enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0213
EURO
38,0053
ALTIN
2.831,63
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
28°C
Adıyaman
28°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
26°C
Cumartesi Çok Bulutlu
23°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C

Türkiye’de orman yangınları geçen yıla göre arttı

Türkiye’de orman yangınları geçen yıla göre arttı
REKLAM ALANI
19.08.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Türkiye, 2024 yazında orman yangınları açısından zor bir dönem geçiriyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın 1 Ocak-19 Ağustos döneminde 2.529 orman yangını meydana gelirken, geçen yıl bu rakam 1.419’dı. Aynı dönemde yanan orman alanı ise 8.865 hektardan 17.456 hektara yükseldi.

2024’ün ağustos ayına kadar, 439 orman yangını kaydedildi. Yangın ekipleri, 15-18 Ağustos tarihleri arasında 109’u orman yangını olmak üzere toplam 247 yangına müdahale etti.

Uzmanlar, Türkiye’nin iklim değişikliğinin etkilerini en ağır şekilde yaşadığını belirtiyor. Doğu Akdeniz, dünya üzerindeki en hızlı ısınan bölgelerden biri olarak biliniyor. Sıcak ve kuru hava koşulları, yangınların yayılmasını hızlandıran ve yoğunluğunu artıran başlıca etkenler arasında yer alıyor. Türkiye, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerle birlikte en yüksek yangın tehlikesine sahip ülkeler arasında bulunuyor. Yangınların %90’ının insan kaynaklı olduğu belirtilirken, uygun hava koşulları ve bitki örtüsünün de yangınların geniş çaplı ve kontrol edilmesi zor hale gelmesine katkı sağladığı ifade ediliyor.

Son 13-14 aydır sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği vurgulanıyor. Haziran ve Temmuz aylarında sıcaklıkların rekor seviyelere ulaştığı, Ağustos ortasında ise yeni bir sıcak hava dalgasının etkili olduğu belirtiliyor. Bu durumun, Batı Anadolu’daki bitki örtüsünü kurutarak yangın riskini artırdığı ve bu yılki yangınların yoğunluğunu etkilediği kaydediliyor. Özellikle kızılçam ağaçlarının yüksek yanıcılığı, yangınların yayılmasını daha da zorlaştırıyor.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi