Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’nin ilk Bakanlar Konseyi Toplantısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Yeni İpek Yolu olarak adlandırılan bu projede, Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın iş birliği içinde projeyi detaylı bir şekilde değerlendirdiklerini belirtti. Uraloğlu, bu dört ülkenin iş birliğiyle oluşturulan Kalkınma Yolu Projesi’nin, sadece bölgesel değil, küresel tedarik zincirleri açısından da büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, modern ekonominin çok uluslu üretim, ülkelerarası finansal akımlar ve büyük uluslararası ticaret hacimlerine dayandığını belirterek, tek başına ekonomik başarının mümkün olmadığını ifade etti. Ulaşım sektörünün “kazan-kazan” modelinin en önemli dinamosu olduğunu belirten Uraloğlu, ulaşım ve lojistik sektörlerinin yanı sıra dört ülkenin ekonomik ve sosyo-kültürel geleceği için bu toplantının önemini vurguladı.
Toplantıda, Türkiye ve Irak üzerinden gerçekleştirilecek hızlı ve kesintisiz taşımacılığın ulaştırma koridorlarına katkısının ele alındığını söyleyen Uraloğlu, ilerleyen süreçte atılacak somut adımların belirlendiğini açıkladı. Ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi’nin sadece bir ulaşım projesi olmadığını, bölgenin refah ve istikrarını artıracak geniş kapsamlı bir proje olduğunu belirtti. Proje sayesinde FAV Limanı’ndan Londra’ya kara ve demir yoluyla kesintisiz ulaşım sağlanacak ve bu, Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde kısaltacak.
Uraloğlu, küresel tedarik zincirlerinde yaşanan dönüşümün ve bölgesel güvenlik krizlerinin, Kalkınma Yolu Projesi’nin önemini daha da artırdığını vurguladı. Projenin, mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı olarak global ticaret sistemine katkıda bulunacağını ve bölgedeki ülkelerin kalkınmasına yardımcı olacağını ifade etti. Bakan Uraloğlu, Bakanlar Konseyi’nin, dört ülke ve bölge coğrafyası için hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti.