PROJENİN İLK ETABININ DEVREYE GİRMESİYLE İŞLENECEK 14 BİN DEKARLIK TARIM ARAZİSİ İLE YILLIK 110 MİLYON LİRALIK GELİR ELDE EDİLMESİ VE BİN 300 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI: “PROJENİN TAMAMI HİZMETE GİRDİĞİNDE 75 BİN DEKARLIK GENİŞ BİR TARIM ARAZİSİNİ SUYLA BULUŞTURMUŞ OLACAĞIZ”
“SON 22 YILDA HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ BİN 733 SULAMA PROJESİYLE SULANAN ALAN MİKTARINI 48 MİLYON DEKAR ARTIRARAK 71 MİLYON DEKARA YÜKSELTTİK”
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlık tarım arazisini suya kavuşturacak Dilimli Barajı Sulaması 1. Kısım Yapım İşi’nin sözleşmesi imzalandı. Su tutan Dilimli Barajı’ndan alınacak suyu Yüksekova ilçesindeki verimli topraklarla buluşturacak sistemin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanıyor.
Dilimli Barajı Sulaması 1. Kısım Projesi kapsamında 60 kilometreyi aşkın boru hattı döşenmesi, 25 kilometreden uzun işletme ve bakım yolu yapılması ve boru hatları üzerindeki sanat yapı inşaatlarının tamamlanması planlanıyor.
535 milyon TL tutarındaki projenin 2028 yılının ilk çeyreğinde hizmete sunulması öngörülüyor. İlk etabın hizmete girmesiyle işlenecek 14 bin dekarlık tarım arazilerinden yıllık 110 milyon liralık gelir elde edilmesi ve bin 300 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.
BAKAN YUMAKLI: “TAMAMI HİZMETE GİRDİĞİNDE 75 BİN DEKAR ALAN SULANACAK”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimde suya göre tarımın ve su verimliliğinin ön plana çıktığı politikaları kararlılıkla uygulamaya koyduklarını hatırlatarak toplulaştırma, sulanan tarım arazilerini artırma ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırma gibi yapısal dönüşümlere ağırlık verdiklerine dikkati çekti.
“Son 22 yılda hayata geçirdiğimiz bin 733 sulama projesiyle sulanan alan miktarını 48 milyon dekar artırarak 71 milyon dekara yükselttik” diyen Yumaklı, hizmete aldıkları sulama yatırımları ile aynı tarladan aynı üretim sezonu içerisinde 2 veya 3 ürün alınmasını sağladıklarını bildirdi.
Yumaklı, sözleşmesi imzalanan Dilimli Barajı sulamasının ilk etabının tamamlanmasıyla da bölgedeki tarım arazilerinin ihtiyaç duyduğu suyun, borulu ve basınçlı modern sulama teknikleri ile verimli topraklara sağlıklı bir şekilde ulaştırılacağının altını çizerek şunları kaydetti:
“Proje tamamlandığında sulamanın damla ve yağmurlama şeklinde yapılacak olması, su kaynaklarımızın etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacağı gibi tasarruflu ve ölçülebilir su kullanımını da teşvik edecek. Bugün sözleşmesi imzalanan projeyi 2028’in ilk çeyreğinde, sulama sezonu başlamadan hizmete alacağız. Projenin tamamı hizmete girdiğinde ise 75 bin dekarlık geniş bir tarım arazisini suyla buluşturmuş olacağız. Projenin Hakkari’ye ve Yüksekova’ya hayırlı olmasını, çiftçilerimize, üreticilerimize bereket getirmesini temenni ediyorum.”