da

2023 yılında Türkiye genelinde en uzun muhtemel eğitim süresi 20,3 yıl ile İstanbul’da gözlemlendi. İstanbul, bu yüksek eğitim süresiyle diğer illerin önüne geçerken, Karabük (19,7 yıl), Ankara (19,6 yıl), Rize (19,1 yıl) ve Erzincan (19,1 yıl) da üst sıralarda yer aldı. Bu illerdeki uzun eğitim süreleri, bölgesel gelişmişlik farklarının eğitime yansıdığını gösteriyor. Diğer yandan, en düşük MES değerine sahip iller 14,9 yıl ile Muş ve Şırnak olarak belirlendi. Bu illeri 15,1 yıl ile Ağrı ve Şanlıurfa takip etti.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi