AHBVÜ ve İMEF işbirliği ile gerçekleştirilen “Gastronomi Turizmi ve Turizmin Tanıtımında Medyanın Rolü” panelinde konuşma yapan AHBVÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz, festivaller, yemekler ve halk anlatılarının gastronomi turizmine etkilerine ve bu etkileşimin turizme katkılarını ele aldı.
Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz festivallerin ekonomik, kültürel, politik ve birçok yararına değinerek “Festivaller sadece yerel halk için değil aynı zamanda aynı zamanda ziyaretçiler için de büyük bir çekim merkezi oluştururlar” dedi.
Dr. Şahingöz konuşmasının devamında yemeklerin kültürel önemine ve turizme olan katkılarından bahsetti. Şahingöz “Bir ülkenin veya şehrin yemekleri, o yerin kimliğini belirler ve turistler için o destinasyonun keşfedilmesinde büyük bir rol oynar. Günümüzde turistler artık sadece mekanları ziyaret etmekle kalmayıp aynı zamanda o ülkenin veya şehrin mutfağına da ilgi göstermektedirler. Bu da gastronomi turizminin canlanmasına katkı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
Şahingöz “Halk anlatıları bir toplumun tarihini, mitolojisini, efsanelerini ve masallarını içerek önemli birer kültürel hazinedir” diyerek ritüeller ve halk anlatılarının gastronomi turizminin geliştirilmesinde pazarlama aracı olarak kullanılabileceğini söyledi.
Panelde konuşan AHBVÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Koçak Kurt, geleneksel medya, sosyal medya ve gastronomi ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Gastronominin birleştirici bir gücü olduğunu belirten Kurt “Ortak bir ilgi alanı olmayan kişiler kendilerini aynı yemeği paylaşırken bulabilirler” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Kurt “Gastronomi turizminin geliştirilmesi ve pazarlanmasındaki temel unsurlardan biri yemek yeme deneyimini unutulmaz kılmak için ona değer katmanın yollarını bulabilmektir” dedi. Kurt konuşmasında şunları kaydetti:
“Gastronomi bu anlamda oldukça karmaşık ve yoğun şekilde insan hayatının içerisinde yer alır ve bu önemi onu medya araçlarının da merkezine taşır. Bir eğilim olarak ifade edilebilecek olan yemek medyası bugün, eğlence anlayışının da hakim olduğu bir gösteri dünyasının içinde yer almaktadır. Özellikle yemek programlarının ve yarışmalarının, gurme gezi programlarının, blogların, gurme sosyal medya influencerlarının ve yemekle ilgili dijital içerik üreticilerinin yaygınlığı dikkat çekmektedir. Gıda arzının küreselleşmesi ve bilgiye erişimin artması, haber medyasına hakim olan korkularla birlikte gıda ile ilgili risk bilincinin artması sonucunu doğurmuştur. Örneğin, gıda güvenliği ile ilgili haberlerin medyada sık sık yer almasıyla birlikte, pestisit, gıda katkı maddeleri ve koruyucuların kullanımıyla ilgili tüketici endişelerinde önemli artışlar olabilmektedir”