KAZAKİSTAN-BHA
El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nde, Kazakistan, Türkiye, Hollanda ve diğer ülkelerden gelen bilim insanları, araştırmacılar ve öğrenciler, “Neotürk: Yüzyılların ve Teknolojilerin Kesişiminde” başlıklı uluslararası bilimsel konferansta bir araya geldi. Etkinlik, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı iş birliğiyle düzenlendi.
Konferansa, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Zhanseit Tuimebaev, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Aktoty Raimkulova, A. Baytursınov Dilbilimi Enstitüsü Müdürü Anar Fazylzhan, Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosluğu Eğitim Müşaviri Ayhan Korkmaz, yurtdışından gelen bilim insanları ve genç araştırmacılar katıldı. Ayrıca, üniversitenin Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Merkezi’nin açılışı da etkinlikte yapıldı.
Zhanseit Tuimebaev: “Bilimsel ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyoruz”
El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Zhanseit Tuimebaev, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Bu etkinlik, Türk halklarının dili, tarihi ve kültürüne olan ilgiyi artırmak ve dijital çağın gerekliliklerine uygun yeni araştırma yöntemleri geliştirmek amacıyla düzenlendi. Türk dünyası arasındaki bilimsel iş birliğini daha da güçlendirmek için önemli bir platform oluşturuyoruz,” dedi.
Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Aktoty Raimkulova, genç araştırmacıların bilim dünyasındaki yerlerini güçlendirmek adına düzenlenen bu tür etkinliklerin büyük önem taşıdığını belirtti. Raimkulova, “Bu forumda, Türk dünyasının birliğini pekiştirecek ve genç araştırmacıların potansiyellerini en iyi şekilde geliştirebileceği fırsatlar yaratılıyor,” dedi.
A. Baytursınov Dilbilimi Enstitüsü Müdürü Anar Fazylzhan ise, konferansın Türkolojinin geleceğini şekillendirecek önemli bir adım olduğunu vurguladı. “Dijital çağda yeni araştırma yaklaşımları geliştirmek, Türk halklarının kültür ve dil mirasını daha geniş kitlelere tanıtmak adına bu tür bilimsel forumların önemi büyük,” şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosluğu Eğitim Müşaviri Ayhan Korkmaz ise Türkiye’nin küresel kültürel süreçlerdeki rolünü vurgulayarak, “Türk dünyasının birliğini sağlamak, kültürel mirası yaşatmak ve gençlerin bu mirası daha iyi kavrayarak katkı sağlamalarını temin etmek, önümüzdeki yıllarda daha fazla öneme sahip olacak,” ifadelerini kullandı.
Konferansın programı, Türk yazısı, Mahmud Kaşgari’nin mirası, Türkiye’nin küresel kültürel süreçlerdeki rolü gibi konularda bilimsel paneller, poster sunumları sergisi ve çevrim içi atölye çalışmaları ile dolu dolu geçti. Etkinlik boyunca, kazandırılan bilimsel materyallerin elektronik bir derleme olarak yayımlanacağı bildirildi.
Konferansa katılan Zhuldyz Sayrambaeva, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı, etkinliğin Türkolojinin geleceği açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. “Bu forum, sadece akademik düzeyde değil, aynı zamanda Türk dünyası arasındaki kültürel bağları güçlendirecek ve gençlerin bilimsel araştırmalara olan ilgisini artıracaktır,” dedi.