ANKARA-BHA
Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk bilim ekibi, 60 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından Antarktika’nın King George Adası’na ulaştı. Sefer, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından gerçekleştiriliyor.
İstanbul’dan hareket eden 20 kişilik bilim ekibi, Brezilya ve Şili üzerinden yaklaşık 103 enlem güneyine uzanan uzun bir yolculuk yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla İstanbul Havalimanı’nda uğurlanan ekip, 2,5 gün süren yolculuklarının ardından Antarktika’ya vardılar.
Ada yakınlarında bulunan Şili bayraklı Betanzos gemisinde bir araya gelen ekip, toplu fotoğraf çektirdi. Yaklaşık 14 bin kilometre yol kat eden bilim ekibi, gemiyle Dismal Adası’na ve ardından Türk bilimsel araştırma kampının bulunduğu Horseshoe Adası’na geçmeyi planlıyor.
Ekip, “bilim ve barış kıtası” olarak bilinen Antarktika’da yaşam bilimleri, sosyal bilimler, fiziki bilimler ve yer bilimleri gibi alanlarda 19 ayrı projeyi hayata geçirecek.
Türk bilim heyetini, Şili’nin Santiago kentindeki Arturo Merino Benitez Uluslararası Havalimanı’nda, Türkiye’nin Santiago Büyükelçisi Ahmet İhsan Kızıltan ve Büyükelçilik personeli karşıladı. Büyükelçi Kızıltan, burada yaptığı açıklamada Antarktika’nın büyük bilimsel ve doğal kaynak potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Türkiye’nin burada ayak izinin bulunması çok önemli. Bu seferlerle, Türkiye’nin bilimsel kapasitesini göstermiş olacağız” dedi.
Kızıltan, Şili makamlarının da bu çabalarına her zaman destek verdiğini belirterek, Türkiye ile Şili arasındaki bilimsel işbirliğinin gelecekte daha da gelişmesini temenni etti.
Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika’nın flora ve faunasının korunması amacıyla uygulanan kural ve tedbirler hakkında bilgi verdi. Özsoy, ekip üyelerinin uçaktan inmeden önce özel solüsyonlarla botlarını dezenfekte ettiklerini belirtti. Ayrıca, 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lider Yardımcısı Dr. Atilla Yılmaz, Antarktika King George Adası’na indiklerinde, valizlerini ve eşyalarını dezenfekte ettiklerini ve böylece kıtaya yabancı bir tür taşınmasını engellemeyi amaçladıklarını ifade etti.