enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0213
EURO
38,0053
ALTIN
2.831,63
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
28°C
Adıyaman
28°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
26°C
Cumartesi Çok Bulutlu
23°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C

Yunanistan turist yoğunluğunu önlemek için vergi artırıyor

Yunanistan turist yoğunluğunu önlemek için vergi artırıyor
REKLAM ALANI
09.09.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Yunanistan, son yıllarda artan turizm baskısıyla başa çıkmak amacıyla radikal önlemler almaya karar verdi. Başbakan Kyriakos Miçotakis’in açıkladığı yeni düzenlemeler, ülkenin özellikle popüler adalarındaki turizm faaliyetlerini daha pahalı hale getirerek aşırı kalabalıklığın önüne geçmeyi hedefliyor.

Miçotakis, Selanik Uluslararası Fuarı’nda yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın bazı bölgelerinde “aşırı turizm” sorunu yaşandığına dair endişelerini dile getirdi. Pandemi sonrası dönemde ülkeye gelen ziyaretçi sayısında rekor artış yaşandı. 2023 yılında Yunanistan, 36,1 milyon ziyaretçiyi ağırlarken, 2024’ün ilk yarısında bu sayı yüzde 16 artışla 11,6 milyona ulaştı. Turizm sektörü, ülkenin ekonomisine yaklaşık yüzde 20 katkı sağlıyor.

Yeni düzenlemelere göre, Yunan limanlarına gelen tüm yolcular ek ücret ödeyecek ve bu ücret popüler turizm adaları Santorini ve Mykonos’ta daha yüksek olacak. Ayrıca, konaklama vergileri artırılacak ve iklim kriziyle bağlantılı olarak daha yüksek vergiler uygulanacak. Nisan-Ekim döneminde konaklama vergilerinin artırılması planlanıyor.

Altın Vize” olarak adlandırılan programda da değişiklik yapılacak. Daha önce yabancıların sınırsız oturum vizesi alabilmeleri için mülk satın almaları gerekiyordu. Yeni düzenlemeye göre, bu vizeyi almak isteyenlerin yerel girişimlere en az 250 bin Euro yatırım yapması gerekecek.

Yunanistan ayrıca, Atina’nın üç ana bölgesinde kısa dönem kiralamalara yasak getirecek. 2019’dan 2023’e kadar tatil amaçlı kiralamalar yıllık ortalama yüzde 28 artış göstermişti. Ancak kısa dönemli kiralamalar, konut krizini körüklüyor ve yüksek tüketici fiyatlarıyla birlikte siyasi tartışmaların merkezinde yer alıyor. Kira sözleşmelerini kısa vadeden uzun vadeye çeviren mülk sahipleri üç yıl boyunca kira vergisi ödemekten muaf tutulacak. Evlerini kiraya vermek yerine piyasadan uzak tutmayı seçen mülk sahipleri ise kira vergisi ödemeye devam edecek.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi