enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,9903
EURO
36,7217
ALTIN
2.972,57
BIST
9.950,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
11°C
Adıyaman
11°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Açık
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C

Zakir Avşar’dan Emevi Camisi’nde İslam tarihi değerlendirmesi

Zakir Avşar’dan Emevi Camisi’nde İslam tarihi değerlendirmesi
REKLAM ALANI
17.12.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Prof. Dr. Zakir Avşar, “Doğunun ihtişamı Şam ile başlar, Şam’ın ihtişamı Emevi camiidir…” başlıklı yazısında özetle şunları ifade etti:

Recep Tayyip Erdoğan, 5 Eylül 2012’de “…İnşallah Selahaddin Eyyubi’nin kabri başında Fatiha okuyacak, Emevi Camisi’nde namazımızı da kılacağız. Bilali Habeşi’nin, İbn-i Arabi’nin türbesinde, Süleymaniye Külliyesi’nde, Hicaz Demiryolu İstasyonu’nda kardeşliğimiz için özgürce dua edeceğiz.” dedi, yıllarca bu sözü Hükümete ve Erdoğan’a hatırlatıldı…

Oysaki, bu sözün tarihi ve sosyolojik arka planı vardı, bunu bilmek gerekiyordu. Bu sözün sembolik öneminin dışında bir de maddi bir gerçekliğe işaret eden yanı vardı, yine bu konuda muhalefetin kolaycılığı, ezberciliği, gerçeklerden uzaklığı son güne kadar, hatta zafere ulaşılmasından sonra bile devam etti…

Bu söz, aslında Suriye’nin özgürleşmesi, tarihinin, kültürünün, inancının ve coğrafyasının sahiplerine iadesinin parolası idi…

Doğu’nun incisinin tarihsel aidiyeti

Şam, güzelliği ve bereketiyle övülen “Doğu’nun incisi” olarak anılır. 10. yüzyıl gezgini ve coğrafyacısı El Makdisi, şehri dört yeryüzü cenneti arasında yer aldığı için övmüştür.

Şehir İslam tarihi boyunca iki tehlike ile karşı karşıya olmuştur; birincisi Haçlılar, ikincisi Fatimiler, Batiniler…İkisi de şehirden tarihsel aidiyetinin izlerini silmek ister… Gel gör ki, her ikisini de Şam’dan Türkler siler…

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN…

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi